Pagina 1 van 2
Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 13:08
door heist_175
DeStandaard
Op energievlak worden de lasten verdeeld. Een deel van de meerkosten zal de regering voor haar rekening nemen, een ander deel zal de burger betalen via zijn energiefactuur, voor nog een ander deel wordt naar de eigenaars van zonnepanelen gekeken, die door de invoering van een capaciteitstarief hogere kosten voor distributie zullen ophoesten.
Een oplossing op 3 sporen dus, eens zien hoe dat er gaat uitzien in de realiteit.
Spoor1 en 2 zal geen probleem opleveren. Spoor3 is eerder al eens vernietigd, dus zullen ze met iets nieuw/anders moeten komen...
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 13:18
door Goztow
Een typisch Belgisch compromis waar niemand tevreden is. Lijkt mij goed.
[ Post made via mobile device ]
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 13:24
door ITnetadmin
Je zou je gaan afvragen of, wanneer je nog zonnepanelen wil plaatsen, je niet beter bent om ze op een volledig apart circuit te steken, en zo eventuele netvergoeding of andere taksen te ontlopen.
[ Post made via mobile device ]
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 13:27
door laroyj
sma heeft blijkbaar een soort baterijsysteem....dan steek je niet terug he...
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 13:30
door Joe de Mannen
Het batterijsysteem van SMA is, als we over hetzelfde praten, een buffer zodat je je eigen opgewekte stroom kan gebruiken als het net wegvalt, maar niet onbeperkt opslaan.
J.
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 13:31
door heist_175
Het circuit zal volledig gescheiden van uw bestaande installatie moeten zijn, compleet
off grid.
Dat lijkt me niet handig, want dan heb je ook maar enkel elektriciteit als de zon schijnt...
Je mag geen installatie aansluiten op het net, zonder aan te geven.
Argumentatie over de hoogte van de boete:
DeStandaard 18/07/2014
Blijft de vraag of een zonne-energie-installatie onder de radar houden een verstandig idee is. Polfliet en Blomme hoeven daar geen seconde over na te denken. Het antwoord is nee.
Wie zijn installatie niet aangeeft, stelt zich zelfs bloot aan grote risico’s.
Stel dat iemand zonnepanelen op zijn dak legt of laat leggen en nalaat de installatie technisch te laten keuren. Dat kan de betrokkene zuur opbreken. Het ‘algemeen reglement op de elektrische installaties’ (AREI) bepaalt dat een erkende keuringsinstelling vaststelt of het veilig is om de zonnepanelen op te starten. Bij een schadegeval nadien zal de brandverzekering meteen naar het technisch keuringsattest vragen.
Verder is er een wettelijke verplichting om de installatie aan te geven bij de distributienetbeheerder. ‘We hebben het recht om de elektriciteit van een zonnepanelenbezitter af te sluiten bij niet-aangifte’, zegt Jean-Pierre Blomme van Eandis. Bij zijn weten is dat tot op vandaag niet gebeurd.
Voor de distributienetbeheerders is het niet zo gemakkelijk om ‘geheime’ zonnepanelen op het spoor te komen, geeft Blomme toe. Plotse sterke schommelingen in het elektriciteitsverbruik kunnen een aanwijzing zijn. Maar de distributienetbeheerders lopen bij de meeste particulieren maar een keer om de twee jaar langs voor een meteropname, dus het kan lang duren vooraleer de netbeheerder onraad ruikt.
Electrocutie
De geheime zonnepanelen kunnen ook op een andere manier boven water komen. Door een stroompanne of, nog erger, door elektrocutie. De zonnepanelen hebben het beheer van de energiedistributienetten veel complexer en tegelijk risicovoller gemaakt, zowel wat de arbeidsveiligheid van de werknemers van de netbeheerders als wat de stabiliteit van het elektriciteitsnet betreft.
Als een distributienetbeheerder geconfronteerd wordt met een stroompanne of een elektrocutie van een van zijn werknemers en kan aantonen dat het te wijten is aan zonnepanelen die niet zijn aangegeven, dan heeft dat verstrekkende gevolgen. Een rechtszaak is sowieso onvermijdelijk. En is de bezitter van de zonnepanelen in de fout gegaan, dan kan dat een peperdure rekening worden. Dat kan gaan van een schadevergoeding in geval van een arbeidsongeval tot het betalen van economische schade die te wijten is aan de stroompanne.
