Pagina 1 van 1

Fiscus en thuis laden van bedrijfswagen

Geplaatst: 16 mei 2024, 17:38
door Data technicus
Dit worden nog interessante discussies met de belastingen:
- Wat met elektriciteit van de zonnepanelen? Die is niet gratis, ik heb er voor op voorhand betaald in mijn ogen.
- Wat met de meerprijs van een dynamisch contract, hoe neem je dat mee in de berekening?
- Wat met het abonnementsgeld van FlexiO of aanverwanten, ook mee te nemen in de prijs?
- Wat met de inkomsten van het balanceren en/of de handel op de onbalansmarkt? (Deze lijkt mij wel echt een inkomen.)

https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240502 ... nieuwsblad

Tekst van het artikel:
Werknemers die thuis hun elektrische bedrijfswagen opladen, riskeren dat ze de vergoeding die ze daarvoor kregen deels moeten terugbetalen. De oplossing? Een extra digitale meter in je huis.
.
Modbreak:
artikel achter betaalmuur
Een laadpaal thuis is niet hetzelfde als een tankkaart. Althans, dat vinden toch de fiscus en de RSZ. Wie met een tankkaart van het werk een benzine- of dieselwagen volgiet, mag dat in veel gevallen onbeperkt doen. Er wordt een voordeel alle aard op de bedrijfswagen en de tankkaart gerekend en daarop betaal je als werknemer je belastingen.

Niet zo met de laadpaal thuis en dat komt omdat je als werknemer eerst zélf die stroom betaalt aan je energieleverancier en later terugkrijgt van de werkgever. En op die manier verkoop je dus je eigen stroom aan de baas. “De vraag was altijd: welke prijs moet die werkgever betalen?”, zegt Bart Massin, CEO van laadpaalinstallateur Stroohm. “Hélemaal in het begin vulde men maar wat in, soms zo veel cijfers als het vakje toeliet. Zo ging dat toen. Vandaag is er een consensus dat de CREG-tarieven – een gemiddelde van de afgelopen maanden – een goede manier van werken zijn.” Die situatie leidt ertoe dat je als werknemer wel een zaak kan doen: als jij goedkopere stroom vindt dan de prijs van het CREG-gemiddelde – via een dynamisch contract, of via je eigen zonnepanelen, bijvoorbeeld – dan kan je wat winst maken door je bedrijfswagen op te laden.

Extra loon

En daar is de fiscus niet mee akkoord, omdat het dan gaat om extra loon dat niet belast wordt. “De fiscus wil dat de reële kosten van de laadbeurt thuis terugbetaald worden”, zegt Karolien Van Herpe, mobiliteitsexpert bij HR-dienstverlener Acerta. “Niet het gemiddelde van een algemeen tarief, maar wat jij daar zélf werkelijk voor betaald hebt. Dat maakt het heel ingewikkeld voor werkgevers. Want hoe kunnen zij van élk personeelslid met een bedrijfswagen weten welk contract hij of zij heeft en hoeveel ze per laadbeurt betaald hebben? En voor werknemers wordt het ook moeilijk: want hoe reken je dan die zonne-energie aan? En wat met het capaciteitstarief, dat duurder wordt omdat je veel stroom afneemt om die auto op te laden?

Bij Acerta raden ze werkgevers aan om het volgende te doen: “Gebruik het CREG-tarief als een soort werktarief”, zegt Van Herpe. “Eén keer per jaar vraag je dan de contracten van de werknemers op om een verrekening te doen naar de reële kosten. Sommige werknemers zullen nog wat meer terugkrijgen, anderen – die een goedkoper energiecontract hebben – zullen misschien moeten terugbetalen. Dat kan moeilijk liggen, dat beseffen we. Voor zonne-energie en het capaciteitstarief is voorlopig geen oplossing om dat in rekening te brengen.” Of dat niet héél veel werk is voor de personeelsdiensten van bedrijven? “Ik zou aanraden om dat te doen in een periode waar er verder geen andere grote zaken gepland staan.”

De knoop lijkt onontwarbaar, maar bij Stroohm hebben ze wel een oplossing bedacht. “Een extra digitale meter”, zegt Massin. “Ontkoppel de stroom van het huishouden en de elektriciteit van de auto. Zo kan de werkgever op die nieuwe meter een eigen contract afsluiten. We hebben een aantal proefprojecten lopen en dat werkt prima.”

