Pagina 1 van 2

Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 10 sep 2013, 00:19
door Uzzi
De openstelling van de kabel voor alternatieve telecomoperatoren is in zicht. De zogenaamde "conferentie van regulatoren voor de elektronische communicatiesector" (CRC) heeft vorige week immers de implementatiebesluiten goedgekeurd die de principebeslissing van ruim twee jaar geleden in uitvoering brengt.

"Elk bedrijf dat interesse heeft, kan op basis van de CRC-besluiten nu een aanvraag indienen", legt Dirk Appelmans van de telecomregulator BIPT uit. Eenmaal de procedure opgestart, gaat een termijn van zes maanden in waarna een alternatief voor analoge of digitale televisie, of voor breedbandinternet via de kabel, op de markt kan worden gebracht.

Ruim twee jaar geleden, op 1 juli 2011, besliste de CRC dat een aantal operatoren met een te sterke machtspositie in de kabel (Telenet, Brutélé, Tecteo en Coditel) hun netwerk moesten openstellen voor alternatieve operatoren. Ze moesten een doorverkoopaanbod voor analoge televisie en voor breedbandinternet aanbieden én toegang verschaffen tot hun digitaletelevisieplatform.

Technische aspecten rond
De technische aspecten zijn nu rond. "Na publieke consultatie heeft de CRC de referentieaanbiedingen goedgekeurd voor wat betreft de kwalitatieve aspecten, middels bepaalde wijzigingen", staat in het persbericht van de regulatoren.

Over het kwantitatieve aspect, meer bepaald de berekening van de tarieven tussen de operatoren onderling, zal er na raadpleging van de Europese Commissie op de volgende zitting van de CRC een besluit worden genomen. Maar Appelmans verzekert dat dit een aanvraag niet in de weg staat. "Nu al zijn er voortlopige prijzen opgenomen", luidt het.

Beroep
De facto betekent dit dus dat alternatieve operatoren niet langer moeten wachten. Ze kunnen ofwel een intentieverklaring indienen bij de kabeloperator van hun keuze, waar na betaling van een vaste som (afhankelijk van de dienst die men wil afnemen, nvdr) de termijn van zes maanden begint te lopen. Ofwel kunnen kabelaar en alternatieve operator een overeenkomst afsluiten, zodat na zes maanden een alternatief aanbod kan worden gelanceerd.

Enig probleem: de kabeloperatoren Telenet, Coditel, Brutélé of Tecteo hebben wel nog het recht om binnen de zestig dagen beroep aan te tekenen tegen de besluiten van de CRC. Het is niet bekend of ze dat zullen doen: Telenet bijvoorbeeld heeft al een procedure lopen bij het Brusselse hof van beroep waar de vernietiging van het principebesluit van 1 juli 2011 wordt gevraagd.

Telenet
In een korte reactie neemt Telenet kennis van de implementatiebesluiten die de Conferentie van Regulatoren (CRC) genomen heeft met het oog op de openstelling van de kabel. "Wij betreuren het uitermate dat de CRC opnieuw niet uitdrukkelijk rekening heeft gehouden met de recente opmerkingen van de Europese Commissie om de regelgevingsintentie onder meer aangaande analoge televisie te heroverwegen."

Telenet benadrukt ook "de sterke daling van het kijken naar analoge televisie in België en de verdere opmars van andere televisie-aanbieders, zowel via de telefoonlijn als via het internet".

Het bedrijf zal het uitvoeringsbesluit eerst analyseren en verwijst ook naar de zaak in beroep die hangende is voor het Brusselse hof van beroep tegen de oorspronkelijke CRC-besluiten van 1 juli 2011. "Een uitspraak in deze zaak wordt verwacht voor de zomer van 2014."

Bron : http://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/ ... icht.dhtml

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 10 sep 2013, 05:17
door cptKangaroo
Leuk om 6 maand op voorhand te weten wat je concurrenten van plan zijn. En als Telenet het voorbeeld van Belgacom/Scarlet volgt, dan lanceren ze zelf een "goedkoop alternatief" dat dicht genoeg tegen de (zelf bepaalde) kostprijs zit om zo de echte concurrenten klein te houden.

Anyway, nog maar eens vertraging, wat een regulatie klucht.

EDIT :: Die 6 maanden lijken mij zo arbitrair dat ik me afvraag of het geen trojaans paard is: iets onnozel in de eisen steken dat argeloos door de regulator overgenomen wordt, maar dan door de concurrentie moet worden aangeklaagd en daardoor nog eens voor vertraging en onzekerheid zorgt.

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 10 sep 2013, 09:10
door raf1
@cptKangaroo: Het mes snijdt langs twee kanten: als Telenet iets wil wijzigen aan z'n breedbandspecificaties of digitale tv-platform moeten de alternatieve operatoren ook zes maanden op voorhand ingelicht worden en moet bij lancering van de vernieuwingen dit aanbod ook via wholesale aangeboden worden.

De praktijk bewijst dat deze methode werkt: EDPnet was bijvoorbeeld de eerste provider die 50 Mbps downstream op het VDSL2-netwerk aanbood.

De volledige tekst over de openstelling van de kabel vind je trouwens op: http://www.bipt.be/nl/607/ShowDoc/4035/ ... ren_v.aspx

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 10 sep 2013, 10:52
door fluppie
Telenet heeft nog twee maanden om in beroep te gaan,dus men mag ervan uit gaan dat dit zeker zal gebeuren,en dan?? wat gebeurt er dan? terug een jaar wachten?

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 10 sep 2013, 11:23
door philippe_d
Zit er nu echt iemand te wachten op de openstelling van de analoge kabel?
Belgacom heeft al laten weten niet geïnteresseerd te zijn. Wie zal dan wel interesse hebben?
Analoge TV is toch passé en een ongeloofelijke verkwisting van bandbreedte voor digitale diensten?

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 10 sep 2013, 11:31
door bambipower
digitale tv is dan weer een verkwisting van energie.... en zo kunnen we bezig blijven.
Mobistar had anders wel interesse in een openstelling van de kabel http://trends.knack.be/economie/nieuws/ ... 542994.htm

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 10 sep 2013, 11:41
door Joe de Mannen
En op TV is toch niks te zien, zo kunnen we inderdaad bezig blijven.

Misschien komt er wel iemand op de proppen met een inventief idee om die kabel te gebruiken.

J.

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 10 sep 2013, 12:58
door krisken
Analoge TV mag belgacom toch niet aanbieden meen ik mij te herinneren?

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 11 sep 2013, 17:00
door ubremoved_539
bambipower schreef:digitale tv is dan weer een verkwisting van energie....
Verklaar je nader... of heb je het op de decoders die energie verbruiken ?

Trouwens ondertussen heeft TN "TV met een kaartje" zodat je geen decoder meer nodig hebt.

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 11 sep 2013, 19:37
door Stormlord
R2504,

ik denk dat Bambipower inderdaad daar op doelt.

Ik vind persoonlijk dat als Belgacom haar netwerk moet openstellen voor alles en iedereen aan "eerlijke en correcte voorwaarden die regelmatig worden aangepast aan de actualiteit", dat ook moet gelden voor Telenet en alle andere aanbieders van lokale netten (zowel internet, telefonie als Digitale TV).

Analoge TV is passé, vreet bandbreedte op de kabel: best zo snel mogelijk afvoeren en de gebruikers die nog geen digitale TV hebben overschakelen naar een voordelige oplossing met slechts enkele basiszenders.

Vraag bovendien een meerkost voor diegene die nog echt analoge kabel in stand willen houden ipv. de digitale oplossing te gebruiken, en iedereen zal plots van die analoge kabel af willen - wedden? Soms moet ge de mensen voldoende MOTIVEREN om over te schakelen, dat kan je best via de centen ...

Van de andere kant vind ik ook dat Telenet het gebruik van DVB-C decoders en CI+ oplossing naar keuze van de klant zou moeten toelaten, zolang deze de gepaste decryptie standaarden etc. ondersteunen. Wedden dat een groot deel van de klanten toch nog steeds de box neemt die zij zullen voorstellen - tenzij er een goed werkende oplossing in hun TV zelf zit?

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 11 sep 2013, 21:07
door Splitter
stormlord: hoe stel je dan voor om in de grote instellingen (er zijn nog genoeg ziekenhuizen/rusthuizen/....) die enkel voorzien zijn op analoge tv?
ga je hun -en dus gelijk de patienten daar- in hun zakken zitten omdat ze de hele infrastructuur niet zomaar kunnen aanpassen?

er zijn nog genoeg mensen die "genoeg" hebben aan analoge tv, en er is ook simpelweg geen deftig alternatief:

- interactiviteit hebben veel mensen niet nodig
- 100 zenders dat ze niet kijken, ook niet
- 5 extra bakjes aan de muur, ook niet (ok, iets minder, but still)
- maandelijks extra betalen voor eigenlijk meer onkosten te hebben (extra stroom en dat voor dingen dat je niet nodig had in de eerste plaats)

dat telenet nu komt met een CI module, heel tof en een stap in de goede richting... maar dan ben je alweer mensen aan het dwingen een geschikt toestel te hebben,
plus die extra module aan te schaffen.

het is niet dat ik de analoge tv perse wil verdedigen, het is gewoon dat er nog genoeg plaatsen zijn waar er geen geschikt alternatief is voor analoog.
(ikzelf ben gewoon op netflix aan het wachten :) )

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 11 sep 2013, 21:34
door bambipower
en ik kom dagelijks bij mensen die nog gek worden van de 2 afstandsbedieningen. (ik werk als gezins en bejaardenhulp)
of heb je het op de decoders die energie verbruiken
idd... en zeker dat men veel decoders op de markt heeft gegooid die zelfs heel veel verbruiken in standby. De nieuwe van telenet hebben dat wel niet meer, maar de oude nog wel. En de nieuwe van bvb scarlet hebben ook nog hoog verbruik in standby (daar is geen energiezuinige stand op aanwezig).

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 11 sep 2013, 22:22
door ubremoved_539
Splitter schreef:maar dan ben je alweer mensen aan het dwingen een geschikt toestel te hebben
Tja, dat noemt men vooruitgang ! Er zijn 1001 dingen op te noemen die voldeden voor de meerderheid van de bevolking... maar door nieuwe mogelijkheden creeer je ook nieuwe producten en zo evolueren we nu éénmaal.

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 11 sep 2013, 22:26
door bambipower
Tja, dat noemt men vooruitgang ! Er zijn 1001 dingen op te noemen die voldeden voor de meerderheid van de bevolking... maar door nieuwe mogelijkheden creeer je ook nieuwe producten en zo evolueren we nu éénmaal.
Telenet heeft veel te lang gewacht met die ci module. Ondertussen zijn er weer veel tv's gekocht, die er niet op voorzien zijn. De mogelijkheid is veel te lang tegengehouden geweest door telenet (en dat is achteruitgang). In nederland werkte men al jaren met die ci modules

Joepie, de kabel kan eindelijk open .....

Geplaatst: 12 dec 2013, 20:44
door lucdec
Joepie, de kabel kan eindelijk open, vraag me wel af als er interesse zal zijn, met zulke hoge toegangskosten.....

http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen ... .art?ckc=1

De openstelling van de kabel is een feit. Alternatieve operatoren als Mobistar weten nu tegen welke prijs ze bij Telenet en andere kabelmaatschappijen televisie en breedband kunnen inkopen om vervolgens door te verkopen aan hun klanten.

Alternatieve operatoren kunnen eindelijk met hun rekenmachine aan de slag. De media- en telecomregulatoren hebben de tarieven voor de inkoop van televisie (analoog en digitaal) en breedband bij de kabelaars Telenet, Voo, Brutélé en Coditel vastgelegd. Ondertussen is het dossier al tweeëneenhalf jaar oud, midden 2011 beslisten de regulatoren dat de kabel open moet voor andere spelers om de concurrentie te bevorderen.

Zoals ook Belgacom alternatieve operatoren op zijn netwerk (VDSL2) moet binnenlaten. Base maakt daarvan gebruik voor zijn 'Snow'-bundel: 30-tal digitale zenders gecombineerd met internet en vaste telefonie.

Tot op heden is Mobistar de enige speler die liet weten interesse te hebben om zijn puur mobiele aanbod uit te breiden met de vastelijndiensten van Telenet en co. De mobiele operator zal daar upfront 750.000 euro voor moeten betalen, plus 2, 4 of 5 euro (respectievelijk voor analoge tv, analoge en digitale tv, breedband plus televisie) per klant. In ruil kan Mobistar bij Telenet en co breedband en televisie inkopen tegen 20 à 30 procent onder de retailprijs.

Mobistar analyseert de regeling en zal pas morgen/vrijdag reageren. Hetzelfde is te horen bij Base.

750.000
De instapkost voor alternatieve operatoren in de kabel bedraagt 750.000 euro.Telenet stelt dat de 750.000 euro instapkost aan de lage kant is. Het kabelbedrijf beraadt zich of het beroep zal aantekenen tegen deze bedragen. Hoe dan ook moet zijn groothandelsaanbod zes maanden nadat een alternatieve speler aanklopt klaar zijn. De beroepsprocedure werkt immers niet opschortend. Als Mobistar er voor gaat, kan het zijn klanten dus midden volgend jaar een breedband- en/of televisieaanbod doen.

Telenet ging eerder overigens al in beroep tegen de initiële beslissing dat zijn kabelnetwerk open moet - een rechtszaak ten gronde die voor de zomer van 2014 zouden worden beslecht. Daarnaast ging het kabelbedrijf ook in beroep tegen de kwalitatieve aspecten van het groothandelsaanbod die de regulatoren eerder al vastlegden. Daar wordt een uitspraak in de tweede helft van volgend jaar verwacht.

'Het belang van analoge tv neemt duidelijk af. Het aantal digitale televisieplatformen, daarentegen, neemt sterk toe. Dat maakt de omroepmarkt sterk competitief. Nergens ter wereld is er trouwens een kabelbedrijf dat op deze manier wordt gereguleerd', reageert Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts.

[Mod Edit] Bericht samengevoegd met bestaande topic

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 12 dec 2013, 20:56
door bartd
Prijzen opstellen kabel zijn bekend:

Eenmalig 750000 euro plus:
2 euro per analoge TV klant
4 euro per analoog/digitale TV klant
5 euro per internet + tv klant

De alternatieve operator kan inkopen 20 tot 30 % onder Telenet retailprijs.

http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen ... .art?ckc=1

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 13 dec 2013, 10:36
door fluppie
Telenet beraadt zich,of het beroep zal aantekenen tegen deze bedragen.Hoe dan ook moet het groothandelsaanbod zes maanden nadat een alternatieve speler aanklopt,klaar zijn.Als Mobistar er echt voor gaat.Want tot nu toe is het de enige provider.
Telenet zal er nog alles aan doen om dit zolang mogelijk uit te stellen.

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 13 dec 2013, 11:19
door Avenger 2.0
Dat is goed nieuws. Vraag me wel af hoe dit praktisch in zijn werk zal gaan. Zal telenet de nieuwe installatie moeten verrichten of gebeurt dit door mobistar dan? Kan je ook internet apart krijgen of enkel met tv? En hoe zit dat met de 'vrij downloaden' beperking? Moeten alternatieve providers dit ook overnemen of kunnen ze echt onbeperkt toelaten?

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 13 dec 2013, 11:23
door bambipower
internet zal in combinatie zijn met tv
Er zijn maar 3 mogelijkheden
analoge TV klant
analoog/digitale TV klant
internet + tv klant
meer info : http://www.vlaamseregulatormedia.be/med ... nus_nl.pdf

http://www.vlaamseregulatormedia.be/med ... 0minus.pdf
http://www.vlaamseregulatormedia.be/nl/ ... erond.aspx

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 13 dec 2013, 12:18
door boran_blok
En internet zonder TV klant ?

Er is al jaren niets meer te zien op kabeltelevisie en ik weiger dat te betalen.

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 13 dec 2013, 12:28
door bambipower
Ik vrees ervoor... tenminste als ik de teksten goed begrijp van de vlaamse regulator media.

Wat ik raar vind, is dat prijzen voor 'resellers' berekend worden aan de hand van de huidige prijzen die telenet hanteert. Wat gebeurd er als telenet hun prijzen opslaat? Slaan ze dan voor de reseller ook op?

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 13 dec 2013, 12:58
door Avenger 2.0
De winstmarge lijkt me ook laag en de instapkost groot. Vraag me af of ze wel alternatieve providers gaan vinden hiervoor buiten Mobistar. Verder zie ik Mobistar ook niet echt concurreren met Telenet, het zal vooral zijn om nu eens deftige tripple kunnen aan te bieden (want dat schotel verhaal was me maar een flop).

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 13 dec 2013, 15:52
door bambipower

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 13 dec 2013, 16:16
door cptKangaroo
Als Telenet meer kosten mag aanrekenen per OLO klant dan Belgacom, wat die retail-minus een beetje suggereert, dan zie ik Belgacom ook nog protesteren. Bij mij gaat het er alvast niet in dat de kabel meer zou kosten in onderhoud dan het kopernetwerk.

Trekt het BIPT soms publicaties in? Er was er eentje dat begon met Telenet een flinke veeg uit de pan te geven omdat ze een onleesbaar voorstel hadden ingediend omtrent het wholesale kabel dossier -- ik verwijs daarnaar in deze post: https://userbase.be/forum/viewtopic.php ... 48#p491531 maar ik kan de BIPT publicatie niet meer terugvinden (van najaar 2012, vermoed ik). Ik kan me vergissen maar ik dacht dat men in dat document ook dreigde van dan zelf maar een kostenberekeningsmethode op te leggen indien Telenet geen degelijk voorstel kon samenstellen.

Nu vraag ik me af of een retail-minus methode behoorde tot de dreiging van het BIPT want Telenet is er blijkbaar niet gelukkig mee?

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 13 dec 2013, 16:31
door bambipower
mobistar is er anders ook niet tevreden mee.
Als je document leest van de vlaamse regulator, komt het er zowat op neer, dat ze (alternatieve providers) 20 a 30 % korting krijgen... (als ik het goed verstaan heb).
Toch ook niet superveel, als je daar dan nog de reklame, klantendienst, facturatie, .... van moet betalen

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 13 dec 2013, 17:01
door Jack Daniels
Ondertussen weten we wel hoe het er aan toe gaat, met die vrijgemaakte markten. Kijk maar naar gas, electriciteit... Veel voordeel doen klanten zich niet en het zal dezelfde weg op gaan met de kabel tv. Bovendien komt daar nog eens bij dat wie zal overstappen van Telenet naar een alternatieve provider een nieuwe modem aan zal moeten schaffen omdat de modems van Telenet alleen compatibel zijn met Telenet. Gaat lekker zo :bang:

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 13 dec 2013, 17:32
door Avenger 2.0
bambipower schreef:http://www.standaard.be/cnt/dmf20131213 ... mpaign=biz mobistar doet alvast mee
Alleen spijtig dat het nog een jaar gaat duren. Tegen dan heeft Telenet misschien Mobistar al opgekocht :P

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 13 dec 2013, 17:36
door cptKangaroo
Het was blijkbaar een ontwerpbesluit dat ik gelezen had -- het staat niet meer publiek op de BIPT site maar via Google heb ik nog een link gevonden (denk toch dat het dit was): BIPT - ontwerpbesluit betreffende de referentieaanbieding van Telenet ( PDF Ontwerpbesluit RO Telenet SM clean - Bipt )

Ik vergiste me blijkbaar omtrent enig dreigement over de kostenberekeningsmethode.

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 13 dec 2013, 18:57
door fluppie
Ik heb een vraagje,over die 2,4,of5€ per klant,is dat het bedrag dat Mobistar moet betalen aan Telenet,voor de kabelkost?? of hoe zit dat eigenlijk anders met de kost v/d kabel? die is nu een 15,30 €.

De opmerking van Avenger 2.0 is anders ook wel juist,remember Belgacom en Scarlet.

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 13 dec 2013, 21:54
door bambipower
ik vraag mij af hoe ze bij 'de tijd' aan 2,4 of 5€ komen?

Als ik de links op deze website lees, kom ik toch aan veel hogere bedragen. Ook omdat er nog huur box, kijk en luistergeld, btw, ... moet betaald worden.
http://www.vlaamseregulatormedia.be/nl/ ... erond.aspx

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 13 dec 2013, 22:01
door ubremoved_539
bambipower schreef:ik vraag mij af hoe ze bij 'de tijd' aan 2,4 of 5€ komen?
Dat zijn gewoon vaste kosten per klant... soort administratie kost veronderstel ik.

Daar bovenop komt dus nog de prijs die Mobistar je zal aanrekenen voor de dienst op zich (in het beste geval is dan de TN prijs - 30% + die 2, 4 of 5 euro die ze ook moet terugverdienen natuurlijk).

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 13 dec 2013, 22:35
door philippe_d
fluppie schreef:Ik heb een vraagje,over die 2,4,of5€ per klant,is dat het bedrag dat Mobistar moet betalen aan Telenet,voor de kabelkost?? of hoe zit dat eigenlijk anders met de kost v/d kabel? die is nu een 15,30 €.
Er blijken toch heel wat misverstanden te zijn over die "kabelkost" (die soms wordt vergeleken met de "raw copper" kost op koper). Telenet klanten betalen helemaal geen "kabelkost": de €15.20 die we betalen is ons TV abonnement.
Iemand die geen TV heeft (alleen internet en/of telefonie) betaalt die €15.20 dus ook niet!

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 14 dec 2013, 10:54
door franjo
Als het tv signaal ongekodeerd op de kabel gezet zal worden ,zullen veel mensen ,die nu analoog kijken makkelijker overschakelen op digitaal omdat alle recentere tv´s dvb-c hebben. Wanneer je meerdere tv´s in huis hebt is het ingewikkeld en duur voor ieder tv n kaart en module/decoder te kopen, daarom blijven mensen analoog kijken. Het is ook nergens voor nodig, behalve voor de providers bankrekening.
Het basis aanbod gewoon ongekodeerd op de kabel ,zoals in veel duitse steden ,en speciale kanalen/diensten achter de decoder . Dat vind ik veel belangrijker dan de kabel openstellen ,hoewel ik daar natuurlijk ook n voorstander van ben.

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 14 dec 2013, 11:52
door bartd
r2504 schreef:
bambipower schreef:ik vraag mij af hoe ze bij 'de tijd' aan 2,4 of 5€ komen?
Dat zijn gewoon vaste kosten per klant... soort administratie kost veronderstel ik.

Daar bovenop komt dus nog de prijs die Mobistar je zal aanrekenen voor de dienst op zich (in het beste geval is dan de TN prijs - 30% + die 2, 4 of 5 euro die ze ook moet terugverdienen natuurlijk).
Zoals ik het begrijp is die 2,4 of 5 euro een éénmalige kost per klant die de alternatieve operator moet betalen en niet een maandelijkse.
Dus een soort aansluitkost.

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 14 dec 2013, 12:36
door ubremoved_539
Dat is me ook niet duidelijk...

Als het maandelijks is, is dit weeral een stevige kost voor de alternatieve provider... stel een aanbod zoals Whoppa van ongeveer 70 euro, daar zou een Mobistar dan 50 euro aan TN voor betalen, plus nog eens 5 euro aan de kost... zo blijft er nog maar 15 euro over en dan hebben we het nog niet over hun kosten.

Of Mobistar dus een super aanbod zal kunnen bieden... geen idee... we zullen er trouwens toch nog een jaar moeten op wachten (ik vermoed dan ook dat TN z'n analoog aanbod sterk gaat afbouwen om zo snel mogelijk mensen digitale klant te maken... dan is het risico kleiner dat men later overstapt naar een andere provider).

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 14 dec 2013, 12:41
door Tomsworld
Natuurlijk kunnen er 2 dingen gebeuren, mobistar en telenet hebben al een speciaal partnership. Bij Belgacom heb je het gereguleerde VDSL2 / TV aanbod, maar ik dacht te weten dat de meeste alternatieve providers een onderhandeld contract hebben, het staat de alternatieve provider vrij om een contract te onderhandelen.

Misschien zien Telenet & Mobistar wel een samenwerking waar ze beiden beter van worden, stel je voor dat Mobistar een snow-like product om de markt brengt, basis analoge + digitale tv, vaste telefonie en mobistar gsm. En telenet dat het yelo product met alle extra telenet diensten en telenet mobile.

Misschien betaald mobistar wel zo veel maar krijgen ze bv extra gsm spectrum van telenet wat voor hun nuttig kan zijn ;-). Toekomst zal tonen wat het zal worden.

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 14 dec 2013, 12:42
door miel
Telenet en Mobistar zijn nu al beste maatjes.
Zoveel zal er niet veranderen onderling.

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 14 dec 2013, 12:43
door Goztow
Waarschijnlijk zullen ze dit enkel aanbieden in combinatie met een ander product van hen waar ze wel winst op maken.

[Afbeelding Post made via mobile device ]

[Afbeelding Post made via mobile device ]

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 15 dec 2013, 10:43
door fluppie
Om den duur zal men kunnen spreken over de overname van Mobistar door Telenet,heb ik zo stilaan de indruk,Telenet lijkt toch wel serjeus op het overnamepad te zijn,Liberty Global zou ook ook Ziggo willen overnemen,een Nederlandse kabel aanbieder (http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3 ... -2e-update).
Men kan zich afvragen of Ziggo dan het nieuwe Scarlet zal worden??

Re: Openstelling van de kabel is in zicht

Geplaatst: 15 dec 2013, 12:25
door bollewolle
Voor zover ik begrepen heb was Liberty Global niet echt geinteresseerd in het kopen van mobile operators maar eerder in het aanbieden via wholesale (bron). Ik ben dus nog niet zo zeker van dat ze Mobistar zouden aankopen.