Boete
De Vreg, de Vlaamse energieregulator, wil overigens nog een andere stok achter de deur. Er is een nieuw ‘technisch reglement distributie elektriciteit’ in de maak waarin een meldplicht voor zonnepanelenbezitters is opgenomen. Wie deze meldplicht niet naleeft, riskeert een administratieve boete van 250 euro per kalenderdag. De boete is geplafonneerd op 250.000 euro.
Blijft de vraag of het als zonnepanelenbezitter nog wel zin heeft om de installatie te laten registreren bij de Vreg, de Vlaamse energieregulator. Toen zonne-energie nog gesubsidieerd werd door Vlaanderen, had dat veel zin. Sinds begin 2013 is het steunbeleid grondig hervormd. Het grote principe is dat om de zes maanden wordt becijferd of zonne-energie al dan niet ondersteund moet worden. De berekeningen zijn totnogtoe altijd negatief uitgevallen.
En hoe zit het nu met een specifieke netvergoeding voor zonnepanelenbezitters? De Vreg heeft deze week een eerste document vrijgegeven over hoe hij de toekomstige distributienettarieven ziet. Door de zesde staatshervorming is de bevoegdheid om de tarieven vast te leggen overgeheveld naar de gewestelijke energieregulatoren. Een van de principes die de Vreg naar voren schuift, is dat iedereen die gebruik maakt van het distributienet ‘op een rechtvaardige manier’ mee moet betalen. Dus ook de bezitters van zonnepanelen, vindt de Vreg.
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 13:38
door ITnetadmin
Zouden er geen failovers bestaan, zoals bij IT, die input trekken van een stopcontact/circuit zolang er genoeg stroom op zit, en overschakelen naar een backup indien niet. Als dat wat bij prijs gecombineerd kan worden kan je al een offgrid systeem overwegen.
Niet dat je daar gevoelige apparatuur op moet steken, maar toch. Bij kleine installaties kan dat mss een meerwaarde opleveren.
[ Post made via mobile device ]
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 13:42
door jorisx
Ga discussie niet opnieuw starten, maar de gebruikers van zonnepanelen gebruiken inderdaad wel 2x het distributienet. (niet steeds het volledige traject van productie - gebruiker, maar toch...) dus is het ergens wel logisch dat ze dan een hogere vergoeding dienen te betalen. Of dit dan via een netvergoeding gaat dan wel extra belasting maakt an sich niet zo heel veel uit.
Indien je je zonnepanelen los van het net opstelt, zou je inderdaad vrijgesteld moeten worden van deze vergoedingen, maar dat maakt je installatie wel aanzienlijk duurder, aangezien je zelf moet zorgen voor de opslag van je energie als de zon schijnt.
Het probleem met die groene stroom certificaten is volgens mij dat ze dit nooit hadden mogen openstellen voor bedrijven. Indien er enkel particulieren (ev. beperking in max geinstalleerd vermogen) gebruik van konden maken, was het zo geen vaart gelopen.
Niet iedereen is/was in de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen: huurwoning, appartement, ... of omdat sommigen de investering niet kunnen maken
Nu de details zullen nog moeten uitgewerkt worden hoe alles effectief zal verdeeld worden via het 3-luik, dus volgens mij nog te vroeg om al een discussie te starten.
Feit is wel dat er altijd mensen zullen zijn die zich benadeeld voelen, gelijk welke oplossing er uit de bus komt.
Sowieso zal je nooit 100% van het net kunnen losgekoppeld worden en je elektriciteit enkel op zonne-energie opwekken. In de periode dat je normaal de meeste elektriciteit nodig hebt, is er de minste zonneschijn. (winter)
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 13:46
door Jack Daniels
En wie slim is, als eigenaar van zonnepanelen, die plaatst er nu gewoon een paar bij. Zonder ze aan te geven. Als het nu al enorm moeilijk is om een niet-geregistreerde installatie op te sporen, kan je nagaan dat het quasi onmogelijk wordt om na te gaan of iemand extra panelen geplaatst heeft.