“Die werkgever kan dan namelijk een groepscontract afsluiten voor al z’n elektrische wagens en met dynamische tarieven zorgen we er nu al voor dat er zo’n 30 procent minder laadkosten zijn voor werkgevers ten opzichte van het CREG-tarief. Door met een algoritme slim te laden, zorgen we ervoor dat er op de goedkoopste momenten van de dag het meeste opgeladen wordt. Stel dat iemand voor 150 euro per maand laadt, dan ben je met dat nieuwe systeem 50 euro goedkoper af. Da’s 600 euro per jaar. Zo is die laadpaal – en die tweede meter – al snel volledig terugbetaald.”

Re: Fiscus en thuis laden van bedrijfswagen

Geplaatst: 16 mei 2024, 17:53
door ivob
Een groot deel van de meningen, vragen en antwoorden over exact dezelfde tekst kan je hier al vinden:
https://www.zonstraal.be/forum/viewtopic.php?t=26441

Re: Fiscus en thuis laden van bedrijfswagen

Geplaatst: 16 mei 2024, 18:51
door misterjo
Kan je terug huur vragen voor de ruimte nodig voor die extra meter haha.

De enige praktische manier is als fluvius zijn data kan verrekenen met input van een laadpunt gekoppeld aan die locatie.

Stel je neemt geen laadpunt thuis en je moet wekelijks 2u+ opladen om op kantoor te geraken. Is dat wettelijk dan werktijd? Stel verder dat je consultant bent bijvoorbeeld.

Re: Fiscus en thuis laden van bedrijfswagen

Geplaatst: 16 mei 2024, 19:05
door ivob
misterjo schreef: 16 mei 2024, 18:51 Stel je neemt geen laadpunt thuis en je moet wekelijks 2u+ opladen om op kantoor te geraken. Is dat wettelijk dan werktijd?
Wettelijk niet.
Wanneer je werkgever je daar voor wil betalen dan moet je dat met hem specifiek overeen komen.
Heeft verder ook niets met je relatie met de fiscus te maken.
De enige praktische manier is als fluvius zijn data kan verrekenen met input van een laadpunt gekoppeld aan die locatie.
Dat is nu net het hele punt.
Een tweede digitale teller (die normaliter naast de eerste dient geplaatst en door Fluvius gratis wordt geplaatst aan wie daar om vraagt) krijgt een EAN nummer van Fluvius (dat gekoppeld is aan je adres) en daar mag alleen een laadpaal voor een elektrische auto aan gekoppeld zijn en geen andere verbruikers.
Wanneer de werkgever het energiecontract afsluit op die meter betaalt je werkgever alle kosten (verbruik en capaciteitstarief).
Fluvius plaatst alleen de meter en de keuring ziet er op toe dat hij juist gekoppeld is aan de laadpaal.
Met het verdere verloop (energiecontract,...) heeft de netbeheerder geen uitstaans.

Uiteraard zijn er praktische bezwaren.
Kan Fluvius het aan om zoveel extra digitale meters te gaan plaatsen? Ze kunnen de normale uitrol al niet volgen.
Heeft iedere bezitter van een laadpaal plaatst naast de bestaande digitale meter voor een tweede?
Wat met bezitters van een analoge meter? Het plaatsen van een tweede digitale meter houdt immers de verplichting in de analoge ook te vervangen door een digitaal exemplaar. Zit iedereen dat zomaar zitten?
Wat met huurwoningen?
....
Mooie theorie maar veel praktische bezwaren zodat er nog veel water naar de zee zal vloeien voor het praktisch realiseerbaar is.

Re: Fiscus en thuis laden van bedrijfswagen

Geplaatst: 16 mei 2024, 20:29
door Belgissschenaap
Zou de fiscus het dan ok vinden eigenlijk als ik dan de bedrijfswagen oplaad aan meter 2. En dan ontlaad op mijn eigen meter met vehicle to grid?


Op deze manier kan je je werkgever voor al je electriciteit laten betalen.
Opladzn als je toch niets verbruikt en ontladen als je thuis in gang schiet?

Desnoods met klein thuisbatterijetje om de laadmomenten in te vullen.

Re: Fiscus en thuis laden van bedrijfswagen

Geplaatst: 16 mei 2024, 20:35
door Data technicus
Denkt dat u baas dit rap gaat ontdekken hoor. Tegenwoordig kan de baas ook online de auto registreren en het aantal kilometers enzo op de voet volgen hoor. En als je dan 2 keer op korte tijd moet herladen met bijna geen kilometers gereden te hebben zal de carpolicy op het werk wel aangepast worden hoor.

