Pagina 1 van 2

Vlaams Blok wil totaalverbod op gewelddadige games

Geplaatst: 15 sep 2004, 18:52
door Blue-Sky
<img src="http://upload.userbase.be/upload/manhunt_kl.jpg" align="left" width="120" height="100"> "Vormen een gevaar voor labiele mensen en kinderen".
Het Vlaams Blok wil de verkoop en verhuur van gewelddadige games aan banden laten leggen. De partij zal kersvers Vlaams mediaminister Geert Bourgeois hierover interpelleren in het Vlaamse parlement, meldt agentschap Belga. De laatste tijd is er weer behoorlijk veel heisa omtrent extreemgewelddadige games als Manhunt en meer recentelijk Doom 3.

Zo werd er in juli van dit jaar nog een Amerikaanse wet afgeschoten die stelde dat games, die geweld prediken en verheerlijken, verboden dienen te worden. De rechter oordeelde echter dat er geen bewijs was dat jongeren, die games spelen, meer geneigd zijn om fysiek geweld te plegen.

Ook op eigen bodem waren er al politici die het noodzakelijk achtten om te pleiten voor een verbod op gewelddadige games. Zo riep Willy van Hulle, SP.a-gemeenteraadslid in Oostende, in januari 2003 op tot een verbod van het spel Postal 2. Als holebi voelde hij zichzelf aangesproken, luidde zijn uitleg, aangezien ook homoseksuelen het zwaar te verduren kregen in het spel.

Naar aanleiding van de release van Doom 3 en andere 'schietgrage' games wil Filip Dewinter, fractieleider in het Vlaams parlement, een totaalverbod op gewelddadige games. "Dergelijke spelletjes, waarbij je als carjacker mensen van de weg moet rijden, homo's en dikke mensen moet afmaken of op lijken moet urineren, zijn niet geschikt voor mensen die geen evenwichtige omgeving hebben of minder normbewust zijn", zegt Dewinter. "Anders dan bij een film is het de speler zelf die de gewelddaden uitvoert", aldus de fractieleider.

Het Vlaams Blok verwijst daarbij naar verschillende buitenlandse gewelddaden, zoals de schietpartij in de Amerikaanse Columbine High School en - dichter bij huis - in het Duitse Erfurt. In beide gevallen zouden de daders geïnspireerd zijn door videospelletjes. Rechtszaken daarover zijn echter altijd in het voordeel van de game-industrie uitgedraaid.

Het Vlaams Blok zal een decreetvoorstel indienen dat een classificatie voor videogames oplegt. Hierdoor zouden winkeliers verplicht worden de leeftijd van hun klanten te controleren vooraleer ze een spel mogen verkopen of verhuren. De partij wil ook een totaalverbod op gewelddadige games; het wil daarvoor een speciale keuringscommissie in het leven laten roepen.

Sinds april hanteert de game-industrie in Europa een vrijwillige classificatie, PEGI. Aan de hand van icoontjes op de verpakking (die bijvoorbeeld waarschuwen voor racistische inhoud) en een leeftijdsaanduiding wordt duidelijk gemaakt wat een gamer kan verwachten van een spel. Bezorgde ouders kunnen bovendien de naam van een spel invoeren in een online databank.


Bron: ZDNet.be van 15 september 2004

Geplaatst: 15 sep 2004, 19:18
door foxxy girl
oke, ik ga dat niet helemaal lezen, maar uit de titel weet ik al dat mijn stem weeral niet naar het vlaams blok zal gaan volgende keer. :P

Geplaatst: 15 sep 2004, 19:24
door Genghis
foxxy girl schreef:oke, ik ga dat niet helemaal lezen, maar uit de titel weet ik al dat mijn stem weeral niet naar het vlaams blok zal gaan volgende keer. :P


beter kon ik het ni formuleren

Geplaatst: 15 sep 2004, 19:24
door metal
same here. ze waren goed bezig ma nu zijn ze voor mij toch een heeeeel stuk gezakt zenne.

Geplaatst: 15 sep 2004, 19:35
door bke
Wa zijn me da voor gasten?!!! Als ik later zal stemmen zal het zeker niet voor Vlaams Blok zijn :P Alhoewel die tegen dan al niemeer gaan bestaan...

Geplaatst: 15 sep 2004, 19:40
door Orcie
Als ze het niet meer kunnen kopen werken ze de illegaliteit hiermee in de hand denk ik. Dom idee dus.