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 13:50
door heist_175
Dat is waar, voor zover uw omvormer dat aankan.
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 13:50
door Tim H.
grootste probleem is dat dit dingen waar ze op voorhand hadden moeten aan denken..
Typisch België, eerst iets doen en daarna met terugwerkende kracht aanpassen.
Er zijn zo nog een paar voorbeelden (oa oude en nieuwe lening)
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 13:54
door ubremoved_539
jorisx schreef:Het probleem met die groene stroom certificaten is volgens mij dat ze dit nooit hadden mogen openstellen voor bedrijven. Indien er enkel particulieren (ev. beperking in max geinstalleerd vermogen) gebruik van konden maken, was het zo geen vaart gelopen.
Hier ben ik niet mee akkoord... op zich maakt het toch niet uit wie de groene stroom aanmaakt ?
Dat het fout gelopen is komt gewoon door de vergoedingen die veel te hoog liggen en niet omdat het bedrijven of particulieren zijn die produceren.
Een subsidie mag slechts een deel van de kost vormen... in dit geval is ze groter dan de kost van de zonnepalen. Het zou even absurd zijn iemand 10.000 euro premie te geven voor dakisolatie wanneer die hem slechts 5.000 euro kost.
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 13:58
door helmuteke
En de gratis stroom kunnen we ook al op onze buik schrijven
http://www.tijd.be/nieuws/politiek_econ ... um=twitter
Gratis stroom wordt afgeschaft, het gratisbeleid van De Lijn ook
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 14:07
door ubremoved_539
GRATIS bestaat dan ook niet... de centen komen altijd ergens vandaan.
Ik hou niet van die broekzak-vestzak operaties.
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 14:16
door heist_175
De politiek heeft willens nillens doorgezet, te weten de socialisten Vande Lanotte en Freya.
Ze wisten heel goed dat het ging ontsporen, er waren simulaties voor handen, experten hebben zich moe gemaakt met aan te tonen dat we/ze recht naar de afgrond gingen.
Vermoedelijk wilden ze gewoon snel politiek gewin en gokten ze erop dat het aan anderen ging zijn om de problemen op te ruimen. Dat is in de realiteit nog het geval ook. CDV/NVA/OVLD moeten de rommel van SPA opkuisen.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140716_01181088
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140716_01182010
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140716_01181678
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140715_01180473
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140707_01170954
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 14:39
door ubremoved_15739
Jack Daniels schreef:En wie slim is, als eigenaar van zonnepanelen, die plaatst er nu gewoon een paar bij. Zonder ze aan te geven. Als het nu al enorm moeilijk is om een niet-geregistreerde installatie op te sporen, kan je nagaan dat het quasi onmogelijk wordt om na te gaan of iemand extra panelen geplaatst heeft.
Een geregistreerde installatie met een buitensporig hoge opbrengst (wegens de extra panelen) is volgens jou quasi onmogelijk op te sporen?
Of ga je de opgewekte kWh niet meer doorgeven?
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 15:06
door laroyj
@r2504 de premies waren in de beginperiode idd veel te hoog men krigt zijn installatie kwasi dubbel terugbetaald + gratis stroom...
Na de zomer van 2012 kreeg men maar 90 euro meer,ook maar 10 jaar lang (daar hoor ook ik bij), op deze manier krijg ik 30% van mijn investering terug + gratis stroom..
Dit vond ik en vind ik nog steeds een faire deal, had men dit van in het begin toegepast was het systeem niet ontspoord !
Iedereen zou ook zijn installatie blijven aangeven, mits een faire manier van netbelasting die nooit hoger kan zijn dan de certificatenopbrengst ....
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 15:21
door raf1
Ik kan alleen maar toejuichen dat er een capaciteitstarief komt: een vast maandelijks tarief op basis van het kVA-vermogen van je netaansluiting.
Een netvergoeding op basis van verbruik(per kWh) is eigenlijk van in het begin oneerlijk geweest. De dubbele tarifering voor klanten die het distributienet in twee richtingen gebruiken was al helemaal absurd. Het is niet omdat je minder of meer verbruikt dat de netbeheerder ineens meer of minder werk heeft met het onderhoud en vernieuwing van het distributienet.
