Pagina 1 van 1

Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 28 mei 2011, 10:09
door ubremoved_15673
LeYLab, het Kortrijke proeftuinproject rond fibre to the home (ftth), krijgt vorm. Momenteel zijn al een kleine 200-tal gezinnen ingeschreven.

“De aansluiting gaat in verschillende fases. In een eerste fase sluiten we nu 100 huishoudens aan. We blijven streven naar maximaal 300 huishoudens, zoals budgettair voorzien is”, zegt Dirk Osstyn van Alcatel-Lucent dat een van de structurele partners is. Andere partners in het project zijn onder meer IBBT, Androme, Comsof, het OCMW Kortrijk, Televic, Videohouse, U-Sentric en Belgacom. Het proeftuinproject wil de leegte tussen een traditionele r&d-labomgeving en industrialisatie overbruggen. De bedoeling is om via het onderzoekpanel van thuisgebruikers na te gaan hoe een ftth-project nuttig kan zijn. In Kortrijk zullen voornamelijk nieuwe mogelijke applicaties getest worden. Denk dan aan high definition multimediaservices, maar ook gaming en e-Health toepassingen. Samen met het OCMW Kortrijk komt er bijvoorbeeld een toepassing waarmee zorgbehoevenden van op afstand via video contact kunnen nemen met verplegers of familie.

Voor Belgacom is het zoals bekend niet de eerste test met ftth. In Sint-Truiden en La Louvière lopen nog tot 15 augustus proefprojecten. In Rochefort zijn de ftth-testen ondertussen helemaal afgelopen. De telco wou er voornamelijk mogelijke problemen bij de aanleg ontdekken. Of het project uiteindelijk bruikbare resultaten opleverde, wil het bedrijf niet kwijt. Overigens zou veralgemeend glasvezel aanleggen in België 6 tot 7 miljard euro kosten, zoals Scott Alcott van Belgacom vorig jaar in oktober nog zei naar aanleiding van het Broadband World Forum in Parijs.

Bron: DataNews 27/05/2011
(http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/ ... 750448.htm)

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 28 mei 2011, 16:13
door ubremoved_539
tim.schroyen schreef:Overigens zou veralgemeend glasvezel aanleggen in België 6 tot 7 miljard euro kosten, zoals Scott Alcott van Belgacom vorig jaar in oktober nog zei naar aanleiding van het Broadband World Forum in Parijs.
Neem nu dat een gemiddeld gezin 50 euro uitgeeft aan telecom (vaste lijn, internet, TV)... da's zo'n 600 euro per jaar... en dat maal 3 miljoen (ruwe schatting voor het aantal gezinnen) dan kom je op bijna 2 miljard euro inkomsten per jaar. Een investering van 6 a 7 miljard lijkt me dan niet onoverkomelijk.

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 28 mei 2011, 16:28
door Trojan
Dan gaat ge er van uit dat die 3 miljoen gezinnen ook direct klant worden. Niet tegenstaande dat het wel enkele jaren duurt eer ze een grote dekkingsgraad hebben.

Doch ben ik van mening dat ze voor de korte pijn moeten gaan en op een zo kort mogelijke termijn zoveel mogelijk investeren in de aanleg van ftth.

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 28 mei 2011, 17:15
door Muziekbos
r2504 schreef: Neem nu dat een gemiddeld gezin 50 euro uitgeeft aan telecom (vaste lijn, internet, TV)... da's zo'n 600 euro per jaar... en dat maal 3 miljoen (ruwe schatting voor het aantal gezinnen) dan kom je op bijna 2 miljard euro inkomsten per jaar. Een investering van 6 a 7 miljard lijkt me dan niet onoverkomelijk.
Ga er maar van uit dat een gemiddeld gezin tussen de 60 en de 100 euro uitgeeft aan die producten in ons land. De prijzen die hier gehanteerd worden kennende. Dus de daarbij horende woekerwinsten liggen vele malen hoger. Zie ook de winstmarge bij de duo-polisten.

Glasvezelproject: Australië

Geplaatst: 28 mei 2011, 18:54
door philippe_d
Het is ook altijd eens leuk om te zien hoe ze het in het buitenland doen. De situatie is natuurlijk niet altijd vergelijkbaar, maar het geeft toch stof tot nadenken.