Geplaatst: 15 sep 2004, 19:47
door foxxy girl
metal schreef:same here. ze waren goed bezig ma nu zijn ze voor mij toch een heeeeel stuk gezakt zenne.


amai vinde gij dat die goe bezig waren? ik vond het maar nen hoop paljassen bijeen die veel beloven dat ze nooit kunnen waarmaken. (dit is er weeral zo één)

ik zen zeker niet voor al die immigranten hier, maar ze gaan die toch nooit allemaal wegkrijgen, en daar kunnen ze niks tegen doen

Geplaatst: 15 sep 2004, 19:51
door Polleke
Van een partij die vindt dat enkel de "echte" vlaming ne goeien is, en de schuld van alle problemen op de ander (waal, immigrant, buitenlander, voor mijn part nederlander) steekt, mag je dus wel verwachten dat ze een bijkomende zondebok gevonden hebben. Dus blijkbaar hoort een gamer ook niet meer bij het A-clubje van de autochtone vlaming...

Dat cordon sanitaire heb je echt niet nodig om van het VB een onverantwoordelijk zootje te maken...

Geplaatst: 15 sep 2004, 20:41
door Akira
Dergelijke spelletjes, waarbij je als carjacker mensen van de weg moet rijden, homo's en dikke mensen moet afmake


sinds wanneer heeft den filip sympathie met homoseksuelen?

wie denkt dat het vlbl enkel werkt rond uitwijzingen van allochtonen zit volledig mis, ze zijn zowat de grootste conservatieve partij! ok er zijn veel migranten maar ge krijgt die toch niet meer weg.
en ze zijn niet allemaal slecht.
en mensen die zeggen dat de turken hun banen inpikken zouden beter weer naar school gaan want de meeste turken werken als handarbeider :)
in mijn richting zit er toch gene turk ze :wink:

lees eens voor wat het vlaams blok staat en je zal zien dat ze conservatiever zijn dan de paus

Geplaatst: 15 sep 2004, 20:54
door Sensei Zeon
Laat dit niet evolueren naar een politieke discussie, daar zijn andere fora voor!

Geplaatst: 15 sep 2004, 21:40
door NuKeM
Spijtig...
Geert Bourgeois zal wel wat slimmer zijn (hoop ik).

Geplaatst: 15 sep 2004, 22:38
door byter
nu zoiets lukt toch _nooit_ dus storm in een glas

meeste games die ik koop zijn toch al via buitenlandse site aangezien dit vaak goedkoper (zelfs incl verzending)

en dat er dingen zijn waarmee je niet akkoord gaat heb ik met elke partij; kan me moeilijk inbeelden dat er personen zijn die 100% achter alles staan

btw games niet verkopen aan labiele mensen is een goed idee imo maar onmogelijk (illegaal, kennissen, hoe controleren?) en volledig verbod is dan weer TE

Geplaatst: 15 sep 2004, 22:45
door crapiecorn.
ik geraak juist men agressie der in kwijt :-)

Geplaatst: 15 sep 2004, 22:52
door Tae
Gewoonweg belachelijk maar ik denk dat ze beter wel een leeftijd moeten vermelden bv 18+ ofzoiets en daarbij ook echt vragen naar iemand zijn identiteit van de koper als het misschien een niet volwassenen is .

Voor sommige mensen kan het een uitlaat klep zijn wat in realiteit niet kan :-D

Ik hoop dat VLB geen hoofdpunt gaan van maken want er is nog ander werk te doen in Antwerpen dan games verbieden ;)

Geplaatst: 15 sep 2004, 23:14
door Akira
ik geraak ook mijn agressie kwijt in spelletjes

en ge moet al redelijk f*** up zijn om het onderscheid niet meer te kunnen maken tussen fictie en realiteit.

die jongeren van columbine en duitsland speelden misschien ook games en keken gewelddadige films maar wie doet dat nu niet? :|

en het is meer dan logisch als ze dan f*** up zijn en mensen willen killen dat ze het in "stijl" willen doen en er een scenariootje rond maken

en wat is labiel? das iets abstract, je kan niet een definiet geven van labiel die past bij iedereen die labiel is. iemand die schizofreen is, is die labiel? ja, maar die is niet agressief, wrom mag ie zich dan niet eens afreageren met aliens af te knallen?

iemand die psychopaat is, akkoord, maar die zit meestal toch al in een gesloten instelling


ten slotte: den filip heeft hem volledig gebaseerd op wat Van Hulle zei, namelijk postal 2 en dit spel is al meer dan een jaar oud,

en wat doet een sticker van +18 er toe? ne kleine van 14 zal heus niet gestoord worden door voorbeeld nazies te killen in rtcw.