Re: Fiscus en thuis laden van bedrijfswagen

Geplaatst: 16 mei 2024, 20:43
door Belgissschenaap
Tenzij de baas dit allemaal ok vindt, omdat hij dat jou aan wilt bieden zonder dat het hem fiscaal kost.

Salariswagens zijn ook vaak deel van het loonpakket, dus kan je dit ook zo behandelen :p

Re: Fiscus en thuis laden van bedrijfswagen

Geplaatst: 16 mei 2024, 21:40
door ivob
Belgissschenaap schreef: 16 mei 2024, 20:29 Zou de fiscus het dan ok vinden eigenlijk als ik dan de bedrijfswagen oplaad aan meter 2. En dan ontlaad op mijn eigen meter met vehicle to grid?
De fiscus gaat daar niets van vinden.
De netbeheerder gaat daar momenteel al niet mee akkoord zijn want ik ken geen enkele bedrijfswagen die V2G op het Vlaamse openbare net al ondersteunt.
Of je werkgever daarmee akkoord zal gaan moet je daar navragen.
Wanneer deze al toestaat dat salarisauto's met een verbrandingsmotor met een tankkaart van het bedrijf mogen tanken en je vervolgens de inhoud van je tank thuis overhevelt maak je wel een kans dat dit ook kan en mag voor de laadkaart.
Op deze manier kan je je werkgever voor al je electriciteit laten betalen.
Opladzn als je toch niets verbruikt en ontladen als je thuis in gang schiet?
In theorie wel (maar dat heeft niets met de fiscus te maken want dat kan indien V2G/H beschikbaar ook met één meter en één laadpaal).
Het aantal kWh geladen voor je EV (want daar zit nu ook al een kWh meter op) komt dan wel niet meer overeen met het aantal gereden km. :angel:
Net zoals salarisauto's met verbrandingsmotor die gemiddeld 7 l/100 km plots 20 l/100 km gaat verbruiken bij werknemer x de aandacht van een oplettende werkgever zal trekken zal dat bij een EV niet anders zijn.

Toegevoegd na 27 minuten 39 seconden:
Belgissschenaap schreef: 16 mei 2024, 20:43 Tenzij de baas dit allemaal ok vindt, omdat hij dat jou aan wilt bieden zonder dat het hem fiscaal kost.
Redelijke domme baas dan die wetens willen meewerkt aan het oplichten van de fiscus. :roll:

Re: Fiscus en thuis laden van bedrijfswagen

Geplaatst: 16 mei 2024, 22:30
door Hakki
2de meter, wie zijn de grote winnaars?
Energieleverancier en producenten: zonnepaneel opbrengsten voor paar cent verkrijgen en 30cm verder voor volle pot verkopen (leverancier). Meer energie opwekken op piekuren en nachturen (producent)

Staat: extra belastingen want alle zonnepaneel injectie wordt verkocht en btw erop + allerhande taksen

Werkgever: indien hij effectief echt betere contracten kan onderhandelen op allerhande privé adressen.

Werknemer: indien geen zonnepanelen of indien snel laden gewenst is, geen hoge piek meer in de privé.

Wie verliest er?
Het net en hiermee alle inwoners:
Als het allemaal niet meer uitmaakt, waarom zou je nog traag laden om eigen opwekking te verbruiken. Waarom zou je overdag nog inpluggen als het snachts net hetzelfde effect heeft en op een hele nacht full speed je batterij sowieso vol is ipv veel vaker trager en gespreider te laden?
Dan zal fluvius toch ook afzien en zal het licht letterlijk gedimd worden.. en op termijn reflectie op de energieleveranciers ook.

Werknemer: geen winsten meer tov eigen contract (indien beter dan vergoedingstarief en eventueel aanvulling zonnepanelen)

Het milieu: meer snachts laden, minder hernieuwbare energie dus meer aanmaak via milieubelastende installaties.

Schandalig toch, die woekerwinsten van de salarisrijders.. hoeveel zou dat gemiddeld zijn op een jaar, 1000€?

Re: Fiscus en thuis laden van bedrijfswagen

Geplaatst: 17 mei 2024, 20:40
door DarkV
ivob schreef: 16 mei 2024, 19:05 Een tweede digitale teller (die normaliter naast de eerste dient geplaatst en door Fluvius gratis wordt geplaatst aan wie daar om vraagt) krijgt een EAN nummer van Fluvius (dat gekoppeld is aan je adres) en daar mag alleen een laadpaal voor een elektrische auto aan gekoppeld zijn en geen andere verbruikers.
En wat als je partner ook een EV bedrijfswagen heeft... nog een extra digitale meter ?

