Klacht ivm koppelverkoop Telenet
Geplaatst: 01 maa 2012, 21:40
Ik heb in 2005 een klacht ingediend bij de economische inspectie ([email protected]) toen Telenet begon met Digitale TV en bleek dat er geen vrije hardware keuze was.
Wonder boven wonder kreeg ik hierop behoorlijk snel een gefundeerd antwoord die toen correct was. Zaak gesloten ... tot ik vandaag hoorde dat Telenet nogmaals analoge kanalen schrapt en terug begint met reclame voor hun bakskes.
Ik ben dit stilaan beu en heb net opnieuw een klacht ingediend en vind dat jullie de saga mogen meevolgen.
Hierbij mijn klacht van 2005:
Wonder boven wonder kreeg ik hierop behoorlijk snel een gefundeerd antwoord die toen correct was. Zaak gesloten ... tot ik vandaag hoorde dat Telenet nogmaals analoge kanalen schrapt en terug begint met reclame voor hun bakskes.
Ik ben dit stilaan beu en heb net opnieuw een klacht ingediend en vind dat jullie de saga mogen meevolgen.
Hierbij mijn klacht van 2005:
en het antwoord van de FOD:Telenet Televisie start op 3/9/05 met digitale televisie (iDTV). Hiertoe is een decoder, digibox genaamd, en een smartcard vereist. De smartcard zorgt voor beveiliging zodat enkel bij iDTV geregistreerde klanten digitaal kunnen kijken. Deze praktijk is volkomen normaal. Echter: Telenet staat enkel toe om de door hen verkochte decoder te gebruiken, en heeft door een hardwarematige beveiliging gezorgd dat de smartcard enkel met hun decoder samenwerkt. In alle ons omringende landen kan men digitale tv bekijken door middel van vrij in de handel verkrijgbare decoders met smartcard module. Dus: als men bij Telenet digitale tv wil, waartoe een smartcard benodigd is, is men meteen verplicht om ook de decoder bij Telenet aan te schaffen, wat niet strict nodig zou moeten zijn.
Telenet zelf beweert dat de proprietaire decoder nodig is om interactieve DTV mogelijk te maken. Ik ben van mening dat men de klant de mogelijkheid moet bieden om af te zien van deze interactiviteit, en gewoon met een decoder van zijn keuze digitaal tv te kijken. Het lijkt mij dat deze redenering eerder is ingegeven om commerciele redenen teneinde een hardware monopolie te handhaven. Overigens is de digibox zeer beperkt qua mogelijkheden, en onbruikbaar voor mensen die bijvoorbeeld met een media-PC werken. Naar analogie zou men bijvoorbeeld de vergelijking kunnen trekken naar een kabelmaatschappij die zijn klanten verplicht hun televisie te kopen bij de maatschappij zelf indien ze tv over de kabel willen.
Mag ik u daarom vragen om bovenstaande klacht te onderzoeken en mij te laten weten of de gemelde praktijken wettelijk zijn?"
en hierbij mijn klacht die ik net verstuurd heb:Betreft : Uw klacht lastens TELENET inzake koppelverkoop.
Geachte heer,
Ik heb uw schrijven, daterende 9 november 2005, in goede orde ontvangen.
U beklaagt er zich voornamelijk over dat de eindapparatuur die vereist is om te kunnen genieten van de digitale kabeltelevisie, aangeboden door Telenet, nl. de digibox met smartcardbeveiliging, enkel door Telenet wordt aangeboden, terwijl men in andere landen ook andere vrij in de handel verkrijgbare decoders met smartcardmodule kan aansluiten op door een bepaalde operator aangeboden digitale televisie.
Het is inderdaad zo dat de verplichting om een digibox te kopen bij Telenet de keuzevrijheid van de consument op dit ogenblik belemmert.
Naar aanleiding van het invoeren van de digitale televisie door Telenet en de vele vragen en klachten hieromtrent is er, op initiatief van Mevrouw de Minister van Consumentenzaken, overleg geweest met de vertegenwoordigers van Telenet, teneinde waar nodig de zich aandienende bijsturingen te laten verrichten.
De vraag kwam hierbij ook aan bod of de feitelijke verplichting om zich de digibox bij Telenet aan te schaffen, teneinde van de digitale televisie van Telenet te kunnen genieten, geen gezamenlijk aanbod in de zin van de artikelen 54 en volgende van de Wet van 14 juli 1991 betreffende de Handelspraktijken en de Voorlichting en Bescherming van de Consument ( WHPC ) uitmaakt. Ik verwijs in dit verband eveneens naar het artikel 112 van de Wet van 13 juni 2005 ( B.S. 20 juni 2005 ) betreffende de elektronische communicatie, dat het gegroepeerd aanbieden van telefoon-, internet-, TV-diensten en/of intermediaire interactieve producten, aangeboden middels een geïntegreerde technologie door verkopers actief in de sector van de telecommunicatie-, informatie- en mediatechnologie, onder een aantal cumulatief toe te passen voorwaarden toelaat.
Wat de vereiste betreft waaraan een decoder ( of technisch gesteld een Set top box met Conditional Acces System ) dient te voldoen, verklaarde Telenet 2 voorwaarden te stellen :
• De decoder moet in staat zijn om de interactieve diensten of iDTV diensten van Telenet te supporteren;
• De decoder moet ingesteld zijn op het Conditional Acess System “Nagra”.
U verklaarde dat wat de eerste voorwaarde betreft, dit niet noodzakelijk is voor digitale televisie. De klant zou de mogelijkheid moeten hebben om af te zien van interactiviteit. Mijns inziens is dit echter inherent aan het concept digitale televisie, dat ook de mogelijkheid inhoudt om bijvoorbeeld zelf een selectie te maken, een pakket samen te stellen, bijvoorbeeld via pay per view. Dit is trouwens ook zo bij de concurrerende aanbieders van digitale televisie zoals Belgacom TV of Coditel.
Wat de tweede voorwaarde betreft, lijkt ook deze eis mijn diensten gerechtvaardigd. Telenet kan eisen dat de eindapparatuur aan een bepaalde beveiligingsvoorwaarde beantwoordt.
Bovendien verklaarde Telenet dat er tot op heden geen leveranciers bereid werden gevonden om onder die voorwaarden decoders of digiboxen te produceren en rechtsreeks aan de consument aan te bieden, en dat ze voorlopig genoodzaakt is zelf de eindapparatuur aan de consument aan te bieden.
Bijgevolg zijn mijn diensten niet van oordeel dat deze praktijk onwettelijk is. Er kan dan ook geen specifieke inbreuk op de economische reglementering weerhouden worden. Niettemin wordt het verdere verloop van de gevolgen verbonden aan het invoeren van digitale televisie nauwgezet opgevolgd.
In de hoop u hiermee van dienst te zijn geweest, verblijf ik,
Hoogachtend,
De Directeur-generaal
Marc VAN HENDE
Wordt vervolgdBeste
In mijn klacht van 09.11.2005 met referentie E7.DI/LM//2005/004800 (zie bijlage) inzake koppelverkoop van Telenet besluit uw onderzoek met:
“Niettemin wordt het verdere verloop van de gevolgen verbonden aan het invoeren van digitale televisie nauwgezet opgevolgd.”
Ik vraag u nu, na meer dan 6 jaar, nogmaals mijn klacht te herzien wegens volgende ontwikkelingen bij digitale TV:
1. Telenet schrapt alsmaar meer analoge kanalen (BBC, ZDF, FR2,…) en dwingt hun klanten hun eigen hardware op om deze geschrapte kanalen via hun hardware te kunnen bekijken, zie oa: http://telenet.be/3451/nl/thuis/televis ... ijzigingen
2. Kanalen van openbare zenders van buurlanden (Engeland, Nederland, Frankrijk, Duitsland) worden speciaal versleuteld zodat ze enkel via Telenet hardware te ontvangen zijn. Telenet roept hiervoor auteursrechten in maar dit is een drogreden want in alle buurlanden zijn deze kanalen digitaal te ontvangen MET versleuteling en VRIJE hardwarekeuze. Ook in België kan men via TV-Vlaanderen deze digitaal versleutelde kanalen met EIGEN hardware bekijken.
3. Diezelfde drogreden rond auteursrechten gebruikte Telenet in mei 2009 toen ze bij Integan in Antwerpen of Interelectra in Limburg de 25 onversleutelde DVB-C kanalen opeens versleutelden zodat hiermee duizenden mensen gedwongen werden Telenet hardware te gebruiken. Dit is gewoon machtmisbruik van een monopolist.
4. Bijna alle nieuwe TV´s hebben een DVB-C ontvangen met een CI+ module zodat Digitale kanalen die versleuteld zijn met Nagra kunnen ontvangen worden.
5. Bijna alle nieuwe TV´s hebben een internet verbinding die de iDTV diensten van Telenet ondersteunen.
6. Punt 3 en 4 zijn in uw schrijven vermeld als “de 2 voorwaarden waaraan een Decoder voor Telenet moet voldoen”. Op 3 maart 2010 hebben Telenet en S&T hieromtrent zelfs een persmededeling gedaan: http://www.s-and-t.com/news/telenet-pro ... hnology-st
7. Telenet heeft op 3 september 2005 acht analoge kanalen van de kabel geschrapt (Arte, CNN,…) en deze digitaal en ONVERSLEUTELD op de kabel geplaatst. Hiertoe heeft Telenet zelf een “Cable Tuner” op de markt gebracht waarmee deze digitale kanalen te ontvangen zijn. Deze Cable Tuner is een gewone DVB-C ontvanger die tegenwoordig in bijna elke TV zit. Deze acht kanalen samen met de Vlaamse publieke zenders zijn met elke gewone TV met DVB-C tuner te ontvangen. Waarom kon dit in 2005 wel waar men nu analoge kanalen schrapt zodat ze enkel via Telenet hardware te bekijken zijn?
Mag ik u daarom vragen om bovenstaande klacht opnieuw te onderzoeken?"
Met vriendelijke groeten
Johan Devos