Games geven de wereld nog steeds niet realistisch weer (lees net als de realiteit) en volgens mij zijn de gevoelens die door je hoofd lopen volledig anders als je een game speelt dan dat je mensen afknalt in de realiteit :|

maar zulke fenomenen komen vaker voor.

misschien herinneren mensen zich nog van op school dan toen voor het eerst beelden uitgezonden werden in cinemazalen dat de mensen niet het onderscheid konden maken tussen wat er op het scherm gebeurde en wat er echt gebeurd was. die mensen waren in paniek. Maar nu is iedereen het gewoon van geweld te zien op tv. Niemand die het nu nog verwart met realiteit

Geplaatst: 15 sep 2004, 23:22
door Pengu
Voor mij is ht gamen een vervanging van televisie geworden, laag als ze hier al zo gelijk China zouden doen(ok enkel kinderen en labiele mensen maar wtf, een begin is een begin)

Geplaatst: 15 sep 2004, 23:53
door Nob
Voor mij is het gewoon heel simpel.

Kinderen kunnen maar vanaf een bepaalde leeftijd onderscheid maken tussen fictie en realiteit. Dus het zijn de ouders die er moeten voor zorgen dat die kinderen zo weinig mogelijk met fictie in aanraking komen vooraleer ze dat onderscheid echt aankunnen.

Maar ja, tegenwoordig hebben de ouders geen tijd meer om hun kinderen deftig op te voeden... En ook daarvoor staat het Vlaams-Blok, alleen pakken zij dat nogal conservatief aan (moeder aan de haard principe).


greetz,

Nob

Geplaatst: 16 sep 2004, 08:41
door Siglo
metal schreef:same here. ze waren goed bezig ma nu zijn ze voor mij toch een heeeeel stuk gezakt zenne.


Goe bezig? Ze hebben nog nooit iets moeten doen. Die worden al 10 jaar betaald met mijn belastingsgeld om niks te doen (behalve af en toe de Hitlergroet om de anciens in het gareel te houden)
Ik zou graag eens Filip De Winter carjacken, neerknallen en op zijn lijk urineren... :lol:
Kan iemand een skin maken voor Doom3 waar enkel Flipke in voorkomt?

Geplaatst: 16 sep 2004, 09:37
door spacekiek
Enkele voorstellen voor de Doom 3 "Vlaams blok"-mod :

- Entities vallen steeds van rechts aan
- Eigen volk eerst neerknallen
- Vreemde satanistische zombies terugsturen
- Avonduur vanaf 21u (marstijd)
- Vorm een cordon sanitaire rondom het UAC-complex

:-D :-D :-D

Geplaatst: 16 sep 2004, 10:06
door PHO
Zonder enige sympathie voor het blok, toch volgende opmerking.

Er zijn toch reeds verschillende studies uitgevoerd naar de relatie tussen geweldspelen en het gedrag IRL. En steeds vaker komen de heren experts tot de conclusie dat de kinderen wel degelijk beïnvloed zijn door hard geweld.

Mensen (zowel kinderen als volwassenen) zijn veel meer beïnvloedbaar dan dat ze zelf willen toegeven. Ook dit is al in verscheidene studies bevestigd.

Vorige week werd er een studie publiekelijk gemaakt dat jonderen steeds vaker aan sex begonnen, door invloed van TV programma's als bijv. Sex in the City.

Ik dacht ook dat het een beetje overdreven is, maar de studie werd door een aantal gerenomeerde specialisten gevoerd, op toch wel een groot testpubliek, zodat de studie toch wel enige waarde heeft.
De heren specialisten zullen het wel beter weten dan ik.

Dat er dus stemmen opgaan om dergelijke geweldspelletjes aan banden te leggen is dus te begrijpen, al slaat het voorstel van het Vlaams Blok nergens op.

Het is niet omdat de rechtbank andere uitspraken doet, dat er helemaal geen relatie bestaat. Veelal betekent het dat er nog verder onderzoek moet gebeuren om een eenduidiger beeld te kunnen geven, en eer het zover is, kan een rechtbank dus niet tot veroordeling overgaan.

Geplaatst: 16 sep 2004, 10:31
door Styno
Volledig mee eens PHO, op geweld / sex / ... in entertainment moeten restricties staan (bv. op leeftijd).
Elke wet of richtlijn is in de praktijk te omzeilen, maar daar kies je op dat moment dan zelf voor en eventuele gevolgen zijn voor je eigen rekening.

Maar deze partij pakt het weer op zijn typische manier aan: rechtoe, rechtaan zonder finesses... Stel: je blijft braaf binnen tijdens je avondklok, wat doe je dan? Je favoriete spelletje spelen? Neen hoor, mag niet...