De meter semi publiekj zetten of gebruiken door je partner zonder bedrijfswagen kan dan ook niet meer ?
Hakki schreef: 16 mei 2024, 22:30 2de meter, wie zijn de grote winnaars?
Het ballonnetje werd dan ook niet voor niets opgelaten door Stroohm.

Trouwens het blijkt geen ballonnetje te zijn maar reeds realiteit... https://www.dekamer.be/doc/CCRI/pdf/55/ic1330.pdf (zie pagina 22, vraag 16)

Toegevoegd na 4 minuten 51 seconden:
Hakki schreef: 16 mei 2024, 22:30 Schandalig toch, die woekerwinsten van de salarisrijders.. hoeveel zou dat gemiddeld zijn op een jaar, 1000€?
Aan 20.000 km/jaar is dat ruw gezien 4000 kWh... vraag is dus hoeveel "winst" doe je tov. het CREG tarief.

Stel dat je 5 cent voordeliger bent dan win je 200 euro/jaar... daar kan je zelfs de verhoging van je capaciteitstarief nog niet eens van betalen (om nog niet te spreken van de kostprijs van de laadpaal die we zelf moeten betalen al is dat afhankelijk van bedrijf tot bedrijf) :roll:

Re: Fiscus en thuis laden van bedrijfswagen

Geplaatst: 17 mei 2024, 23:27
door ivob
DarkV schreef: 17 mei 2024, 20:45 En wat als je partner ook een EV bedrijfswagen heeft... nog een extra digitale meter ?
De meter semi publiekj zetten of gebruiken door je partner zonder bedrijfswagen kan dan ook niet meer ?
Dat moet je vragen aan diegene die dat voorstellen en een goede oplossing vinden.
Zij moeten het maar voor iedereen werkbaar maken.
Je mag de opmerkingen toevoegen aan de bedenkingen die ik eerder maakte.
Aan 20.000 km/jaar is dat ruw gezien 4000 kWh... vraag is dus hoeveel "winst" doe je tov. het CREG tarief.
Dat hangt van ieders situatie en ieders individueel elektriciteitscontract af.
Ik kan me wel situaties voorstellen waar er meer dan 5 cent/kWh winst is.
De hoogste vergoeding die je kan krijgen voor terugleveren overproductie is een 7,5 cent.
De terugleververgoeding via de CREG lag de afgelopen jaren tussen de 28 en 55 cent/kWh.
Dat is dus al een verschil van 21,5 tot 47,5 cent/kWh.
Het CFEG-tarief (waar het bedrijf dat ons vergoed gebruik van maakt want je hebt verschillende CREG boordtabellen) staat op dit ogenblik op 31 cent + 6% BTW. De forfaitaire capaciteitsvergoeding op een 5 cent/kWh.
Voor prosumenten met een lagere TLV (velen klagen toch al dat deze niets meer voorstelt dus ik kan me wel voorstellen dat er velen zijn met een lagere TLV is dat verschil nog groter).
Zonder PV doch met een dynamisch energiecontract kan het verschil ook veel hoger zijn dan 5 cent. De naakte stroomprijs gaat de laatste tijd tijdens feestdagen en WE-dagen regelmatig onder nul. Met de kosten erbij zit je dan nog maar op een 10 tot 15 cent/kWh.
Mensen met een analoge meter krijgen zelfs geen TLV voor energie die ze niet zelf verbruiken. Wanneer ze hun overproductie dus rechtstreeks downloaden in de accu van de EV is de vergoeding van de CREG zelfs de volle winst.

En het forfaitaire capaciteitstarief bedraagt in mijn subnetregio een 110 €. Deze kan daarvan dus wel degelijk volledig betaald worden en nog met overschot.

De laadpaal moet in het bedrijf dat onze EV verstrekt overigens ook niet betaald worden door de werknemers noch de kosten van de back office.

En gezien een salarisauto voor velen "gegoven" is zijn er, ook dat verschilt van bedrijf tot bedrijf, ook wel een deel gebruikers die veel meer dan 20K km per jaar rondbollen met hun salarisauto.

Voor de een zal dat dan idd peanuts zijn en voor de ander een aanzienlijk verschil.

