Technologie strijdt mee in Athene

Wil je gewoon eens testen of je klaar bent om te posten? Doe dit dan hier.
Plaats reactie
Spock
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1591
Lid geworden op: 20 feb 2004, 11:48
Locatie: St-Truiden, Brussel, Utrecht en Capetown
Contacteer:

De wetenschap en technologie heeft er, voordat morgen de Olympische Spelen in Athene beginnen, al een hele prestatie opzitten, aldus CSmonitor. Jarenlang experimenteerden, ontworpen en fabriceerden wetenschappers sportkleding die de atleten zo aërodynamisch, comfortabel en, vooral in de snikhete Griekse augustusmaand, koel mogelijk moet maken.

<img src="http://upload.userbase.be/upload/tn_JO_Athenes.jpg" align="left"> Populair is een pak dat het hele lichaam bedekt voor zwemmers. Tijdens de vorige Spelen in Sydney behaalde de Australiër Ian Thorpe gekleed in zo'n bodysuit twee gouden en twee zilveren medailles. Zo'n pak zort ervoor dat het water gestroomlijnd langs het lichaam gestroomlijnd wordt, in plaats dat het wrijving met het lichaam veroorzaakt. Adidas' pak imiteert daarbij de aërodynamica van een vliegtuig en de wetenschappers van Speedo keken naar de huid van haaien. De pakken maken het lichaam ook kleiner: het zit zo strak dat het tien minuten kost om een bodysuit aan te trekken.

<img src="http://upload.userbase.be/upload/tn_medalathens.jpg" align="right"> Adidas heeft ook voor hardlopers een bodysuit ontworpen dat het hele lichaam van schouders tot enkels bedenkt: Formotion. Wetenschappers maakten op de computer een kaart van het menselijk lichaam om te onderzoeken waar de specifieke technologieën nodig zijn voor ondersteuning, ventilatie, vrijheid van beweging en spiercontrole. Het resultaat is een pak met op bepaalde strategische plekken strakke elastiekbanden, waardoor het bepaalde bewegingen stimuleert. Bijvoorbeeld net boven de knie, zodat de loper gedwongen wordt om ook de spieren in de bovenbenen te gebruiken.

Met een gemiddelde temperatuur van 33 graden en hittegolven die 40 graden gemakkelijk overschrijden, moeten de sporters in Athene vooral niet oververhit raken. Ook daar kan technologie helpen. Adidas bijvoorbeeld ontwikkelde ClimaCool technologie. Na hardloopschoenen bestaat er nu ook kleding met ventilatie op plekken waar het lichaam volgens de computersimulatie het meeste zweet. Het Australische Olympisch team denkt de hitte en de tegenstander te verslaan met wol. Het bekende nationale wolmerk Woolmark Co. heeft 100 procent wolle kledingstukken gemaakt die ademen, vocht opnemen en droog blijven aanvoelen.

Bron: CSMonitor
Gebruikersavatar
The_Borg
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1759
Lid geworden op: 22 dec 2003, 20:25

Of hoe de wetenschap humaan kan zijn ...

Vergeet ook zeker de slagschepen, de door FN bewapende elitesoldaten, snipers en tot slot luchtafweerraketten niet ...
"We are the Borg. Lower your shields and surrender your ships. We will add your biological and technological distinctiveness to our own. Your culture will adapt to service us. Resistance is futile."
Plaats reactie

Terug naar “Test”