Styno

Geplaatst: 16 sep 2004, 11:37
door Blue-Sky
Styno schreef:Volledig mee eens PHO, op geweld / sex / ... in entertainment moeten restricties staan (bv. op leeftijd).
Elke wet of richtlijn is in de praktijk te omzeilen, maar daar kies je op dat moment dan zelf voor en eventuele gevolgen zijn voor je eigen rekening.
Wel er zijn toch enige users (members) welke op een volwassen manier kunnen omgaan met een nieuwspost, ik had al gedacht dat ik een totaal verkeerd thema gepost had.
Gelukkig was er de Crew, welke een duidelijk rood signaal gaf en denk eraan alleen de rode kleur is te gebruiken door de moderatoren.

Ik zal in het vervolg toch tweemaal nadenken vóór zo een nieuwspost te plaatsen over een gevoelig thema :?
In de rules onder nr.2 staat er wel iets over "racisme" toch beter uitkijken wat betreft bepaalde uitdrukkingen. (zodat er geen negatieve reacties komen tegen de website userbase)
Het centrum welke zich bezig houdt met de wet op het racisme en eventuele beteugeling die hebben hun voelers overal.
Willen jullie users dat er een smet komt op de naam van userbase, ik denk neen;... dus handel er naar.

Geplaatst: 16 sep 2004, 17:38
door inter
hm, kan het niet laten toch eventjes te reageren ... (idd, de a2f quote onderaan is weg)

eerste zin : "Vormen een gevaar voor labiele mensen en kinderen"

blijkbaar door vele mensen gewoon overgeslagen! Dat ik pro Vlaams Blok ben heeft niks met mijn mening te maken die ik hier ga proberen te verduidelijken.

De groep "labiele mensen en kinderen" is dus een relatief "kleine" groep als je de gamerswereld bekijkt. Als je eventjes logisch nadenkt ga je in je binnenste zeggen : "ok, die games kunnen labiele mensen nog labieler maken en de educatieve waarde voor kinderen is hier ook ver zoek ..."
Het stoort me sowieso enorm als mijn 5-jarig dochtertje bv naar cartoon network kijkt. Reden hiervan is de gewelddadige content van de hedendaagse tekenfilms. Hoe meer geweld, hoe beter ... Als ik dan op de speelplaats kom zie ik dat deze trend zich ook in real life doorzet. Vroeger was een vechtpartij op school zeldzaam en zorgde voor opschudding. Nu is het alledaagse kost. En zoals Nob reeds zei, de opvoeding heeft hier een groot stuk mee te maken maar moet de multimedia ook niet zorgen voor een educatief gedeelte? Het beperkt of moeilijker toegankelijk maken tot "gewelddadige" media zou me verheugen. Ok, als ouder ben je verantwoordelijk voor je kinderen maar je kan ze heus niet elke seconde van de dag in de gaten houden en kinderen gaan heus niet zappen als ze iets gewelddadigs zien. Voor ik ouder geworden ben zou ik anders gereageerd hebben maar nu kan ik het standpunt volledig begrijpen.
Ik ben volledig akkoord dat zo een game de reactiesnelheid, het geheugen enz stimuleert maar hou dit voorbehouden aan de "normale" gamer en niet voor labiele mensen en kinderen.

Wat zou de reactie geweest zijn moest een andere partij die mening hebben verkondigd ...

Romeins groetend,
Inter

Geplaatst: 16 sep 2004, 17:42
door Akira
den guy zegt dat ie postal2 heeft uitgespeeld op hard mode

Geplaatst: 16 sep 2004, 18:18
door Nob
Ik vind het triestig waar het tegenwoordig naartoe gaat. (sex op je 12 en weet ik veel wat allemaal)

Dan liever te conservatief dan te los.

(ook al is te nooit goed)

Wat denk je dat het meest gaat schaden in de opvoeding van iemand: iemand die nooit een geweldadig spelletje heeft gespeeld (of kunnen spelen) of iemand die dat 3 uur per dag doet? Enfin, ik wil hier gewoon een punt maken.