Voorbeeld: Australië

* Daar heeft de regering (in 2009) beslist om te investeren in een landelijk dekkend FFTH netwerk. Als je daarbij bedenkt dat de oppervlakte van Australië zo groot is, dat het zich uitstrekt over 5 tijdzones, dan besef je dat dit ook een miljardenproject is.
* Het uitbouwen van dit "National BroadBand Network" (NBN), samen met partners uit de privé sector, is het grootse nationaal bouwproject in de geschiedenis van Australië.
* De bedoeling is om 93% van alle huizen, scholen, fabrieken aan te sluiten op een breedband dienst van min 100 mbps.
* De rest van het (uitgestrekte) land (de gebieden die te ver afgelegen zijn om aan de fiber aangesloten te worden), krijgen een internetverbinding (via next generation wireless, LTE, sateliet ...) met een gegarandeerde min. snelheid van 12 mbps.
* Dit project loopt over 8 jaar, en zal gedurende deze periode werkgelegenheid scheppen voor 25,000 jobs.

In de praktijk:
* De regering heeft hiervoor een nieuwe maatschappij opgericht, waarvan ze zelf 100% aandeelhouder is: NBN Co. Binnen 5 jaar zullen ze geleidelijk participaties verkopen aan privé beleggers.
* Deze maatschappij wordt exclusieve eigenaar van het fiber netwerk, maar zal niet rechtstreeks aan de eind-klanten verkopen, maar alleen wholesale aan de ISP's. De klant kiest dus welke diensten hij bij welke provider wil kopen. Alle providers zullen dus gebruik maken van het gemeenschappelijk fiber netwerk. Competitie tussen ISP's zal dus puur een kwestie zijn van prijs en kwaliteit van de diensten.
* Om de kosten te drukken voor NBN Co, worden alle huidige providers verplicht hun hardware open te stellen voor de uitbouw van het fibernetwerk (gebouwen, putten, bestaande sleuven ...
* De wholesale prijs die NBN Co zal aanrekenen aan de retail providers zal voor iedereen gelijk zijn, onafhankelijk van waar de klant zich bevindt (zelfde prijs voor een aansluiting in een miljoenenstad, als voor een aansluiting op het verre platteland)
* NBN Co zal in ieder huis een terminal plaatsen, met een telefonie modem. Huisgezinnen die dus géén internet of televisie willen, maar alleen telefoon zullen dus ook op de fiber overgeschakeld worden. Voor internet, TV enz. zal de nodige eindapparatuur dan via de gekozen ISP's geleverd worden.
* Gezien deze evolutie, wordt de stap van ADSL2+ naar VDSL overgeslaan. Er wordt niet meer geïnvesteerd in VDSL2of het ADSL2+ netwerk. Voor de meeste gebruikers zal dit dus wel een gigantsiche snelheidsverhoging betekenen: in de afgelegen gebieden, met grote afstanden tot de centrale moeten velen het nu nog stellen met 1 mbps "breedband" !

Het spreekt voor zich dat er ook in Australië voor- en tegenstanders zijn van zo'n mega project:
- Tegenstanders verwijten de regering een gigantische geldverspilling, daar waar het geld beter zou kunnen gebruikt worden in sociale voorzieningen, armoedebestrijding, verbetering van de gezondheidszorg, enz ...
- De voorstanders wijzen natuurlijk op de technologische voorsprong die zo'n project meebrengt, ook het sociale nut (iedere burger heeft recht op breedband internet), de tewerkstelling, maar ook zal leiden tot de verbetering van de gezondheidszorg (e-Health toepassingen)...

Bronnen:
http://www.dbcde.gov.au/broadband/natio ... nd_network
http://www.nbn.gov.au/
http://www.nbnco.com.au/

Terug naar België:
* Geen idee of zo'n project in België realiseerbaar is. Gezien onze dichte bevolking, en minder landelijk uitgestrekte gebieden (in vgl met Australië), zijn er geen echte (fysische) belemmeringen.
* Ik vind het principe wel goed: beheer van het netwerk, en aanbieden van diensten, zijn aparte maatschappijen. De ISP's kunnen met elkaar concurreren op gelijke basis.
* Nu gaat er toch heel veel geld "verloren" in het upgraden van het huidig netwerk (zowel VDSL2 als kabel), daar waar we dit geld misschien beter kunnen benutten voor een landelijk FTTH netwerk ?

