Pagina 1 van 1

Onderzeese stroomkabel tussen VK en België groen licht

Geplaatst: 03 dec 2014, 08:58
door ubremoved_539
De Britse energieregulator Ofgem (Office of Gas and Electricity Markets) geeft finaal groen licht voor het Nemo-project, de bouw van een onderzeese hoogspanningskabel tussen Groot-Brittannië en België.

Langs de stroomkabel moet 1 GW capaciteit kunnen stromen tussen Groot-Brittannië en ons land. Aan het project hangt een prijskaartje van een half miljard pond of zowat 630 miljoen euro. Tegen 2019 zou het project volledig moeten lopen.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20141202_01407705

Re: Onderzeese stroomkabel tussen VK en België groen licht

Geplaatst: 03 dec 2014, 09:19
door ygeffens
Oei, en in welke richting zijn ze dan van plan de stroom te laten lopen? :-)

Re: Onderzeese stroomkabel tussen VK en België groen licht

Geplaatst: 03 dec 2014, 09:35
door qless
Overdag naar UK, vooral tijdens thee tijd (al die waterkokers...) en dan 's nachts andersom?

Re: Onderzeese stroomkabel tussen VK en België groen licht

Geplaatst: 03 dec 2014, 09:36
door Robert Ford
Er komen er 2 en de stroom die van UK naar ons komt rijdt rechts :)

Re: Onderzeese stroomkabel tussen VK en België groen licht

Geplaatst: 03 dec 2014, 09:41
door Joe de Mannen
Ik denk dat ze die gewoon op het strand gaan leggen en aansluiten op die van de windmolens voor de kust, zo kunnen ze zelf bepalen wanneer het waait.

J.

Re: Onderzeese stroomkabel tussen VK en België groen licht

Geplaatst: 03 dec 2014, 09:52
door lion51
Men zou beter eerst zorgen dat alle energie van de huidige en nog te plaatsen windmolens binnenland in geraakt

Re: Onderzeese stroomkabel tussen VK en België groen licht

Geplaatst: 03 dec 2014, 11:43
door apestaart
België kan nu stroom aankopen van Frankrijk en Nederland, met die onderzeese stroomkabel kan België dan waarschijnlijk dan ook stroom aankopen van het Verenigd Koninkrijk.

Re: Onderzeese stroomkabel tussen VK en België groen licht

Geplaatst: 03 dec 2014, 12:09
door lacer
Ik neem aan dat ze de kosten gaan verdelen tussen GB en BE, maar die zullen toch moeten betaald worden...en door wie of door wat ?
Terug een prijsverhoging zeker, of gaat de regering een duit in het zakje doen :bang:

Re: Onderzeese stroomkabel tussen VK en België groen licht

Geplaatst: 03 dec 2014, 12:21
door Gray
Voor maar iets meer dan het dubbel van de gewone prijs.
We gaan weten wat te betalen :eek: Dat krijg je met dat achterlijke energiebeleid van de afgelopen regeringen...
Veel te veel en veel te dure investeringen in zogezegde groene stroom en 0 investeringen in èchte electriciteitscentrales.

De volgende 15jaar is er 31 miljard euro nodig aan investeringen om niet in het donker te vallen, wie gaat dat betalen?

Re: Onderzeese stroomkabel tussen VK en België groen licht

Geplaatst: 03 dec 2014, 14:43
door heist_175
Jij en ik en wij allemaal, via de distributietarieven.
Of nee, niet wij allemaal.
De rijke klasse die zonnepanelen heeft laten leggen, wil niet weten van een distributietarief op het dubbel gebruik van het net door hen.

Dus wie gaat dat betalen?
Zij die geen zonnepanelen hebben gaan dat betalen.

Re: Onderzeese stroomkabel tussen VK en België groen licht

Geplaatst: 14 dec 2014, 22:26
door gunmaster
@heist

Wat is dat voor een bullshit?
Rijke klasse de enige die zonnepanelen heeft? Laat me niet lachen.
Het probleem zijn niet die enkele consumenten maar bedrijven die met dezelfde subsidies heelder daken hebben volgelegd.

Het probleem zijn ook WKK's, heelder serres die leeg staan maar toch te draaien vanwege die wkk's ...

