lanadekat schreef:
Of is er echt een betrouwbare fabrikant die producten met een levensduur van 15 jaar en 6000 cycli beweert te leveren? (in dat geval zou het qua rendabiliteit al interessanter worden)
Een veel voorkomende garantie voor stationaire batterijen op huishoudelijk niveau draait rond de 10 jaar.
Wanneer men voldoet aan de voorwaarden.
Het aantal volledige cycli draait meestal rond de 3000.
Garantie is dan wat eerst komt.
Maar 3000 cycli haal je, bij een goed gedimensioneerde batterij, meestal niet op 10 jaar.
Bij een, tov van het verbruik, ondergedimensioneerde batterij uiteraard wel.
Weet daarbij dat één cyclus wordt gerekend voor het volledig (0-100%) opladen + ontladen van de volledige capaciteit van de batterij.
Een batterij van 10 kWh die éénmaal 10 kWh geladen wordt en 10 kWh ontladen (in één beweging of in meerdere keren) heeft één cyclus gedaan.
Het aantal cycli kan dan ook niet zomaar 1 op 1 omgezet worden in jaren. Dat hangt van veel meer factoren af (dimensionering tov gebruik, omgevingstemperaturen, C-waarde waarbij ze meestal ingezet wordt,.....)
gunmaster schreef:Een mogelijk puntje van extra rendement is het capaciteits tarief. Per Kw per maand kan je 10 euro besparen!
Dat cijfers lijkt me ook nogal kort door de bocht en is op dit ogenblik niet exact te berekenen gezien de VREG nog altijd niet alle cijfers heeft vrijgegeven en men nog altijd niet weet welke tarieven exact op het ogenblik van aanvang capaciteitstarief zullen toegepast worden.
Vergeet niet dat wanneer het capaciteitstarief ingang vindt er nog andere factoren meespelen:
- het capaciteitstarief is geen nieuw tarief maar vervangt deels het bestaande nettarief op basis van een andere berekening
- het piek- en daltarief voor het netgebruik wordt dan afgevoerd.
- het netgebruik berekend op de afname wordt, als compensatie, aan een lagere prijs aangerekend dan de huidige berekeningsmethode.
-...
gunmaster schreef:Vergeet niet dat zo'n batterij laad en ontlaadverliezen heeft en de transformatie kosten allemaal kostbare joules. Zeker 10 à 15% vliegt weg in de vorm van warmte.
Dat is dan weer heel optimistisch gerekend.
Wanneer je lokaal elektriciteit opwekt met een PV-installatie en deze via de omvormer omzet van gelijkstroom naar wisselstroom heb je al vlug een verlies tot 10% (al meten de meeste gebruikers dit niet). Afhankelijk van de gebruikte omvormer voor het laden en ontladen van de batterij (hybride, stand alone,....) kunnen de verliezen tussen productie en verbruiker oplopen tot boven de 30%.
Omvormers hebben dan ook nog eens een constant eigenverbruik dat, afhankelijk van het merk en de toestand schommelt tussen de 20 en 50 W.
Voor EV gebruikers is het ook nuttig om te weten dat de wisselstroom van de huidige thuislaadunits in de EV terug moet omgezet worden in gelijkstroom wat, afhankelijk van de laadsnelheid en merk EV, ook weer resulteert in een verlies rond de 15%. (om een EV batterij van bv. 100 kWh van leeg naar vol te laden heb je dan geen 100 kWh nodig maar - als voorbeeld - rond de 115 kWh AC stroom.
In de praktijk is het uiteraard iets ingewikkelder en niet zo rechtlijnig maar het is maar om je een idee te geven van de orde van grootte van de omzettingsverliezen.
Wanneer je een EV koopt vertellen de verkopers je dat er ook niet bij.
Het is nl. de taak van de verkoper om zijn producten te verkopen. Niet om jouw rendement en TVT te optimaliseren. Dat is de taak van de consument om zich daarover terdege te informeren.
Cyberbug schreef:Als ik het goed begrijp ben je als thuis gebruiker/huurder zonder zonnepanellen dan beter om een grote UPS aan te kopen ipv een thuis batterij ?
Een UPS werkt toch ook gewoon via een batterij? Het enige verschil is dat je ze niet kan voeden via de PV maar via het net. Maar dat kan een thuisbatterij ook. Een goed geconfigureerde thuisbatterij kan eveneens ingezet worden als UPS. Ze kan gevoed worden door het net, door PV, door een generator,...... En AC verbruikers van elektriciteit voorzien in samenwerking met het net, PV, generator, een combinatie van voorgaande of stand alone.
Wanneer je er regelmatig gebruik van maakt is het het overwegen waard (afhankelijk van de opslagcapaciteit van de batterij en de lokale noodwendigheden) om dan te werken met dynamische nettarieven zodat je laadt tijdens de goedkoopste uren (en eventueel gaat ontladen tijdens de duurste uren).
Maar, rekening houdende met het nakende capaciteitstarief, de extra kosten aangerekend door de betrokken e-leverancier, de extra slijtage van de batterij door de extra gegenereerde cycli,.... lijkt me dat, voor zover ik het al heb kunnen testen, voor de meeste huishoudens ook niet rendabel.
Een UPS of stand alone thuisaccu installeren voor bv. koelkast en diepvriezer lijkt me ook niet rendabel deze kunnen gemakkelijk + 18 uur zonder stroomvoorziening.