greetz,

Nob

Geplaatst: 16 sep 2004, 19:01
door Polleke
OK, voor een bepaalde leeftijd mag men er inderdaad voor zorgen dat geweld en aanverwanten in wat ze te bekijken krijgen wat binnen de perken blijven.
Maar gasten die hun normenbesef aanpassen aan een spelleke dat ze spelen of een filmke waar ze naar kijken. Jongens toch... Je moet nog altijd zelf je verstand gebruiken hé. En een opvoeding dient er juist voor dat je dat leert.
Zowat ieder spel bevat een gewelddadige inborst. Zelfs schaken of een flight-simulator hebben het zitten. Meestal is het een kwestie van je tegenstander liquideren...
Een simulatie van de 24 uren van Le Mans zouden we ook beter verbieden (de reden moet je maar eens aan Mercedes vragen...).
OK sommige spellen gaan inderdaad ver, en ik moet eerlijk zeggen dat een Postal 2 me compleet niet interesseert (heb het ooit 15 min. gespeeld en er tereke afgesmeten, omdat het spel zelf op niets trekt). Ondanks het feit dat ik er virtueel al redelijk wat heb neergelegd, voel ik me nog altijd niet geroepen het even in het echt uit te proberen.
Zolang mensen te lui zijn om hun verstand te gebruiken en hun verantwoordelijkheid op te nemen zullen er inderdaad zaken gebeuren die niet door de beugel kunnen. De normen en waarden die je in je opvoeding meekrijgt zijn daarin veel belangrijker dan eens een spelleke of een film waar geweld de boventoon voert. In een maatschappij waar het blijkbaar al verboden is om je kleine op een duidelijk manier duidelijk te maken dat hij verkeerd bezig is (als er al naar omgekeken wordt natuurlijk), moet je niet raar kijken dat er nu en dan rariteiten gebeuren.

De waarden van het VB daarin zie ik niet echt : voor zover ik het me nog herinner was dat de enige partij waarbij tijdens de vorige verkiezingsronde geweld gebruikt is tussen hun militanten, en dan gaan die gasten eens zeveren over geweld in spellekes : goe bezig jongens...

Geplaatst: 16 sep 2004, 19:20
door t.r.i.n.
Ik ben volledig akkoord met het "verbieden" van een bepaald type games. Die rape games vind ik persoonlijk mensonwaardig.

Probleem is: wie beslist welke games moeten verboden worden, welke normen gaan ze hiervoor toepassen ? En wie bepaalt de norm dan ?

In de praktijk zal zo'n verbod onuitvoerbaar blijken.

Voor alle duidelijkheid: ik distantieer me verder wel van het VB gedachtengoed :mrgreen:

Geplaatst: 16 sep 2004, 19:52
door Akira
als deze games te geweldadig zijn wat maken ze dan van japanse films zoals "Ichi The Killer" "Dead or Alive 1-3" ?
das pas bruut geweld

Geplaatst: 16 sep 2004, 20:09
door inter
Polleke schreef:OK, voor een bepaalde leeftijd mag men er inderdaad voor zorgen dat geweld en aanverwanten in wat ze te bekijken krijgen wat binnen de perken blijven.
Maar gasten die hun normenbesef aanpassen aan een spelleke dat ze spelen of een filmke waar ze naar kijken. Jongens toch... Je moet nog altijd zelf je verstand gebruiken hé. En een opvoeding dient er juist voor dat je dat leert.


daar zeg je het zelf, het komt neer op normvervaging. Zeg nu zelf, ga jij als peuter, puber niet op "ontdekkingstocht"? Als ouder sta je meestal machteloos omdat geweld, sex, ... gewoon te grabbel worden gegooid in de media.
Een kleuter/peuter leert en verwerkt alles wat hij ziet en hoort en gaat het als normaal gaan beschouwen. OK, hij speelt het misschien zelf niet maar kan wel zijn oudere broer/zus/ouders het spel zien spelen. Hou ze op afstand? Makkelijk gezegd ...
Raad, advies, normoplegging aan pubers geven? Ook gemakkelijk gezegd, waarom is de puberteit zo'n probleemperiode?
normen en waarden dus .... ver te zoeken in de hedendaagse maatschappij

Hoe een verbod opleggen? Het is idd moeilijk, leeftijdsgrens, psychische toestand van persoon, ... allemaal factoren die een rol spelen. Wat is dan het alternatief? Doe maar rustig verder en verkoop aan iedereen?

Rare is dat iedereen hier zo opspringt. Is iedereen hier dan ofwel labiel ofwel kind? :)

Inter

Geplaatst: 16 sep 2004, 22:15
door Miles
Ik hoef eigenlijk niet meer veel toe te voegen want Inter heeft al alles gezegd. Iedereen begint nu weer aan 100 per uur op het Blok te kappen zonder gewoon het voorstel eens GRONDIG te lezen. Grondig, staat onder de G in van Dale.

Dus zoals de Winter zegt: Labiele personen en kinderen.