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 16:03
door Jack Daniels
heist_175 schreef:Dat is waar, voor zover uw omvormer dat aankan.
Je plaatst een tweede omvormer, type Steca grid. Stekker in het stopcontact en draaien maar. Een vlugge rekensom leert dat je die extra kost na een drietal jaar hebt terug verdiend. Gebaseerd op een doe het zelf installatie met vier panelen van 250W per paneel en daar nog een omvormertje bij. Na die drie jaar begint het renderen.
[ Post made via mobile device ]
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 16:07
door Jack Daniels
eternum schreef:Een geregistreerde installatie met een buitensporig hoge opbrengst (wegens de extra panelen) is volgens jou quasi onmogelijk op te sporen?
Of ga je de opgewekte kWh niet meer doorgeven?
Als je panelen bij plaatst passeren die nooit via de groene stroom teller. Het enige voordeel is dat je gewone teller meer achteruit zal draaien. Je krijgt er geen groene stroom certificaten voor.
[ Post made via mobile device ]
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 16:11
door Jack Daniels
raf1 schreef:Ik kan alleen maar toejuichen dat er een capaciteitstarief komt: een vast maandelijks tarief op basis van het kVA-vermogen van je netaansluiting.
En wat doe je met eigenaars van panelen die, zoals ikzelf, een omvormer hebben die veel te zwaar is volgens het geïnstalleerd vermogen? Omvormer is 4,3 kva terwijl er 3,8 op het dak ligt. Als ik je redenering volg vind jij dit een eerlijke deal? Iemand die identiek dezelfde opstelling heeft als ik maar wel met een lichtere omvormer gaat minder moeten betalen dan ik. Rare hersenkronkel
[ Post made via mobile device ]
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 16:21
door lacer
Ik hoop dat de regering met zijn capaciteitstarieven beetje rekening zal houden met recente kleine zonnepaneelinstallaties die geen certificaten meer opbrengen.
Het zou gerust kunnen dat de terugverdien periode in één klap 50% wordt verlengd
Het zal ook geen gemakkelijke klus worden voor een eerlijke regeling, want het gaat zeker over:
- Aantal Wattpiek van je zonnepanelen dat je aangegeven hebt
- Reële opbrengst van je PV installatie (via groenestroom kWh meter)
- Aantal kVa van de netaansluiting (enkel of driefasig)
- Aantal personen die op het adres leven (wegens wegvallen gratis elektriciteit)
...
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 16:25
door lacer
Jack Daniels schreef:raf1 schreef:een vast maandelijks tarief op basis van het kVA-vermogen van je netaansluiting.
Iemand die identiek dezelfde opstelling heeft als ik maar wel met een lichtere omvormer gaat minder moeten betalen dan ik. Rare hersenkronkel
Neen, het gaat om je netaansluiting als ik het goed begrepen heb.
Vb standaard enkelfasige netaansluiting is tegenwoordig 40A x 230V = 9,2 kVA
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 16:49
door Jack Daniels
Ik heb drie fasen op 40A. Als particulier is drie fasen op 50A het maximum wat je kan krijgen. Dus omdat er hier al 50 jaar drie fasen ligt zou ik meer moeten gaan betalen? Een nog grotere hersenkronkel. Iemand die nu drie fasen laat installeren betaalt al meer dan mono fase aansluiting. Dit is dus zuiver en alleen de mensen in de maling nemen en hen uitpersen als Citroenen onder het mom van "eerlijke verdeling".
[ Post made via mobile device ]
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 16:58
door ubremoved_15739
Jack Daniels schreef:Ik heb drie fasen op 40A. Als particulier is drie fasen op 50A het maximum wat je kan krijgen. Dus omdat er hier al 50 jaar drie fasen ligt zou ik meer moeten gaan betalen? Een nog grotere hersenkronkel.
Ik ben van mening dat jij altijd voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten.
Indien jij een "zware" aansluiting hebt of wil behouden, betaal je daar ook voor.
Wil jij de rekening verlichten ==> vraag een lichtere aansluiting.
Heel simpel.
