Pagina 1 van 1

Zitten we binnenkort zonder elektriciteit thuis?

Geplaatst: 05 maa 2011, 08:52
door TomG
Als het elektriciteitsbeleid van onze overheid niet onmiddellijk verandert, moeten we de stekker er thuis misschien letterlijk uittrekken. Omdat er niet genoeg elektriciteit zal zijn voor iedereen. Dat is de opmerkelijke conclusie uit de Panaroma-uitzending over de elektriciteitsmarkt in ons land.

Ons land produceert te weinig elektriciteit om alle gezinnen en bedrijven te bevoorraden. Onze regeringen hebben te weinig centrales laten bouwen en de hoogspanningslijnen die de extra stroom moeten invoeren uit het buitenland, kunnen de groeiende vraag niet meer aan. Door dat chronische elektriciteitstekort stijgen de prijzen nu al naar recordhoogtes. Dat blijkt uit rapporten van energiewaakhond CREG die Panorama kon inkijken, en de data van de gekoppelde Belgisch-Nederlands-Frans-Duitse elektriciteitsbeurzen.

België stijgt, de rest daalt

Tussen 2000 en 2008 is de import van elektriciteit in ons land met 149% gestegen. Nog opmerkelijker is dat de ons omringende landen steeds minder elektriciteit hebben moeten invoeren, ook al is hun elektriciteitsgebruik even snel gestegen als bij ons.
  • Nederland: -16,8%
  • Groot-Brittannië -20%
  • Luxemburg -23%
  • Spanje -320%,
  • Duitsland -1491%
(bron: databanken Europese hoogspanningsnetbeheerders)
VRT


"We hebben in de statistieken gemerkt dat België steeds meer en meer heeft ingevoerd", zegt Dominique Woitrin technisch directeur van de CREG, de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas.

Dat komt omdat de laatste tien jaar er nog amper grote centrales zijn gebouwd en tegelijkertijd zijn oudere centrales uit dienst genomen.

De grote energieconcerns die de nieuwe centrales zouden bouwen, investeren amper in ons land omdat ze niet kunnen concurreren met de goedkope nucleaire prijzen van marktleider Electrabel. Of, de energieconcerns raken verstrikt in een procedureslag om de nodige vergunningen voor hun centrales te krijgen.

Het geld gaat naar het buitenland

Panorama vond vier projecten die zo in het slop zitten: een grote kolencentrale van E.ON in de Antwerpse haven, en drie gascentrales: Essent in Genk, Nuon in Senneffe en een centrale van SPE-Luminus nabij Luik. Het geld dat bijvoorbeeld voor Genk was weggelegd, is uiteindelijk voor een centrale in Nederland gebruikt.

Volgens Woitrin van de CREG investeert Elia, de beheerder van het hoogspanningsnetbeheerder, veel te weinig in het netwerk. "Ik weet dat Elia niet graag heeft dat ik deze vergelijking maak", zegt Woitrin, "maar Elia heeft nauwelijks 120 miljoen euro geïnvesteerd in het Belgische netwerk en de Nederlanders, met een veel kleiner netwerk, hebben op een jaar tijd ongeveer 400 miljoen euro geïnvesteerd.

Prijsstijging van 2.800% op 1 dag

De handel in elektriciteit gebeurt in België op de beurs BelPex. Sinds enkele jaren is de beurs gekoppeld aan de Nederlandse en Franse beurs en sinds enkele maanden ook aan de Duitse elektriciteitsbeurs. Bedoeling is dat de prijzen van goedkopere landen de prijzen van de duurdere landen naar beneden trekken.

Dat systeem werkt want meestal liggen de prijzen dicht bij elkaar. Behalve als België veel elektriciteit te kort heeft. Dan springt de koppeling en gaat de Belgische prijs zijn eigen gangetje. Industriële kopers op de BelPex-beurs geven voorbeelden van incidenten waardoor de prijs op een gegeven moment in de dag is gestegen met 2.800%, terwijl de prijs in de buurlanden dan gemiddeld met 149% is gestegen. Op het einde van de dag was de Belgische prijs 200% duurder dan de prijs in de buurlanden.

De dure Belgische elektriciteitsprijzen zijn nefast voor de industrie. Volgens Nyrstar-CEO Fred Hornung is hun fabriek in Balen moeten dichtgaan door de dure prijzen. "Als wij niet kunnen concurreren met het buitenland, dan zal de productie zich verplaatsen naar andere landen waar het goedkoper is om te produceren", zegt hij.

Consument betaalt ook het gelag

De dure prijzen zijn ook te merken op de facturen van de gezinnen en in de toekomst misschien ook in het verbruik thuis. Want als er te weinig elektriciteit is, en de vraag blijft groot, dan ligt een alarmplan klaar om de elektriciteit af te snijden. Eerst bij de de grote afnemers met contracten met afkoppelingsclausules, dan bij de kleinere dorpen.

Ivo Mechels van Test-Aankoop stelt scherp dat de vraag niet is of het zal gebeuren, maar wanneer het zal gebeuren.

Panorama: "Watt een kluwen"

van Luc Pauwels

Canvas, zondag 6 maart om 20.10 uur.

Bron: deredactie.be

Re: Zitten we binnenkort zonder elektriciteit thuis?

Geplaatst: 05 maa 2011, 12:59
door Sub Zero
Eigenlijk verbaast het mij niet. Ik heb al een paar keer geweten dat de elektriciteit in de streek waar ik werk gewoon onderuit gaat omdat er anders een brown out dreigt. De netbeheerder geeft 't natuurlijk niet (graag) toe, maar je kan het wel zien aankomen op de monitoring die we doen op de inkomende stroompunten.

Re: Zitten we binnenkort zonder elektriciteit thuis?

Geplaatst: 05 maa 2011, 13:03
door Sub Zero
Ik zie net dat er al een topic over bestaat met meer comments. Ik stel voor dat we de discussie daar voort zetten:

http://userbase.be/forum/viewtopic.php?f=88&t=29148