Re: Onderzeese stroomkabel tussen VK en België groen licht

Geplaatst: 15 dec 2014, 00:35
door ikkejonge
Toch merkwaardig hoe hier soms bepaalde personen zich als specialist van elke materie kunnen profileren.
Het is normaal dat een grotere interconnectiviteit van het stroomgrid het beter toelaat van stroomschommelingen op een groter niveau op te vangen. Het VK en België zijn relatief nabij gelegen zodat een vermogensverlies aanvaardbaar is.
Toch dient de discussie zich weer te herleiden naar wie zonnepanelen installeert of warmtekrachtkoppeling voorziet. Zij die zo een inzicht hebben in de economische systemen tot uitbuiting van de maatschappij, waarom doen jullie het niet?
Net zoals de staat wordt verweten van geen investeringen te doen in gewone centrales. Is iedereen al de roep tot privatisering vergeten? (want de markt doet alles beter)

Energieproblematiek is ingewikkeld. Marktwerking is hierbij een onderdeel, doch ga er niet vanuit dat de toeleverancier allesbepalend is, noch de afnemer enige slachtoffer. De overheid koos voor een vrije markt waarbij het idee was van de loggere staatsbedrijven te vervangen door meer dynamische privé-initiatieven. Inherent verlies je hierdoor invloed op de markt die nog steeds vraag/aanbod gedreven is. Door het beperken van enige zelf-eigenbreng in de markt die je laat meespelen in de prijspolitiek, verlies je de sturing in de opbouw van de toelevering. (prijs voor producent is voor allen gelijk, wat ook de productiemethode is).

De mate aan verbruik is ook niet proportioneel aan de mate van gebruik. Eenvoudig voorbeeld, de verbruikshoeveelheden van industriële afnemers is vele malen hoger dan deze van residentiële. Het dogma van elke woning zijn zonnepaneel voorziet al niet voor een energie-evenwicht binnen een wijk, laat staan dat daar nog economische afnemers voor bestaan. De redistributie naar andere gebieden is niet haalbaar op basis van ons stroomnet (zeker aangezien iedereen die een decentraal netwerk wil, er niet wil voor betalen), noch dat van andere landen. De vermogensomvormingen zouden bovendien een energieverlies betekenen dat alle rendement onmogelijk maken.

Nu in concreto, het belang van het bericht. Dit houdt in dat na de overige buurlanden, nu ook het VK zou kunnen beter helpen met het in stand houden van de binnenlandse energiebalans. Rekening houden met het aandeel aan groene energie is dit een vereiste. Het zal immers eens windiger/zonniger zijn daar als het hier donkerder/windstiller is. Zo kan een stroompiek of -dal ruimer opgevangen worden, ten voordele van de algemene bevoorrading.

Ma bon, niet iedereen zal dit willen snappen. Het is al duidelijk dat soms het individualisme en de probleemoplossing of meebrengende kost stopt aan de eigen voordeur. Snap nu al dat hier repliek zal opkomen, maar ik hoop dat iedereen toch zal rekening houden met zijn eigen kennis en expertise. Of is de wereld volledig te regelen door IT-ers? :wink:

Re: Onderzeese stroomkabel tussen VK en België groen licht

Geplaatst: 15 dec 2014, 00:49
door ITnetadmin
Effe mee offtopic naar privatisering toe: de markt doet beter waar ze voor gemaakt is, nl winst maken.
Onderwijs, gezondheidszorg, gevangenissen, etc houden we daarom best uit de handen van de markt, want het primaire doel van deze instellingen is niet het maken van winst.
Concreet naar stroom toe: de markt zal idd beter erin slagen om stroom goedkoper op te wekken.
Maar... De markt heeft als eerste doel winst maken, en zal dus niet terugschrikken om onrendabele installaties uit te schakelen. Ook al brengt dat de stroomtoevoer in gevaar. De garantie op stroom is nl niet het eerste doel van de markt, winst maken wel.
De markt is dus niet de grote boeman, noch is ze heilig. Ze komt het best tot uiting als je haar inzet waar ze goed in is, en weghoudt van dingen die ze verpest.