Vooralsnog is het dus nog een "probleem" voor de werkgevers om op te lossen en niet van de werknemers.
En gezien niet iedere werknemer plaats of zin heeft om een tweede DM (SAP) in de nabijheid van de PAP te plaatsen (zie alleen al de opmerkingen/praktische bezwaren op dit forum en o.a. Zonstraal forum) zullen ze toch eerst nog eens heel goed moeten nadenken/overleggen hoe ze dat praktisch gaan uitvoeren.

Re: Fiscus en thuis laden van bedrijfswagen

Geplaatst: 18 mei 2024, 12:34
door DarkV
ivob schreef: 17 mei 2024, 23:27 Wanneer ze hun overproductie dus rechtstreeks downloaden in de accu van de EV is de vergoeding van de CREG zelfs de volle winst.
Ja, want je zonnepanelen heb je vermoedelijk ook gratis gekregen :bang:
ivob schreef: 17 mei 2024, 23:27 En het forfaitaire capaciteitstarief bedraagt in mijn subnetregio een 110 €. Deze kan daarvan dus wel degelijk volledig betaald worden en nog met overschot.
We kennen jou verhaal ondertussen wel dat je onder dat forfaitaire capaciteitstarief blijft... door je auto publiek te gaan laden en verder te niveleren met je batterij (die je eveneens gratis hebt gekregen ?)

Met een vertekend beeld geven van situaties sta je wel met stip op nummer 1 wat mij betreft :roll:

Re: Fiscus en thuis laden van bedrijfswagen

Geplaatst: 18 mei 2024, 13:08
door ivob
DarkV schreef: 18 mei 2024, 12:34 Ja, want je zonnepanelen heb je vermoedelijk ook gratis gekregen :bang:
Gratis niet want werden deels door de fiscus en deels door de andere belastingbetalers betaald (overigens een optie die niet uitsluitend voor mij alleen in het leven werd geroepen :P ) .
Voor mij dus idd gratis maar niet voor de andere belastingbetalers. Ze blijven er overigens nog tot 2031 voor betalen. :angel:
Dus inderdaad, voor iedere kWh die mijn afgescheven zonnepanelen produceren en die ik in de accu van de EV kan laden werd en wordt netto tussen de 61 en 93 cent/kWh uitgekeerd.
Dat dit niet tot in de eeuwigheid kan blijven duren begrijp ik ook wel maar gegoven is reeds gegoven.
Swoit, het punt is uiteraard dat de zonnepanelen al lang afgeschreven waren voor de laadpaal (sinds 2019) er stond.
Zoals ik dus schreef: andere uitgangspunten, andere gevolgen, andere oplossingen.
Wanneer jouw (of die van een ander) zonnepanelen nog niet zijn afbetaald en je wil die als gevolg van thuisladen mee in rekening brengen bij de fiscus (wanneer zij en/of jouw werkgever op het voorstel van Stroohm wil meegaan) staat het je dus vrij die kost te bewijzen en mee in rekening te brengen.
Persoonlijk vind ik dat allemaal veel te ingewikkeld en ga me daar niet mee bezig houden.
Maar dat moet een ander er uiteraard niet van weerhouden dat wel te doen.
We kennen jou verhaal ondertussen wel dat je onder dat forfaitaire capaciteitstarief blijft... door je auto publiek te gaan laden en verder te niveleren met je batterij (die je eveneens gratis hebt gekregen ?)
Inderdaad. Maar niet zoals jij het stelt.
Ik blijf niet onder het forfaitaire capaciteitstarief (want dat is bij een forfait niet mogelijk) maar het laden van mijn EV heeft enerzijds geen weerslag op het capaciteitstarief omdat ik laad op zonnestroom (en daar het het net noch het capaciteitstarief mee te maken) en anderzijds, indien toch laden op het net en tot 32A (want dat is de max. grens van de laadpaal) het netafgenomen vermogen boven 11A niet wordt aangerekend. Net zoals de netvergoeding op netafgenomen kWh niet wordt aangerekend.
Naargelang de eigen keuzes en verschillende mogelijkheden andere gevolgen en andere oplossingen.
Maar daar moet je zelf uiteraard eerst wel initiatieven voor nemen en je niet beperken tot vrijblijvend commentaar op het www en vervolgens daar weer gaan zeuren dat wie wel initiatief neemt en niet wacht op de maatregelen van een ander uiteindelijk meer voordeel haalt dan de afwachtenden. :nono:

Het punt is dat men één oplossing voor iedereen wil doorvoeren (toch als Stroohm zijn zin krijgt) en dat (zoals in de Kamer al opgemerkt) dat dit in de praktijk niet zo eenvoudig is gezien er tig uiteenlopende situaties zijn.
Om je persoonlijke nieuwsgierigheid te bevredigen: de salaris-EV krijg ik idd gratis (dat een ander daar voor moet betalen maakt mijn rekening niet) en de thuisaccu werd eveneens, ingevolge het welbekende matheuseffect, door de Vlaamse overheid en haar belastingbetalers gefinancierd.
Het zou dus, in mijn geval, not done zijn die nog een tweede keer af te trekken van de belasting via de laadvergoeding. :angel:
(Alhoewel de Vlaamse overheid me dat wel heeft voorgesteld voor mijn warmtepomp, daar hebben ze twee keer een premie voor geven, bij plaatsing in 2013 en nog eens in 2021 bij overschakelen naar de DM, nou ja blijkbaar hebben ze daar geld genoeg en gegoven is gegoven :-D .)
Met een vertekend beeld geven van situaties sta je wel met stip op nummer 1 wat mij betreft :roll:
Ik geef inderdaad één situatie weer. De mijne. Deze vertekend dus niets want het is wat het is.
Het verschil tussen jouw en mijn mening/ervaring is blijkbaar dat ik me beperk tot de eigen situatie en niet ervan uit ga een mandaat te hebben om te spreken in naam van 99% van de bevolking.

Jij geeft jouw situatie weer (al geef je wel meermaals aan voor 99% van de bevolking te mogen spreken maar dat is jouw uitgangspunt waar ik het niet mee eens ben tot bewijs van het tegendeel).
Ik gaf ook al in het begin van dit topic (en elders maar daar verkies jij onder een andere nick met hetzelfde verhaal te komen :lol: ) aan dat er meerdere situaties mogelijk zijn die de praktische uitvoerbaarheid van dit voorstel in de weg staan.

Ik weet niet wat je precies wil suggereren maar persoonlijk ben ik geen voorstander van dit voorstel en dit om o.a. de eerder aangehaalde redenen.
Maar het kan nooit kwaad voorbereid te zijn wanneer men vanuit de fiscus gaat dwingen hun standpunt ook in de praktijk te volgen. Tot zolang is het feest voor iedereen die via de laadpaal een extraatje kan binnenhalen.
Op een vast percentage ga ik me niet vastpinnen maar ik heb toch een sterk vermoeden dat ik niet de enige ben met zonnepanelen die via overproductie af en toe zijn EV gaat laden en vergoed wordt via het CREG tarief.

Moest ik het "onderste" uit de kan willen halen zou ik ook nooit buitenhuis gaan laden maar altijd via de laadpaal thuis.
Niet alleen is laden via PV voordeliger maar zelfs via het net (toch als je een vast contract hebt zoals bij Ecopower of een dynamisch contract via een andere leverancier) is de laadvergoeding volgens de CREG tarieven het grootste deel van de tijd hoger dan de aangerekende nettarieven. Wie wat rekent en een aangepast energiecontract afsluit maakt dus idd altijd winst op laden via de thuislaadpaal indien vergoed volgens de CREG tarieven.

Tenslotte en on topic: voor wie via de CREG tarieven niets extra verdiend aan de laadvergoeding (en zoals gesuggereerd wordt er nog aan toesteekt) heeft ook helemaal niets te vrezen. Het punt van de fiscus is nu net dat je geen hogere vergoeding mag krijgen dan je zelf betaalt. Dat je er verlies op leidt gaat niet leiden tot een sanctie. Je bent dus al mee met de huidige zienswijze van de fiscus en haar bevoegde minister).

Re: Fiscus en thuis laden van bedrijfswagen

Geplaatst: 18 mei 2024, 13:24
door duizend
DarkV schreef: 18 mei 2024, 12:34
ivob schreef: 17 mei 2024, 23:27 En het forfaitaire capaciteitstarief bedraagt in mijn subnetregio een 110 €. Deze kan daarvan dus wel degelijk volledig betaald worden en nog met overschot.
We kennen jou verhaal ondertussen wel dat je onder dat forfaitaire capaciteitstarief blijft... door je auto publiek te gaan laden en verder te niveleren met je batterij (die je eveneens gratis hebt gekregen ?)

Met een vertekend beeld geven van situaties sta je wel met stip op nummer 1 wat mij betreft :roll:
Ook het verwarmen met de houtstoof ipv de warmtepomp en enkel de warmwaterboiler, de grasmaaier, ... opzetten bij voldoende zonneproductie enz ... niet vergeten :angel: