Je kan de huidige gang van zaken aanvechten op basis van de wet elektronische communicatie artikel 36 en artikel 38
Artikel 36 schreef: Art. 36.§ 1. Apparatuur die voldoet aan de wettelijke voorwaarden, mag worden aangesloten op de daartoe geschikte interfaces.
Een operator van een openbaar elektronische-communicatienetwerk mag een dergelijke aansluiting niet om technische redenen weigeren.
Een fabrikant of een persoon die verantwoordelijk is voor het op de Belgische markt brengen van apparatuur mag niet zonder technische redenen verhinderen of bemoeilijken dat op alle daartoe geschikte interfaces zulke apparatuur wordt aangesloten en gebruik maakt van radiofrequenties waarvoor gebruiksrechten zijn toegekend door het Instituut overeenkomstig artikel 18.
§ 2. Het gebruik alsook de commercialisering van apparatuur die voldoet aan de wettelijke voorwaarden en toch schade toebrengt aan het netwerk, de werking ervan schaadt, of schadelijke storing veroorzaakt, kan overeenkomstig de nadere regels vastgesteld door de Koning, na advies van het Instituut, worden beperkt of verboden.
[quote="
Artikel 38"] Art. 38. Operatoren die openbare elektronische-communicatiediensten aanbieden, publiceren de exacte en passende technische specificaties van hun interfaces vooraleer de via deze interfaces verstrekte diensten voor het publiek beschikbaar zijn. De specificaties worden op eenvoudig verzoek aan iedere belangstellende bezorgd en zijn voldoende nauwkeurig om apparatuur te kunnen ontwerpen [1 ...]1 waarmee alle diensten die via de betreffende interface worden verstrekt, kunnen worden gebruikt.
De operatoren die openbare elektronische-communicatiediensten aanbieden werken deze specificaties regelmatig bij zodat ze steeds actueel blijven. Voorafgaand aan de publicatie bezorgen zij een kopie ervan aan het Instituut.[/quote]
Informatie over de interfaces kan je opvragen via het e-mailadres op volgende webpagina
https://www.proximus.com/nl/group/gover ... on#title-2
Onlangs heeft de BEREC, de Europese vereniging van telecomregulators een studie gemaakt over dit onderwerp. Vrije keuze van eindapparatuur kan je gemakkelijker afdwingen als de locatie van het netwerkaansluitpunt (NTP) wettelijk wordt vastgelegd. In België is dat nog niet gebeurd.
Zeer interessant leesvoer als je hier wil op doorgaan:
https://berec.europa.eu/eng/document_re ... tion-point
In de studie van de BEREC staat dat 1 operator (EDPnet dus) en 3 eindgebruikers reeds geklaagd hebben over de huidige systeem met compleet belachelijke certificeringsprocedure en whitelist. Het BIPT argumenteert dat deze procedure noodzakelijk is maar in de praktijk blijkt die bewering niet te kloppen. Er zijn sinds 2008 totaal geen problemen met Fritz!Boxen op het Proximus-netwerk. In alle andere Europese landen zonder whitelist of certificeringsproces zijn er ook geen problemen met VDSL2 Vectoring-modems. De VDSL2 Vectoring-modems die op de Europese markt komen voldoen sowieso aan de ITU G.993.5-standaard en doorlopen reeds alle noodzakelijke testen.
Slechts 5 van de 28 Europese landen gebruiken een whitelist: België, Tsjechië, Denemarken, Hongarije en Kroatië.
Volgens mij is een goede optie om hiertegen een actie te beginnen om eerst een internetabonnement bij Proximus aan te vragen en zelf op het installatieadres een
TP Link Archer VR 900V klaar te zetten. Je vraagt de installateur om geen Bbox3 te installeren maar om de
TP Link Archer VR 900V aan te sluiten. Daarna vraag je om samen met de installateur een snelheidstest te doen.
Vanaf dat moment zal je vaststellen dat Proximus jouw TP Link-modem als een tweederangsmodem behandelt en op een lagere snelheid zet.
Ga in discussie met de installateur die zal moeten toegeven dat hij niets kan doen.
Daarna stel je Proximus via aangetekende brief in gebreke en vraag je om jouw modem de volle snelheid (
https://proximus.be/internetsnelheid) te geven. Volgens artikel 9.5 van haar
algemene voorwaarden waarborgt Proximus de compatibiliteit met modems die voldoen aan de specificaties zoals vermeld op hun
website met specificaties. Nergens vermeldt Proximus het bestaan van een fallback-snelheidsprofiel, whitelist of certificeringsproces. Officieel weet de klant van niets.
Als Proximus weigert om je op een normaal VDSL2-profiel te zetten, ga je naar de rechtbank op basis van de wet elektronische communicatie artikel 36 en 38.
Heel veel kans dat je die zaak wint en dat de certificeringsprocedure en whitelist illegale praktijken blijken.
Een andere optie is nagaan hoe en wanneer Minister van Telecommunicatie Alexander De Croo de locatie van de NTP wettelijk gaat vastleggen.