Ten eerste: Kinderen

Onlangs verscheen er een studie van een zekere professor Gerbner. Hij stelde dat kinderen onder de 8 geen enkele kritische bemerking kunnen maken van wat er op TV verschijnt. Hij liet als test een groep van 10 kinderen kijken naar Batman, Power Rangers, ... en ze mochten ook 5 minuten lang Grand Theft Auto: Vice City spelen.Toen ze klaar waren met kijken werd de groep in een kamer gezet onder het losse toezicht van een puber. Hetzelfde werd gedaan met een groep kinderen die niet naar Batman, Power rangers mocht kijken of met Tommy Vercetti mocht spelen. Het resultaat was werkelijk verbluffend. Er werd met de eerste groep een enorm verschil qua agressiviteit gemeten. Sommige kinderen begonnen om het minste te vechten. Terwijl in de 2de groep kinderen het veel zachter aanpakte.

Ten tweede: Labiele personen

Ik kan me inderdaad wel voorstellen dat mensen die psychisch niet goed in orde zijn, het echt niet meer zien zitten en die geen onderscheid kunnen maken tussen goed of kwaad, wel eens inspiratie kunnen vinden in een game als Manhunt of Postman 2.

Maar het zijn natuurlijk niet enkel de games. Zoals Mr. Cide al zei, ook films worden of zijn vandaag de dag uiterst geweldadig. Alhoewel hier toch een kanttekening moet bij geplaatst worden. Kinderen krijgen veel sneller een game van hun ouders dan een film. Bij de film zullen de ouders toch even de inhoud controleren. Veel minder is het gesteld met games. De ouders weten doorgaans niet veel van spellen en geven dan maar geld mee of kopen het vlug om hun kinderen zoet te houden. Dom natuurlijk, maar ze hebben ook weinig tijd (weer totaal andere discussie)
Maar dit zijn films en games die men moet kopen om geweld te ervaren.

Normen en waarden vervlakking? Kinderen krijgen het met de lepel ingegeven:
Even TMF of Jim Tv opzetten rond een uur of 3 's middags en ik zie R&B videoclips waarin vrouwen worden behandelt als prostituees, waarin openlijk wordt gepraat over hoe goed drugs wel niet is of hoe ze iemand in mekaar hebben geslagen.
Het gaat gewoon niet echt de goede kant uit.

En als er dan toch 1 partij is die dit aan de kaak wil stellen dan wordt er zo op gereageerd. Met veel modder gooien naar iets waarvan de helft nog niet eens weet wat het inhoudt.

Geplaatst: 16 sep 2004, 22:38
door Wim D
Volgens mij vormt in de eerste plaats het gedachtengoed van het Vlaams Blok een "gevaar voor labiele mensen en kinderen"...

Geplaatst: 16 sep 2004, 22:39
door Styno
Leer zelf eens lezen zeg:
De partij wil ook een totaalverbod op gewelddadige games; het wil daarvoor een speciale keuringscommissie in het leven laten roepen.

"Totaalverbod" is voor iedereen he...

Zo riep Willy van Hulle, SP.a-gemeenteraadslid in Oostende, in januari 2003 op tot een verbod van het spel Postal 2

Het was dus al eens 'aan de kaak' gesteld...

Styno

Geplaatst: 16 sep 2004, 22:43
door mm2
Zijn er echt geen andere problemen in Belgie dan dat ? :?

Het is toch aan de ouders hierop toezicht te houden vind ik... dat een politieke partij zich daarmee al moet bemoeien...

Als je alles moet afschaffen wat -in de handen van labielen en kinderen- heuse catastrofes kan veroorzaken dan heb je een serieuze lijst hoor.

Geplaatst: 16 sep 2004, 22:48
door Akira
je kan het verbieden maar dat maakt nix uit ze geraken er toch meestal aan

heb je met porno en drugs ook(nee ik niet:p)

Geplaatst: 16 sep 2004, 22:53
door Polleke
Jongens toch... Voor zij die het nog niet door hebben : de mens is van nature uit een agressief geval. In onze samenleving wordt het instinct compleet onderdrukt, maar ga eens kijken naar hoe "primitievere" stammen het er vanaf brengen. Die hebben geen film of computerspel. Denk je dat die geen agressie hebben ??? Zij hebben (eigenlijk is het hadden, want je zal lang moeten zoeken om nog wat primitieve stammen te vinden...) die agressie trouwens nodig om gewoon te overleven.

Als die films en die games zo'n grote invloed hebben, waarom zijn sommigen er dan blijkbaar wel tegen bestand ? Het feit dat die spullen blijkbaar toch geen aanleiding geven tot geweld bij quasi iedereen is dat niet juist het bewijs dat de normen en waarden die we hanteren wel de bovenhand halen ? Het is niet omdat iemand zegt dat ik iemand omver moet knallen dat ik dat effectief ook ga doen. Gebruik je verstand en als je er nog geen hebt, zorg dat je je laat leiden door mensen die het goed met je menen, normaal zouden je ouders daar toch moeten bij horen.

