Pagina 1 van 1

Voo is nog lang geen Telenet

Geplaatst: 14 nov 2011, 12:54
door krisken
De Waalse kabelmaatschappij Tecteo (Voo) stopt de investeringen in haar netwerk, en focust op de vierde gsm-licentie. “We moeten de mobiele operatoren van antwoord kunnen dienen”, zegt regulatory affairs manager France Vandermeulen. “De mensen willen packs, met naast internet en televisie ook een deftig gsm-aanbod. We kunnen toch niet iedereen in de armen van Belgacom en Mobistar drijven?”

Als de Waalse kabelaar zegt dat hij niet langer investeert in zijn netwerk, dan is dat een probleem. Want 15 procent van de Waalse kabel is nog steeds niet gemoderniseerd, wat zoveel wil zeggen als dat er over 15 procent van de Waalse kabel geen internet kan worden aangeboden. In Vlaanderen en in Brussel hebben Telenet en Brutélé die modernisering jaren geleden al afgerond.

“De Waalse kabel startte zijn consolidatie pas in 2007”, geeft France Vandermeulen van Tecteo (Voo) een woordje uitleg. “We hebben toen flink moeten investeren in de overname van de 8 intercommunales. Daarnaast hebben we de verschillende it-systemen op elkaar afgestemd, en zijn we begonnen met de modernisering van het netwerk. Dat we daar enkele jaren later nog niet mee klaar zijn, ligt voor de hand.”

Vandermeulen bevestigt dat de plannen om het netwerk van Tecteo verder te moderniseren, in de koelkast steken omdat de regulator beslist heeft om de kabel open te gooien. Voorzitter Luc Hindryckx van het BIPT spreekt in dat verband over chantage, maar Vandermeulen ziet dat anders.

“Wij zijn nog steeds verlieslatend als beginnende operator. In 2010 moesten we een deficit van 97 miljoen euro optekenen. Terwijl een verplichte openstelling van de kabel ons tientallen miljoenen euro’s zal kosten. Wie gaat dat betalen?”

De regulatory affairs manager benadrukt dat de beslissing van het BIPT op een erg slecht moment valt. “Telenet is zijn aanbod al sinds 2005 aan het verfijnen, maar in Wallonië beginnen we nog maar pas met internet over de kabel. De markt is nog niet volwassen, we moeten ons aanbod nog verruimen om competitief te kunnen zijn. Internet is minder wijdverspreid beneden de taalgrens, en er is geen Telenet.”

“Tecteo kan je echt niet vergelijken met Telenet”, gaat de manager verder. “Ons internet-marktaandeel is beperkt, en ook wat telefonie betreft hebben we nog niet veel in de pap te brokken. Enkel in analoge televisie staan we sterk. En op het moment dat analoge televisie verdwijnt, worden wij verplicht om er verder in te investeren. De regulator heeft immers beslist dat wij analoge televisie moeten aanbieden voor doorverkoop. Het was alleen Belgacom dat hier om vroeg. Terwijl dat bedrijf met zijn digitale aanbod al meer klanten heeft dan wij. Belgacom heeft op vijf jaar tijd al 1,2 miljoen televisiekijkers afgesnoept van de kabelaars.”

Wil Tecteo de kabel op punt krijgen in heel Wallonië, dan moeten er volgens Vandermeulen nog miljoenen geïnvesteerd worden. “Want de laatste stukken zijn de moeilijkste en de duurste”, klinkt het. “Ik denk bijvoorbeeld aan de Hoge Venen, of aan onherbergzame landbouwstreken in Henegouwen of Namen. De kans is reëel dat er niet meer geïnvesteerd wordt op die plaatsen. Daar een rendabel business plan opstellen is al moeilijk, en als we onze diensten dan nog eens moeten doorverkopen voor een prijsje, wordt het al helemaal onmogelijk.”

“Het mobiele verhaal, daar moeten we absoluut mee verder”, klinkt het nog. “De gsm-licentie (waarvoor er wordt samengewerkt met Telenet, nvdr.) is absoluut nodig, want de mensen willen packs, dus moet je packs kunnen aanbieden. En als je een mvno-deal afsluit met een bestaande operator (wat Telenet gedaan heeft met Mobistar, nvdr.), dan stel je je te kwetsbaar op. Maar geld om daarnaast ook verder in ons netwerk te investeren, zal er niet meer zijn.”

Regionale bevoegdheid
De mensen van Tecteo willen meer regionale zeggenschap over telecom. “Onze kabel is het slachtoffer van de ‘one size fits all’-aanpak die gehanteerd wordt door de regulator. Dat er in heel wat Waalse dorpjes nauwelijks internettoegang is, wordt niet mee in rekening genomen.”

“Dit is natuurlijk geen gemakkelijk debat”, beseft Vandermeulen. “Er moet een zekere coördinatie zijn tussen de regio’s, en sommige dingen worden op internationaal niveau geregeld. Maar er zijn toch issues die een regionale benadering verdienen. Het openstellen van de kabel is er daar één van. Als men rekening gehouden had met de Waalse situatie, dan had men daar nog enkele jaren mee gewacht.”

“Vandaag verplicht men de kabeloperatoren om hun netwerk te openen, maar de mobiele operatoren wordt niets in de weg gelegd. Zij krijgen toegang tot onze kabel, terwijl wij voor een vierde licentie moeten gaan en moeten investeren in infrastructuur. We hebben geen enkel recht om actief te zijn op een mobiel netwerk. Niet dat we iets tegen regulering hebben, maar ze moet er wel zijn voor iedereen.”
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nie ... 14-11-2011

Re: Voo is nog lang geen Telenet

Geplaatst: 14 nov 2011, 13:30
door philippe_d
Mooi artikel, het geeft eens wat uitleg over de situatie in Wallonië, die blijkbaar toch totaal anders is.
Hierbij enkele bedenkingen ...
  • Eigenlijk profiteren de Walen van de concurrentiesituatie in Vlaanderen. Gezien Belgacom in Vlaanderen moet vechten tegen Telenet, en dus hun aanbod moeten aanpassen (snelheden, limieten, prijzen), krijgen de Walen dezelfde voordelen van Belgacom, zonder dat daar enige noemenswaardige concurrentie speelt. In een pure markteconomie zouden de prijzen in Wallonië dus aanzienlijk hoger moeten zijn dan hier :).
  • Ik heb wel sympathie voor het standpunt van VOO dat het BIPT eigenlijk geen rekening houdt met de regionale verschillen ('one size fits all’-aanpak).
  • Wat ik hier lees over bepaalde stukken van het land die nog geen deftig internet hebben (afgelegen Waalse dorpjes, Hoge Venen, landbouwgebieden in Henegouwen of Namen) ... versterkt mijn positie dat het BIPT de mobiele operatoren wettelijk zou moeten verplichten om deze gebieden allereerst te vooorzien LTE.
    Nu worden de eerste LTE masten voorzien in de grote steden, waar ze het absoluut nog niet nodig hebben (en waar ze al genoeg dekking hebben met bestaande technologieën).
Breedband Internet zou een (wettelijk) recht moeten zijn van iedere Belg (zowel particulier, kleine zelfstandige of onderneming). Met LTE zouden ze een goede inhaalbeweging kunnen doen en alle mensen die nu nog geen deftig internet hebben voorzien van een minimale snelheid (zonder nutteloze investeringen te moeten doen in voorbijgestreefde technologieën zoals coax en koper)

Re: Voo is nog lang geen Telenet

Geplaatst: 14 nov 2011, 15:04
door Edward Valckx
Op het ADSL-BC forum zijn er ook regelmatig klachten te lezen van VOO gebruikers die in de avonduren hun beloofde 50 Mbps bijlange niet halen... (sommige zelf maar 1 a 2 Mbps). Vergeleken met Telenet hebben ze inderdaad veel te weinig capaciteit.

Re: Voo is nog lang geen Telenet

Geplaatst: 14 nov 2011, 15:37
door parkiet
Gelukkig zitten wij in Vlaanderen.Hopelijk wordt het in Wallonie ook zoals hier.
De kabel open stellen voor andere ,wil niet direct zeggen dat dan het internet beterkoop wordt.
Telenet of voo zullen de kosten zeker niet alleen dragen.