Sorry voor deze uitgebreide - beetje offtopic - zijsprong van Kortrijk naar de andere kant van de wereld :).

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 28 mei 2011, 20:09
door ubremoved_539
Trojan schreef:Dan gaat ge er van uit dat die 3 miljoen gezinnen ook direct klant worden. Niet tegenstaande dat het wel enkele jaren duurt eer ze een grote dekkingsgraad hebben.
Maar die zijn vandaag al grotendeels klant en betalen ieder jaar reeds dikke centen... tijd dat ze dan ook in het netwerk worden gestoken.

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 28 mei 2011, 20:43
door q-tec
Ja ze hebben geluk daar in Australie, enkel dicht bevolkte steden hebben adsl2 nu. De rest adsl of wie weet wat.
Nu waarom is dat hier niet mogelijk er ligt al fiber tot in de rops....vandaar verder uitbreiden naar de straten & huizen is nu wel veel werk maar ehm hoe groot is België? Neem nu dat ze dit moeten doen in duitsland....

Hoe kleiner het land des te makkelijker nee?

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 28 mei 2011, 21:08
door Trojan
Omdat belgië een bureaucratische hell is. Tegen dat ze alle nodige vergunningen hebben voor de aanleg zijn we 10 jaar verder.

En zoals gewoonlijk komt de discussie over het delen van het netwerk weer ter sprake. Als belgacom zo'n landelijk netwerk aanlegt, moet het dat dan delen met andere providers?

Maarja, dit is belgië. :(

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 29 mei 2011, 10:15
door Ramaht
De vraag die ik me stel, is FTTH echt nodig?
Velen vergeten dat de servers waarvan je content haalt ook die bandbreedte moeten kunnen aanbieden, en daar knelt dikwijls het schoentje.

Laat ze eerst maar eens werken aan uitbreiding van hun landelijk netwerk, dat mensen die beetje afgelegen wonen ook van degelijke snelheden kunnen genieten (in het dsl verhaal dus vooral) en wat meer nodes in het kabelverhaal. En dan de prijs omlaag die hier in België overdreven is.

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 29 mei 2011, 10:31
door raf1
Trojan schreef:En zoals gewoonlijk komt de discussie over het delen van het netwerk weer ter sprake. Als belgacom zo'n landelijk netwerk aanlegt, moet het dat dan delen met andere providers?
FTTH aanleggen zonder samenwerking tussen overheid en verschillende prive-partners is waanzin.
Samenwerking en open access voor elke mogelijke dienstenleverancier heeft trouwens alleen maar voordelen voor de eindgebruikers.

Het is eigenlijk nu al waanzinnig dat men nog steeds coaxkabel en telefoondraad legt in nieuwe verkavelingen of bij vernieuwing van straten. En dit terwijl de materiaalprijs van glasvezel lager is dan koper.

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 29 mei 2011, 10:34
door Muziekbos
Trojan schreef: En zoals gewoonlijk komt de discussie over het delen van het netwerk weer ter sprake. Als belgacom zo'n landelijk netwerk aanlegt, moet het dat dan delen met andere providers?

Maarja, dit is belgië. :(
Moest de overheid dit op zich nemen zoals in Australie is het probleem van het netwerk delen voor eens en altijd van de baan. Dan kunnen alle providers met gelijke middelen de concurrentie aangaan ten voordele van de klant en de prijs die ervoor moet betaald worden. Dus geen raw copper toestanden meer die Belgacom een (eeuwig) monopolie geeft op het koper of geen gesloten kabel meer die Telenet heer en meester maakt op de kabel.

Dan gaan de prijzen in dit land eindelijk eens naar beneden.

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 29 mei 2011, 12:01
door Trojan
@Thamar: Ik denk dan vooral aan de uitrol van Full-HD televisie, niet van die crappy gecomprimeerde rotzooi die ze nu geven. Daarbovenop een mooie downloadsnelheid en ik ben content.