Moet je mensen trouwens angstvallig afschermen van geweld ? Mogen we in de geschiedenislessen nog aangeven tot welke gruweldaden de mens in staat is ??? Of moeten we zwijgen omdat we anders "het kind" wel eens zouden choqueren ?

Heb dat persartikeltje van het VB eens gelezen. Zijn spellen als Command and conquer of Doom III echt van die aard dat we er aggressief van gaan worden ? Voorlopig ben ik nog niet in het bezit van een Humvee of apache helikopter, dat doom-monstertje ben ik ook nog niet tegengekomen, dus so what. Kinderen die een gevechtssport leren zijn ook agressief, alleen beperken ze het tot hun sportclub (daarbuiten is de fut eruit ;-)).
Het verband tussen de partij van de vrije meningsuiting en het inperken van spelkeuze is me ook niet echt duidelijk. Dat je aan spellen een leeftijd hangt kan ik begrijpen, maar daar stopt het dan toch voor mij.

Geplaatst: 16 sep 2004, 23:05
door The_Borg
Ok, tijd om mijn mening te spuien :twisted:

Deze discussie zou 100% los moeten staan van het Vlaams Blok. Deze discussie ging over games verbieden (en het wie/waarom).

Alleen merk ik dat het onderwerp zich uitbreidt naar de maatschappij in het algemeen. Waar de jaren '90 stonden voor liberaal/liberaler/liberaalst hoop ik dat de we tegen 2010 terug meer beginnen na te denken over wat we met onze maatschappij aan het doen zijn. Normvervaging is namelijk het begin van de neerwaartse spiraal waarin veel beschavingen terecht zijn gekomen in de geschiedenis. Kijk maar naar het Romeine rijk, waar iedere crisis kwam na een periode van decadentie. Wanneer we verder het pad op gaan waar we nu aan bezig zijn, zal ook de Westerse "cultuur" zijn ondergang te gemoet gaan. In Amerika zijn ze anders al wreed goed bezig :| .

Als ik kijk naar hoe kinderen worden opgevoed, druipt het individualisme er in onze maatschappij gewoon af. Het gaan enkel nog om concurreren met je collega, je medestudent, etc. ..., de beste zijn. Sommigen zullen dit inzien, diegenen die dit bullshit vinden zullen misschien meer tijd nodig hebben. Deze concurrentiestrijd is simpelweg de elementaire basis van wat er fout loopt binnen de maatschappij. Dit is de ware aard van geweld (=nog altijd de primitiefste manier om zich tegen anderen te verweren). Computing is enkel een reflectie van wat er zich binnen de maatschappij afspeelt. Extra geweldadige games zijn een symptoom van een zieke maatschappij, op zich zijn ze het probleem niet zozeer.

De meesten onder jullie zullen nu denken dat de moraalridder gesproken heeft, maar ik kan direct zeggen dat ik dit zeker niet ben. Zelf speel ik graag games als GTA ('pretty softy') etc. ... . Ik zal het alleen niet in mijn hoofd halen om in real life iemand de kop te gaan inslaan omdat ik het op mijn pc gedaan heb. Dit niet omdat ik stabiel ben (althans in beperkte mate :-D), maar ook omdat ik simpelweg nog niet gestresseerd genoeg ben om dit te doen. Ik kan best geloven dat er in deze maatschappij mensen zijn die dit wel zijn. Zij zullen games/films/het internet als inspiratie gebruiken. Dan ligt dit niet aan die games/films/het internet, maar wel aan onze maatschappij.

Games zouden dus idd niet verboden moeten worden, worden ze dit wel, dan is men verplicht ook alle films, boeken, foto's, het nieuws, etc. te censureren. Hoor ik daar vrijwilligers??? (De Winter steekt zijn hand omhoog en roept: ikke, ikke, ikke :-D )

Off-topic:
Als ge ziet dat je in Amerika geen Manhunt kan kopen in bepaalde staten, maar wel een .45 bij een doos cornflakes krijgt, waar zijn we dan met bezig?

Geplaatst: 16 sep 2004, 23:16
door mm2
The_Borg schreef:Als ge ziet dat je in Amerika geen Manhunt kan kopen in bepaalde staten, maar wel een .45 bij een doos cornflakes krijgt, waar zijn we dan met bezig?


Daarenboven: wat "verboden" is wordt voor de jeugd net "interessant". Eigenlijk maken ze gewoon gratis reclame voor die games.