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 17:11
door Jack Daniels
Mijn verbruik is 4000kw per jaar. En of ik die nu op 1 fase of op 3 fasen verbruik, daar gaat geen enkel verschil optreden. Mijn verbruik is wat het is en dat staat los van het aantal fasen. En overgaan naar 1 fase? Kom jij de volledige zooi herbekabelen of ga je de electricien betalen? Toen het huis gebouwd werd midden de jaren 60 kreeg je zo een aansluiting. En zo zijn er veel, al dan niet met zonne panelen.
[ Post made via mobile device ]
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 17:20
door sirWard
Als ik mij niet vergis betaal je nu ook meer voor die driefasige aansluiting hoor.
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 17:21
door BillyMobiel
ITnetadmin schreef:Zouden er geen failovers bestaan, zoals bij IT, die input trekken van een stopcontact/circuit zolang er genoeg stroom op zit, en overschakelen naar een backup indien niet. Als dat wat bij prijs gecombineerd kan worden kan je al een offgrid systeem overwegen.
Niet dat je daar gevoelige apparatuur op moet steken, maar toch. Bij kleine installaties kan dat mss een meerwaarde opleveren.
[ Post made via mobile device ]
En wat doe je dan met je overcapaciteit?
Als je op reis bent, alle toestellen uit hebt staan, en de zon schijnt volop?
Waar ga je dan naartoe met je teveelporductie van electriciteit?
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 17:24
door Jack Daniels
sirWard schreef:Als ik mij niet vergis betaal je nu ook meer voor die driefasige aansluiting hoor.
Dat zou mij verwonderen. Ik ben bij Ecopower en daar hanteert men 1 vaste prijs, 22 cent per kwh. Die prijs is voor elke klant geldig. Ongeacht of je 1 of 3 fasen hebt.
[ Post made via mobile device ]
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 17:24
door ubremoved_15739
Jack Daniels schreef:Mijn verbruik is 4000kw per jaar. En of ik die nu op 1 fase of op 3 fasen verbruik, daar gaat geen enkel verschil optreden. Mijn verbruik is wat het is en dat staat los van het aantal fasen.
Waarom verlagen?
Heb je een drijfkrachtaansluiting maar je hebt voldoende met een monofasige aansluiting, of je wenst een drijfkracht aansluiting met een lager vermogen? Dan kan je een verlaging aanvragen.
Kostprijs
€ 105,79 (btw niet inbegrepen) indien de meetmodule behouden kan blijven. Soms heb je recht op een verlaagd btw-tarief.
Bron: Infrax ; andere kabelbeheerders zullen allicht vergelijkbare tarieven hanteren.
Jack Daniels schreef:En overgaan naar 1 fase? Kom jij de volledige zooi herbekabelen of ga je de electricien betalen?
Moet het voor jou weer bijna gratis zijn?
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 17:28
door Jack Daniels
BillyMobiel schreef:En wat doe je dan met je overcapaciteit?
Als je op reis bent, alle toestellen uit hebt staan, en de zon schijnt volop?
Waar ga je dan naartoe met je teveelporductie van electriciteit?
Je hoeft daarom niet op reis te zijn. Op een dag als vandaag heb ik ook overcapaciteit. Ik produceer veel meer dan ik verbruik. Dat gaat het net op. Naar de dichtstbijzijnde verbruiker. Elektronen kiezen altijd de kortste weg weet je?
[ Post made via mobile device ]
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 17:30
door sirWard
Jack Daniels schreef:sirWard schreef:Als ik mij niet vergis betaal je nu ook meer voor die driefasige aansluiting hoor.
Dat zou mij verwonderen. Ik ben bij Ecopower en daar hanteert men 1 vaste prijs, 22 cent per kwh. Die prijs is voor elke klant geldig. Ongeacht of je 1 of 3 fasen hebt.
[ Post made via mobile device ]
Ik dacht dat de jaarlijkse kosten voor de netbeheerder hoger lagen maar dat zal misschien enkel bij de aansluiting zijn en niet achteraf.
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 17:31
door Jack Daniels
Mono fase is uitgesloten bij mij. Stel dat ik aan het koken ben (ik heb inductie) en dat tegelijkertijd de vaatwasser, wasmachine en droogkast staan te draaien. Dan kan ik het schudden want dat trek je niet met 1 fase.