@Muziekbos: _Moest_ de overheid dit op zich nemen zou het heel mooi zijn. Maar zoals de belgische regering met geld om gaat zou ik er niet te hard op hopen.

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 29 mei 2011, 12:07
door TiTanium
Belgische overheid investeert liever in andere zaken dat goed is voor hun pocket. Naar de toekomst toe zal de uitrol hiervan toch ooit moeten gebeuren. We vragen maar meer en meer data. Full HD zonder compressie zou inderdaad very nice zijn.

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 29 mei 2011, 12:53
door Ramaht
Sorry maar full hd is voor de happy few.
Het is nog altijd een minderheid die full hd's in huis heeft met een voldoende groot beeldscherm dat't echt iets uitmaakt. En dan nog maar de vraag hoevelen dat er zijn die het interesseert om iets in full hd te kunnen kijken en ook hoeveel er zijn die daadwerkelijk het verschil zien.

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 29 mei 2011, 13:00
door Trojan
Bwa pasop, zo goed als alle tv's die nu verkocht worden zijn al full-hd. Enkel de early adopters hebben nog hd-ready en de ouw meekes nog een oude crt.

Dan nog is full-hd het enige nuttige dat ge kunt doen met de bandbreedte die ftth ter beschikking stelt.

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 29 mei 2011, 13:16
door philippe_d
thamar schreef:Laat ze eerst maar eens werken aan uitbreiding van hun landelijk netwerk, dat mensen die beetje afgelegen wonen ook van degelijke snelheden kunnen genieten (in het dsl verhaal dus vooral) en wat meer nodes in het kabelverhaal.
In Duitsland, waar ze hetzelfde probleem hebben dat breedband internet niet in de landelijk afgelegen gebieden geraakt, heeft de regulator de operatoren, die een '4G' LTE licentie hebben verworven, verplicht om dit netwerk prioritair uit te rollen in de landelijke gebieden, en niet in de grootsteden.
Op die manier wordt ervoor gezorgd dat internet - aan aanvaardbare snelheden - beschikbaar wordt voor iedereen, en niet alleen in de grote steden.

Vodafone bijvoorbeeld is nu bezig om 1.500 landelijke zendmasten, die nu nog op HSPA staan, up te graden naar LTE.
Snelheden die aangeboden worden zijn 7.2 mbps, 21 mbps en 50 mbps.
Vodafone Germany heeft 1.21 miljard € betaald voor hun licentie voor 12 blokken in het 800MHz spectrum ....
thamar schreef:De vraag die ik me stel, is FTTH echt nodig?
Velen vergeten dat de servers waarvan je content haalt ook die bandbreedte moeten kunnen aanbieden, en daar knelt dikwijls het schoentje.
Misschien verwarren we het beschikbaar stellen van FTTH enerszijds, en het krijgen van heel grote bandbreedtes anderszijds.

Akkoord, de technologie zal heel grote bandbreedtes toelaten (tegen een navenante kost voor de gebruiker), maar niet iedereen zal of moet noodzakelijk de hoogste snelheden kiezen.
In Australië bijvoorbeeld, is het basis abbonnement een snelheid van 12mbps/1mbps up.

Het grote voordeel denk ik van FTTH is wel dat:
1) gebruikers die voor een 12/1, 30/10, 50/20 ... abbo kiezen, krijgen deze snelheid gegarandeerd ....
2) internet snelheid (die je van provider A krijgt) en TV streams (die je van provider B krijgt) zullen mekaar niet beinvloeden, gezien de bandbreedte groot genoeg is.
3) netwerk klaar is voor de toekomst en hogere snelheden.

Het is dus niet omdat je FTTH hebt, dat je 100/100 krijgt. Als ik bijvoorbeeld tegen een redelijke prijs een 30/10 abbo kan krijgen, dan is dat voor mij meer dan voldoende.

[Edit] 2 berichten samengevoegd

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 07 aug 2011, 00:39
door proximusboyke
vandaag ne keer getest

down 96.67
up 55.68

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 07 aug 2011, 10:27
door TiTanium
Had die snelheden hoger verwacht maar misschien wordt het gecapped op 100/60?

