Pagina 1 van 1

2 PSU's

Geplaatst: 16 aug 2004, 17:55
door maxke
Hallo ,

Ik heb een pc (athlon 1400 2xhdd 1xcddrive , ...) met een nog al zwakke voeding namelijk 235 Watt ATX.

Ik heb ook een sterk vermoeden dat de voeding aan de basis ligt van een aantal harddisk related problemen , en vandaar dit topic.

Ik heb nog een AT voeding liggen waar ik de molex stekkers van zou willen gebruiken om alle harde schijven en cdstations te verbinden , en de voeding van 235 W te gebruiken om het moederbord en de AGP/PCI slots te poweren.

Mijn vraag : kan het kwaad (aangezien AT als je switch aanzet , de AT voeding altijd aan blijft tot je de switch uit doet) voor harde schijven dat die continu draaien ? , ook ivm powerup , als de atx voeding aangaat en het syteem bootup doet , problematiek voor detectie van ide devices ?


Dank bij voorbaat !

Geplaatst: 16 aug 2004, 17:58
door Sensei Zeon
IDE disks zijn niet gemaakt om 24/24 te draaien, punt uit :))

je kan natuurlik wel de 2 voedingen tegelijk laten opstarten, daar is een manier voor, als je wil zoek ik ze wel

Geplaatst: 16 aug 2004, 18:10
door maxke
Bedankt voor de vlugge reply !


Mijn onderliggende redenering was eigenlijk :

Hardeschijven/ temperatuurverschillen / poweroff_poweron kort na elkaar ...

dat is volgens mij echt geen goede boel.

Ik dacht , als er nu gezorgd kan worden dat ze continu draaien , dan zijn er bijna geen temp verschillen , worden de motoren in de hdd gewoon continu belast en is de hardeschijf een langere leeftijd beschonken .... of zo dacht ik dan toch.

Het plan was die pc uit te rusten met een linux dist om dan als file server / netwerk station voor windows machines te fungeren en zo centraal alle data te handlen.



Heb in mijn kelder al een goed jaar een w2K systeem staan dat 24/24 draait (garanty voor volledige downloads) en daar heb ik nooit problemen mee gehad.



2 voedingen heb ik nooit geprobeerd. En hardeschijven heb ik al teveel zien dood gaan wegens frequent poweroff poweron gedoe , vandaar mijn bovenstaande gedachte.



Kunt u mij vertellen wat er dan zoal zou mis kunnen gaan als ide devices 24/24 draaien?

Groeten !

Geplaatst: 16 aug 2004, 18:19
door maxke
Heb in afwachting al een test gedaan :

oud systeem p3 450 mhz
2hds
ATX powersupply

AT PSU gepakt , 1 hdd losgekoppeld van ATX PSU , en op AT PSU aangesloten.


AT PSU aangezet ( hdd begon te draaien)
Dan 450 aangezet, en de hdd die op de AT PSU zat werkt zonder probleem...

Conclusie : Als ik / iemand het zou willen doen (heb het getest) dan zou het gaan , zolang het vermogen gevraagd van de secundaire , ide kring niet te groot is voor de AT voeding.


Toch bedankt !!!
Groeten !


PS. Ik waarschuw wel eender wie die de 2de PSU zou willen uitzetten terwijl alles nog draait aanraden dit niet te doen !! Vermijdt kortsluitingen !! (insteken van een hdd met molex terwijl het systeem al draait is dodelijk voor de betreffende)

PS. 2 : Dit is nog / niet het geval bij mij :-p , maar voel mij verplicht de vermelding te maken voor diegene die het ook zou avontureren.

Geplaatst: 16 aug 2004, 18:38
door maxke
In het geval van het 1400 systeem is het een lichtelijke andere situatie dan ik dacht voor te hebben :

De hdd's starten pas wanneer het moederbord signaal krijgt via power knop.

In mijn geval : de AT voeding kan gewoon altijd op blijven staan , de hardeschijven zullen ook enkel stroom krijgen wanneer de pc "aan" staat.



Pc-voeding-componenten : wat een boeltje, maar nu hoef ik geen zwaardere voeding te kopen.

Groeten !

Geplaatst: 16 aug 2004, 19:31
door bke
maxke, je kunt gewoon de edit knop gebruiken ipv 3 posts na elkaar :wink: Volgens mij gebeurt het volgende als je een ide hd altijd aanlaat: Hij gaat een tijd goed werken, maar hij zal veel rapper versleten zijn dan als je hem maar 12u/dag aanlaat! Veel suc6 verder...

Geplaatst: 16 aug 2004, 19:52
door Sasuke
Dmwke,

't is Juist andersom. Een HD die altijd aanstaat zal veel langer meegaan, dan één die je elke dag op én afzet !! Net zoals met voedingen, Tv's, video's e.a.