[ Post made via mobile device ]
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 17:31
door lion51
Als huishoudelijk verbruiker ben je ook beter af met een 3+ n of 3 ph netwerk dan een mono netwerk
Ovens of kookfornuizen die elektrisch werken zijn zo wat verbruik betreft beter over het netwerk verdeeld
Eigenlijk zou men iedereen die zonnepanelen heeft verplicht moeten aansluiten op 3+ N net werk of een 3 ph netwerk
Dit zou een veel betere verdeling geven op het kabelnetwerk
Wat die netvergoeding betreft voor de eigenaars van zonnepanelen dat kan men toch regelen met systeem van die intelligente meters
Daar mee kan men perfect meten wat je afneemt van het net en wat je als overschot afgeeft aan het net
Dus niet afgaan op vermogen van de omvormer maar op wat werkelijk wordt afgeven als overschot naar het net toe
Waarom wil men da steeds zo ingewikkeld maken of wilt men gewoon nog meer de gebruikers geld uit hun zakken halen?
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 17:35
door ubremoved_15739
Jack Daniels schreef:Mono fase is uitgesloten bij mij. Stel dat ik aan het koken ben (ik heb inductie) en dat tegelijkertijd de vaatwasser, wasmachine en droogkast staan te draaien. Dan kan ik het schudden want dat trek je niet met 1 fase.
Indien jij dat comfort wil dan betaal je daar ook voor.
Vandaar dat er ook verschillende
automaatwaarden geïnstalleerd worden bij klanten.
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 17:36
door Jack Daniels
sirWard schreef:
Ik dacht dat de jaarlijkse kosten voor de netbeheerder hoger lagen maar dat zal misschien enkel bij de aansluiting zijn en niet achteraf.
Zoals ik dus schreef: je betaalt voor drie fasen een pak meer dan voor mono fase bij de aansluiting, dus op het ogenblik dat je op het net wordt aangesloten en een meter krijgt. Verder is er geen verschil in huurprijs van de meter.
Voor alle duidelijkheid: ik heb 3x400V+N afgezekerd op 40A.
[ Post made via mobile device ]
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 17:48
door ubremoved_22196
Het is toch simpel, laat mensen gewoon betalen voor wat ze aan groene stroomcertificaten doorgeven? Dan lijkt mij het meest eerlijke.
Ik hoop ook dat ze da tarieven gebruiken voor de industrie, en ze niet weer gaan afkomen tegen 60 euro per 1000 kWh want dat was met de netvergoeding totaal van de pot gerukt ik vrees alleen dat ze ons dat weer gaan lappen.
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 17:56
door Joe de Mannen
Dus je gaat subsidies belasten ? beetje domme kloot politiek, niet ?
Subsidies verminderen kan ook niet, want het is een 'contract' van 20 jaar.
Maar zoals reeds gezegd: we gaan de discussie niet terug opstarten, we zullen wel gepast reageren als er iets concreet bekend wordt.
Het probleem met de netvergoeding van 'vorige keer' was dat die op een uit de lucht gegrepen gegeven was gebaseerd.
J.
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 19:25
door Heronic
Of het nu over een capaciteitstarief bij overcapaciteit of over het betalen van die groene stroom certificaten van de buurman zijn zonnepanelen gaat.
Niemand wil betalen voor zaken die hij niet gebruikt. Toch zit het systeem zo in elkaar.
Er zijn ook minder belastingsinkomsten door energiebesparende werken. Isolatie, warmtepomp,.. dit soort zaken vind ik zelf dan nog aanvaardbaar.
Alleen zijn sommige zaken overdreven.
Moesten die zonnepanelen nu echt een winstgevende investering/belegging zijn op kosten van de gemeenschap?
Waren belastingsvoordeel en de op termijn "gratis" stroom niet voldoende?
Zelfs al moesten die installaties op die manier 100% terugbetaald worden was de eigenaar er goed mee.
Maar nee het moest een winstgevende investering zijn.
Blijkbaar zijn er nu geen goede oplossingen meer en loopt iedereen te klagen.
Re: Vlaams regeerakkoord: oplossing energiesubsidies
Geplaatst: 23 jul 2014, 21:26
door proz
CDV/NVA/OVLD moeten de rommel van SPA opkuisen.
Dat is de samenvatting van deze discussie.