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 07 aug 2011, 11:25
door philippe_d
Gecapt worden die zeker ... Het is niet omdat je FTTH hebt, dat de internetprovider je dan 100% moet geven wat de technologie aankan ? In een ideale wereld hebben alle huizen FTTH, maar betalen de klanten volgens het abbo dat ze willen ...

Gecapt op 100/60 ? Misschien wel op 100/100, maar ik betwijfel of die speedtests die heel hoge uploads correct kunnen meten. De bestandjes die ze gebruiken in de uploadtest zijn veel te klein om accuraat te kunnen meten...

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 07 aug 2011, 12:00
door proximusboyke

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 07 aug 2011, 13:41
door rowan
Ze zouden die West-Vlamingen moeten ondertitelen :angel:

Het resultaat van die speedtest in het filmpje is mooi.

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 07 aug 2011, 13:47
door q-tec
Gecapt op 100/60 ? Misschien wel op 100/100, maar ik betwijfel of die speedtests die heel hoge uploads correct kunnen meten. De bestandjes die ze gebruiken in de uploadtest zijn veel te klein om accuraat te kunnen meten...
Kunnen er zeker aan hoor ;) ik heb nog 190 up gehaald op een 200mb lijn te kortrijk (hoge school)

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 07 aug 2011, 13:57
door TiTanium
Da meterke slaagt snel uit naar de andere kant :D 100mbps symmetrisch is toch netjes als je veel backups online doet. Dan is het wachten tot niet zo heel lang :)

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 07 aug 2011, 14:09
door AnD
Van mij mogen ze hier ook beginnen met zo een project,
ik ben dan de eerste voor me in te schrijven. ;)

Maar zoals ik zie in het filmpje, nemen ze rijwoningen.
Zullen ze zeker doen omdat het makkelijk is om die glasvezel te leggen,
geen graafwerken, maar gewoon langs de muur op.

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 08 aug 2011, 15:42
door lithion
q-tec schreef:
Gecapt op 100/60 ? Misschien wel op 100/100, maar ik betwijfel of die speedtests die heel hoge uploads correct kunnen meten. De bestandjes die ze gebruiken in de uploadtest zijn veel te klein om accuraat te kunnen meten...
Kunnen er zeker aan hoor ;) ik heb nog 190 up gehaald op een 200mb lijn te kortrijk (hoge school)
Zeker niet. Op de 1Gbit lijn hier beginnen die meeste speedtest serieus problemen te krijgen bij downloadsnelheden > 100Mbit en uploadsnelheden > 50Mbit. Daarnet nog eens getest en bij de ene server zou de downloadsnelheid maar 80Mbit bedragen (Telenet) terwijl die op een andere server 250Mbit (server in Parijs) is. Paar keer zelfde test gedaan en telkens zelfde resultaat. Max van upload dat die speedtest aangaf was iets van 60Mbit, maar gaat veel te snel om betrouwbaar te zijn.

Ze hadden beter een studentenwijk gepakt om die boel eens te testen.

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 08 aug 2011, 16:09
door Kitt
Wel weer grappig filmke ... ze zoomen zo in op de utp's op da pcke ... niks te zien van de fiber zelf .. da kastje buiten lijkt me ook maar "vaag" :)


Btw er is ook http://speedtest2.telenet.be ( met grotere bestanden ) geen idee of speedtest.net die ook gebruikt voor metingen ..

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 08 aug 2011, 17:16
door lithion
Ah, die speedtest2 werkt al veel beter: 469,28Mbps down en 157,30Mbps up. Dat ze daar dus maar eens opnieuw een speedtest doen.

Dat internet voor het proefproject zal wel via Belgacom verlopen zeker?

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 11 aug 2011, 02:48
door Kitt
Yep is Belgacom ja .... tja moest ik daar wonen kzou ook wel intekenen :-)

http://www.leylab.be/
http://www.leylab.be/partners

Vlug verhuizen naar een van deze adressen lol

http://www.leylab.be/node/7438

Timing proeftuin

In een eerste fase zal de glasvezelkabel die vanaf mei in de straten wordt aangelegd, in de deelnemende huizen aangesloten worden. Dit vereist een beperkte aansluitingsactiviteit, zowel binnen als buitenshuis, en zal door Belgacom vanaf juni 2011 uitgevoerd worden.
Bestaande aansluitingen van TV, telefoon en/of internet blijven onaangeroerd, ongeacht de dienstenaanbieder.