[Afbeelding Post made via mobile device ]

Re: Onderzeese stroomkabel tussen VK en België groen licht

Geplaatst: 15 dec 2014, 08:58
door heist_175
ikkejonge schreef:waarom doen jullie het niet?
Heel eenvoudig, toen de subsidiestromen nog veel te hoog waren, was ik huurder. Huurder zonder de ambitie om heel mijn leven te huren.
Ondertussen heb ik een eigen woonst, maar zijn de centen uitgegeven aan aankoop plus renovatie, daarbovenop allerlei mensen die niets doen maar toch langs de kassa passeren (notaris + overheid).
Ondertussen ben ik wachtende op een stabiel en duidelijk beleid/klimaat wat betreft zonnepanelen.
Eerst zien wat er uit de hoge hoed getoverd wordt wat betreft injectietarief, vermogensvergoeding, ... om zonnepaneeleigenaars mee te laten betalen voor het distributienetwerk.
ikkejonge schreef:Het is normaal dat een grotere interconnectiviteit van het stroomgrid het beter toelaat van stroomschommelingen op een groter niveau op te vangen. Het VK en België zijn relatief nabij gelegen zodat een vermogensverlies aanvaardbaar is.
Toch dient de discussie zich weer te herleiden naar wie zonnepanelen installeert of warmtekrachtkoppeling voorziet.
Dat het goed is dat we interconectiviteit hebben met andere stroomnetwerken is inderdaad een goede zaak. Iedereen, zowel VK als BE, zal er van kunnen profiteren.
Tegenover die hogere flexibiliteit en mogelijkheden staat een meerkost, die meer dan waarschijnlijk perfect te verantwoorden is.

De koppeling met zonnepanelen is de volgende:
huidige ZP bezitters betalen quasi niets voor het distributienet dat ze 2 keer gebruiken: 1 keer om in de zomer hun energie kwijt te raken (en dus hun meter te doen terugdraaien) en 1 keer in de winter als de panelen geen energie maken, maar de ZP bezitters natuurlijk ook gewoon energie verbruiken.
Zij profiteren dus mee van de hogere bedrijfszekerheid en mogelijkheden agv de interconnectiviteit, maar vinden het absoluut ongehoord dat ze voor het onderhoud en in dit geval uitbouw van het distributienet zouden moeten meebetalen.

Freeriders. :evil:

Re: Onderzeese stroomkabel tussen VK en België groen licht

Geplaatst: 15 dec 2014, 12:45
door lacer
heist_175,
We gaan die discussie over zonnepanelen toch niet opnieuw voeren hé :nono:

Re: Onderzeese stroomkabel tussen VK en België groen licht

Geplaatst: 15 dec 2014, 16:48
door ubremoved_15739
Wie heeft het grootste stroomtekort: België of het Verenigd Koninkrijk?? 8)

:lol: :lol: :lol: :lol:
The UK national grid have recently been importing about 3 gigawatts of electricity from France and Holland. How much is this likely to be costing us per hour?
Bron: Quora
National Grid highlights potential for power shortages this winter

National Grid has called on electricity suppliers to declare how much spare capacity they could muster to cover peak times either side of Christmas – highlighting the possibility of power shortages this winter.

The power network is officially bringing forward by a year a scheme to tap additional capacity to cope with closures of nuclear, gas, coal and oil power stations and unexpected plant repairs.

The prospect of power shortages is likely to alarm ministers, who are concerned that an already depleted system could be exposed by a small number of temporary shutdowns at crucial plants.
Bron : The Guardian

SIMON WATKINS: Britain is sleepwalking into an energy crisis risking electricity shortages and power cuts
Bron: ThisIsMONEY.co.uk

Re: Onderzeese stroomkabel tussen VK en België groen licht

Geplaatst: 18 dec 2014, 09:38
door heist_175
Op zich maakt het niet uit wie het grootste tekort heeft.
Als de UK een tekort heeft als wij een overschot hebben en vice versa, is er geen probleem.

Ik veronderstel dat de UK meer windmolens heeft, met offshore parken?

Re: Onderzeese stroomkabel tussen VK en België groen licht

Geplaatst: 19 dec 2014, 00:05
door ubremoved_15739
Zowel het VK als België zijn heden netto importeurs 24/24.
Via die kabel kunnen ze wel België als transitland gebruiken voor elektriciteit afkomstig van Nederland en Frankrijk...
't Kan sommige Engelse bedrijven misschien wel aanzetten om elektriciteit voor België te gaan produceren.

Re: Onderzeese stroomkabel tussen VK en België groen licht

Geplaatst: 19 dec 2014, 00:11
door petzl
vooral ook interessant om zonne energie te verdelen .... daar is nog later zon ....

Re: Onderzeese stroomkabel tussen VK en België groen licht

Geplaatst: 19 dec 2014, 00:34
door ubremoved_15739
Kunnen ze voor dat zonlicht niet beter een glasvezeltje leggen? :lol: