Het is niet zo eenvoudig als dat, maar waar je vooral best naar kijkt is de conversie-efficiëntie bij de gemiddelde belasting (niet peak) die jij er op wil zetten. Die belasting is verdeeld over een aantal rails op DC volt (3.3, 5v, 5v standby,12v...) Veel voedingsleveranciers (het aantal werkelijke fabrikanten is beduidend kleiner dan de "merken" die ze verkopen of voor wie ze produceren) mikken op een "sweet spot" van 50% average load - dat klopt - maar dat wil zeker niet zeggen dat dit voor elk model voeding zo is ...
Een goeie 350Watt kan zeker volstaan als je bijvoorbeeld geen dedicated PCIe kaart voor de video gebruikt en met een 1-2 energiezuinige desktop schijven, maar vaak is het beter een voeding te nemen met meer "headroom" omdat deze efficiënter is op de belasting die jij erop plaatst (en dus nog ruimte laat voor eventueel toekomstige uitbreiding).
Het advies van 350Watt van de moederbord fabrikant mag je zeker niet in de wind slaan, maar de fabrikant houdt er best wel rekening mee dat er ook verouderde voedingen met een slechte loadverdeling en erg slechte low budget voedingen op de markt zijn (die nooit hun spec halen en zelfs zeer onveilig zijn wegens gebrek aan voldoende beveiligingen tegen kortsluiting, overspanning, over load etc..). Verdenk de meeste voedingen <50 EUR gerust van een aantal tekortkomingen op dat vlak, want meestal krijg je ook wel waarvoor je betaalt... Een goede voeding wordt bovendien vaak erg stiefmoederlijk behandeld, terwijl het een van de belangrijkste onderdelen van je build is. Een slechte voeding kan je enerigefactuur verhogen, je componenten onherstelbaar beschadigen of er toe leiden dat je systeem niet stabiel werkt. Het is naast het moederbord het enige component dat met alles in verbinding staat (rechtstreeks of onrechtstreeks via je moederbord). Te zuinig met de centen willen omspringen bij de keuze van je voeding kan je zo wel eens zuur opbreken en uiteindelijk meer kosten dan gelijk een degelijk exemplaar te kopen.
Ik heb destijds een 1U supermicro server in een datacenter gehad met 4x 2TB hitachi ultrastar harddiscs en een quad core xeon + 20GB aan FBDIMMs (was dus ook niet bepaald de meest zuinige memories en generatie CPUs) en dat trok in reëel verbruik minder dan 1A af de netspanning (<230 watt dus).
Als men bij een cpu vermeld 35Watt TDP is dat 35Watt max. peak in thermal dissipation. Wat dus helemaal niet hetzelfde is als het gemiddelde stroomverbruik van je cpu.
Bovendien: je verbruik op de 230 VAC is natuurlijk niet gelijk aan een aantal watts die pakweg je moederbord, harddiscs etc. afneemt op de 3.3, 5 en 12 Volt DC die je voeding aanlevert...
Wat betreft je vraag aangaande de 20pin vs 24pin. Dat hangt er vanaf hoe je moederbord spanning neemt vanaf de voeding - er bestaan adapterstukjes voor, maar over het algemeen genomen is dit niet aan te bevelen (je wil namelijk meer ampères over minder koperdraad trekken - wat kan zorgen voor oververhitting van de bedrading en zelfs smelten met kortsluiting/schade tot gevolg als je dit niet "beredeneerd" doet). Dit wijst er alleszins ook op dat het een verouderde voeding betreft die niet aan de juiste ATX spec voldoet, en zeer waarschijnlijk ook niet bepaald efficient is.
Enkele naar mijn ervaring goede, betrouwbare voedings
producenten zijn bijvoorbeeld Seasonic, Zippy, Delta Electronics (de meeste reviews lijken dit ook te bevestigen).
Enkele gemiddeld goede en betrouwbare
"merken" zijn momenteel naar het schijnt o.a. Seasonic, Corsair(AX, HX, TX series - VX zou ik vermijden), BeQuiet. Ik merk op dat Corsair en Bequiet niet steeds dezelfde OEM gebruiken voor elk model voeding, deze komen dus niet allemaal van dezelfde producenten - maar ze bieden wel een degelijke garantie en komen meestal ook vrij goed uit tests (de OEMs van Corsair zijn meestal Seasonic, Channel Well Tech en recent ook Flextronics op de AX1200 en AX1200i). Ik houd het zelf meestal op Seasonic, Corsair AX of HX of bepaalde BeQuiet modellen (Dark power etc.) afhankelijk van waar de accenten/vereisten liggen - en in die volgorde. Seasonic is zeker niet het goedkoopste merk bijvoorbeeld - maar hun voedingen scoorden de afgelopen jaren ook op tests altijd goed tot zeer goed en mijn eerste Seasonic moet nog falen...
Persoonlijk ben ik minder tevreden van Silverstone voedingen en Enermax (een paar tegenvallers met deze gehad, ofschoon ze toch ook niet goedkoop zijn) - your mileage may vary ... Ook bij bepaalde modellen van Antec (350/430watt) en Fortron heb ik destijds wel wat meer uitval gezien...
Er zijn vanzelfsprekend nog andere opties - maar ik zou toch wat reviews opzoeken van modellen die je mogelijk interesseren.
PS.: een goeie reviewsite voor voedingen is o.a.
http://www.jonnyguru.com