Geplaatst: 16 sep 2004, 23:22
door Akira
mja games en dergelijke zijn niet echt een bron van geweld maar zoals borg al citeert is aggressie natuurlijk, net als ruzie, eergevoel,...
mensen die anderen vermoorden en zich inspireerden op games zouden heus hetzelfde gedaan hebben moesten deze games er zijn

zulke dingen verbieden voorkomt nix, maar gewoon weg nemen van een inspiratiebron.

zouden ze beter investeren in vroegtijdige psychologische tests bij jongeren, kinderen doen. en meestal liegen deze testen niet, heb er vorige week zo een paar moeten doen en kreeg gisteren de resultaten en ze zaten er allemaal recht op :)

ik zie dan psycholische tests dan eerder als een aanvulling op medisch onderzoek dat kinderen krijgen in het lager en secundair onderwijs. Want nu wordt alleen het lichamelijke onderzocht.

een maal je begint te verbieden, blijf je verbieden het is beter dingen te voorkomen dan te verbieden (de zachte aanpak :oops: )

Geplaatst: 16 sep 2004, 23:28
door Nob
Als ge ziet dat je in Amerika geen Manhunt kan kopen in bepaalde staten, maar wel een .45 bij een doos cornflakes krijgt, waar zijn we dan met bezig?


Met geld. Da's nog het enige wat telt. De wapenindustrie is te machtig (in geld-termen uitgedrukt) dus die krijgen zowat alles gedaan. Zelfde voor de muziek/film industrie.

Jaag de mensen schrik aan, zorg ervoor dat ze angst hebben en ze zullen wel kopen. (cfr Bowling for Columbine)

En mijn mening is het de plicht van de Staat om in te grijpen. Door bvb zenders als VTM/VT4/... minimumregels op te leggen. (ok in belgenland valt dat nog mee) En door bvb onze nationale zender te gebruiken niet enkel voor het sensationele gedoe (zoals Telefacts, ...) maar ook voor de belangrijke dingen in het leven goed en slecht (cfr Panorama, Koppen, ...)
De laatste jaren loopt de VRT ook enkel maar de kijkcijfers achterna...
Dus niet het niet laten zien omdat het verboden is, maar gewoon omdat het foei is (om het met de woorden van Laurent te zeggen).

De spelletjesmakers zouden zelf het initiatief moeten nemen om de spelletjes minder geweldadig te maken.

BTW ook 1 van de redenen waarom we gestart zijn met de UB en geen reclame enzo willen op deze site. Mensen gewoon helpen, zonder daar eigenbelang achter te steken, dat kan tegenwoordig bijna niet meer en da's triestig.

En als je dan dingen zegt als: "koop zo'n spelletjes dan gewoon niet" dan lachen ze je uit, vinden ze je niet stoer, ... en waarom? Omdat ze het in hun strot geduwd krijgen. (media) Enfin, op dat gebied maakt het mij niet uit wat mensen van mij denken en verkondig ik met volle borst de blijde boodschap. ;)

En als je zoiets dan gaat linken aan de bijbel dan verklaren ze je al helemaal zot, maar je moet het is proberen. Als je tussen de regels leest, dan is dan een goed handboek van hoe het zou moeten in de samenleving. (laten we de godsdienst schil er even vanaf doen)

Making a better world starts with yourself!

greetz,

Nob

Geplaatst: 17 sep 2004, 08:08
door 008
Ik denk dat het een goed idee is om ook games een verplichte kwalificatie te geven maar daar moet het ook bij blijven.
De primaire verantwoordelijkheid ligt bij de ouders en dat moet ook zo blijven. Probleem blijft dat de ene ouder de andere niet is en jouw kind dus bij een vriendje/vriendinnetje wel kan zien/doen wat jij, voorlopig, wilt vermijden. Voor mij betekent dit dat ik dus meer met mijn kind zal moeten praten en uitleg geven maar soi, daar bent ge ouder voor in een maatschappij die wezenlijk veranderd is in de laatste 20-30 jaar.
Voor wat betreft zgn. labiele oudere personen denk ik dat de meerderheid niet als zodanig herkenbaar is en het zinloos is om daarom maar alles te gaan verbieden dat misschien sommige mensen zal triggeren om iets zots te gaan doen.
Herkenbaar labiel zijn in ieder geval personen/groepen die alle buitenlanders op één hoop gooien en zotte dingen roepen als Vlaanderen voor de Vlamingen oid. Voor deze speciale groep kan zondermeer een totale quarantaine ingesteld worden met sprookjes uit 1001 nacht als verplichte literatuur (of is da nog te geweldadig :lol: )

En ja, ik ben Nederlander en nee, wij zijn hier niet omdat we teveel centen hebben en ja, we moeten er net zo hard voor werken als de meeste anderen, en ja, ik geloof dat degene die naar een ander land/cultuur verhuist zich daaraan moet aanpassen.


Grtz.