Na de zomer kunnen we dan effectief van start gaan met het uitproberen van het glasvezelnetwerk en de applicaties.

Het einde van de proeftuin is voorzien voor oktober 2012. We sluiten de proeftuin uiteraard in schoonheid af met een leuk evenement waar opnieuw waardevolle prijzen te winnen zullen zijn.

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 11 aug 2011, 12:17
door ubremoved_539
Kitt schreef:Het einde van de proeftuin is voorzien voor oktober 2012.
Zielig eigenlijk... da's nog meer dan een jaar voor men in het beste geval overgaat tot een normale uitrol... en dat terwijl men in Nederland de ene na de andere gemeente voorziet van glasvezel (effectief gebruik, geen proef) !

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 11 aug 2011, 12:30
door Muziekbos
Is inderdaad onbegrijpelijk dat die proef periode zolang duurt. We lopen met het miljarden-bedrijf Belgacom terug 10 jaar achter op de technologische ontwikkeling. Gebrek aan concurrentie zal hier wel de oorzaak zijn zeker? Waardoor Belgacom het zich kan permitteren om een test te doen die jarenlang duurt. Terwijl men hier euforische pers berichten de wereld instuurt dat men 5000 klanten probeert op 50Mbits te zetten. (30 internet + 20 tv). Echt zielig meer kan ik er niet over zeggen. Dus lekker de VDSL2 technologie uitmelken tot de bodem, wat men met hun ADSL en ADSL2+ technologie de dag van vandaag nog altijd bezig is (tot spijt van die klanten die evenveel betalen als hun VDSL2 vrienden, maar voor-oorlogse snelheden in de plaats krijgen, men is zelfs niet eens zo eerlijk om die mensen een korting te geven).

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 11 aug 2011, 17:44
door AnD
Ik vraag me af waarom ze die testen moeten doen, ze zijn toch ook niet de eerste die beginnen met glasvezel.

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 11 aug 2011, 18:32
door philippe_d
Belgacom is hier gewoon één van de partners, die de uitvoering doet (technische realisatie).
Het is dus niet Belgacom "die glasvezel test" ... zij weten inderdaad meer over glasvezel dan gans Kortijk samen :).

Het proefproject omvat dus veel meer dan gewoon de technische apsecten, maar hoe gebruikers (particulieren, bedrijven, grote scholen, ziekenhuis ...) met FTTH kunnen omgaan. Zoals je kon lezen in de start topic:
De bedoeling is om via het onderzoekpanel van thuisgebruikers na te gaan hoe een ftth-project nuttig kan zijn. In Kortrijk zullen voornamelijk nieuwe mogelijke applicaties getest worden. Denk dan aan high definition multimediaservices, maar ook gaming en e-Health toepassingen. Samen met het OCMW Kortrijk komt er bijvoorbeeld een toepassing waarmee zorgbehoevenden van op afstand via video contact kunnen nemen met verplegers of familie.

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 11 aug 2011, 19:46
door ubremoved_539
philippe_d schreef:Het proefproject omvat dus veel meer dan gewoon de technische apsecten, maar hoe gebruikers (particulieren, bedrijven, grote scholen, ziekenhuis ...) met FTTH kunnen omgaan. Zoals je kon lezen in de start topic:
Kan best, maar bouw een goed netwerk en de applicaties volgen vanzelf wel.

Stel dat e-Health flopt... is fiber dan mislukt ?

Re: Kortrijks glasvezelproject krijgt vorm

Geplaatst: 12 aug 2011, 17:30
door lithion
Het netwerk is er nu wel om te testen, maar zijn er ook applicaties die enkel zo'n verbinding nodig hebben om te kunnen werken? Ik denk dat de grote nood aan FFTH een beetje aan het minderen is door technologieën als VDSL2 en eurodocsis 3.0 die toch een goede downloadmogelijkheden bieden en waarbij zelfs de uploadsnelheid genoeg is om veel dingen te doen (toch zeker de dingen die nu getest worden in het leylab).

Voor zover ik weet werkt er geen enkele hogeschool of universiteit mee aan het glasvezelproject. Ik denk wel dat dit een gemiste kans is.