Wanneer een HD aanspringt dan moeten ineens de koppen vanuit ruststand vertrekken e.d.
Nooit de bewegingstheorie geleerd in Fysica ? Een lichaam in beweging, wil in beweging blijven, een lichaam in rust ...

PS: Mijn WD 45Gb die draait elke constant en heeft elke dag ettelijke gigs aan data te verwerken. Na 5 jaar werkt deze nog altijd goed.

Grtz,

Sasuke

Geplaatst: 16 aug 2004, 19:57
door bke
Oops, srry voor het misverstandje, ik dacht dat het andersom was :-)

Geplaatst: 16 aug 2004, 20:04
door spacekiek
Het is erg gesteld met de betrouwbaarheid van hedendaagse schijven ... voor zover ik me herinner heb ik nog nooit een crash gehad met oudere schijven van 50MB, 270MB, 3Gb ... Het kon altijd, maar kwam minder vaak voor dan nu. Tegenwoordig telt vaak enkel de snelheid en capaciteit van HD's , in mijn ogen zouden ze beter wat werken aan de betrouwbaarheid. Je kan het ook zo bekijken, waar je vroeger 20 à 30 GB verloor bij een crash , verlies je nu 160 à 200GB (of zelfs 300 à 400GB met de nieuwe modellen van Maxtor/Hitachi !!)
Dus als je echt veilig wil spelen kies je natuurlijk voor RAID-1, maar dat gaat dan weer ten koste van de snelheid ...

Geplaatst: 16 aug 2004, 20:11
door Sasuke
Mja spacekiek,

Het probleem is dat in de PC shops van tegenwoordig men enkele de goedkope modellen van de grote merken verkoopt. Het verschil daarop is dat de interne componenten van een slechtere kwaliteit zijn. Net zoals alle massaproductie bedrijven hebben ook de HD fabrikanten verschillende marges voor verschillende productlijnen. Hoe groter de foutmarge, hoe goedkoper het eindproduct. Maxtor, WD , Seagate e.a. hebben ook schijven met dezelfde specs, maar toch duurder (andere reeks)

Enfin, het is inderdaad spijtig, want de schijven die je nu in een winkel koopt gaan inderdaad veel minder lang mee dan vroeger.

Grtz,

Sasuke

Geplaatst: 16 aug 2004, 20:34
door AnD
Nog een oplossing: Volledige nieuwe Computer :-D

Geplaatst: 17 aug 2004, 09:56
door ubremoved_539
Spacekiek schreef:Dus als je echt veilig wil spelen kies je natuurlijk voor RAID-1, maar dat gaat dan weer ten koste van de snelheid ...


Bij schrijven eventueel wel (al hangt dit ook van de controller af), maar bij lezen normaal zeker niet aangezien men simultaan van beide schijven kan lezen (al hangt dit ook weer van de controller af).

Geplaatst: 17 aug 2004, 10:46
door The_Borg
Mja, als je weet dat je voor 85 euro een Maxtor 160 GB 8MB hebt, dan kan dat gewoon geen kwaliteit zijn. Raid biedt dan een oplossing, maar de meeste mensen verkiezen nog altijd 320 GB boven 2 x 160 GB.

Geplaatst: 17 aug 2004, 11:03
door XInIX
@ sasuke ,
als dat schijfke van u al 5 jaar constant draait
zou ik toch zorgen dat er een backup voorhanden is voor ge de schijf eens even laat rusten.

't zou wel eens goed kunnen dat het aandrijfmotortje van die schijf tot op de draad versleten is en bij de volgende boot de schijf niet meer op toeren krijgt ...

Greetzz

Geplaatst: 17 aug 2004, 11:07
door XInIX
Sasuke schreef:

PS: Mijn WD 45Gb die draait elke constant en heeft elke dag ettelijke gigs aan data te verwerken. Na 5 jaar werkt deze nog altijd goed.

Grtz,

Sasuke


Of bedoel je , dat ze constant hele dag(en) draait ?
(en geen 5jaar)

Greetzz

Geplaatst: 17 aug 2004, 14:37
door maxke
Het laatste jaar heb ik 4 hdd's verloren.

Welliswaar recupereer ik al het materiaal dat ik ooit binnenkrijg , dus ook 1.6gig hdd's.

Heb trouwens ook een WDC WD450AA , western digital 45 gig, die in een pc in de kelder (stabiele omgevingstemp) continu aanstaat. Ook nooit problemen gehad.

Problemen kwamen eerder voor op pc's die idd veel op en af gezet werden.
Het topic heb ik eigenlijk gestart wegens geen PSU op overschot liggen.

Het is allemaal kwestie van de beschikbare ruimte van alle hdd's in je bezit zo efficïent en zo LANG mogelijk (nadruk op lang ;-) ) te kunnen gebruiken.

Een paar vrije GB 's op een Hdd komen altijd wel van pas :-D.

Groeten!

En sorry van de replies ipv edit's als je hiervan onwel wordt.