Pagina 1 van 1

geen geluid uit center speaker met BelgacomTV

Geplaatst: 22 jun 2010, 23:45
door Freeco
Sinds gisteren heb ik een Onkyo TX-SR508 surround versterker ter vervanging van mijn ouwe analoge 5.1 amp.
Met de oude had ik met de BelgacomTV decoder aan te sluiten via een cinch kabel op de versterker proper 5.1 surround ('upscaled' stereo zeker :roll:), dus uit alle speakers kwam geluid.
Met de nieuwe amp sluit ik nu alles aan via HDMI. De amp geeft aan dat ie MultiChannel ontvangt, en als ik de info goed begrijp in formaat "PCM 5.0". 5.0 vind ik een beetje vreemd, maar goed... Opvallend probleem is dat het geluid maar uit de 2 voorste en 2 achterste speakers komt, en de sub uiteraard. Uit de center speaker komt niks. :? Ik heb er de handleiding al op nagelezen en in de heel beperkte instellingen van de decoder zitten prutsen, maar ik krijg het niet beter.
MultiChannel van een DVD geeft wél geluid uit alle speakers, dus ik denk ook niet dat het aan de versterker ligt.

Iemand een ideetje wat er zou kunnen fout zijn, of is dit "normaal"?
Morgen brengt een collega nog een optische TOSlink voor me mee, maar geen idee of het daarmee beter zou zijn. In principe zal daar hetzelfde signaal op zitten, maar dan optisch ipv electrisch.

Re: [BgcTV] geen geluid uit center speaker

Geplaatst: 23 jun 2010, 08:54
door TomG
Zo te zien stuurt die decoder dus geen 5.1 geluid door. Het center kanaal dient voornamelijk voor spraak. Bij de gemiddelde TV uitzending zal dat uiteraard niet in dit 5.1 formaat opgenomen worden.
De achterste speakers worden enkel ingezet voor achtergrondgeluiden of geluid dat daadwerkelijk van achter komt... Als uit de achterste dus hetzelfde geluid als de voorste komt, lijkt er mij hoogstens sprake van stereo geluid.

Dat upscalen of hoe fabrikanten dat noemen is pure marketing: je kan van stereo geluid uiteraard geen 5.1 of hoger kanaals geluid produceren. Net zoals je van mono geen stereo kan maken (dat hetzelfde geluid uit meerdere speakers komt, betekent niet dat het meerkanaals geluid is). Er kunnen hooguit wat frequenties gescheiden worden (voor subwoofer bvb) of wat echo/accoustische effecten toegevoegd worden.

Misschien moet je eens proberen met een film of iets dergelijks op aanvraag? Is het zo'n Scientific Atlanta decoder die je gebruikt (niet dat het veel zal uitmaken, wellicht...)?

Re: [BgcTV] geen geluid uit center speaker

Geplaatst: 23 jun 2010, 12:18
door Freeco
Nee, uitzendingen zoals het nieuws en praatprogramma's is uiteraard meestal geen 5.1, maar het is ook bij series/films hetzelfde.
Maar mijn nieuwe versterker is eigenlijk slim genoeg om te weten welke input die krijgt: radio gaat automatisch naar stereo, de mediaspeler schakelt automatisch over op DTS/DolbyD/etc. Alles wat van de decoder komt is volgens hem MultiChannel "5.0".
Kan de versterker ook op setting AllChannelStereo forceren, dan heb ik wel uit alle speakers geluid. Maar ga eerst eens proberen via S/PDIF. Deze morgen 2 kabeltjes gekregen... We zien wel.

Afbeelding
Tis deze decoder die ik heb. Da's een Sagem als ik me niet vergis.

Re: [BgcTV] geen geluid uit center speaker

Geplaatst: 23 jun 2010, 12:35
door TomG
Nee, da's de Scientific Atlanta (van Cisco in feite).

Hou ons op de hoogte, ben wel eens benieuwd of Belgacom wel 5.1 streams gebruikt. Ik vrees er eerlijk gezegd wel voor.

Is het geluid uit de rear speakers trouwens echt (bij films) of gewoon opgesmukt? Bij DVD's e.d. zal dat in elk geval wel geen probleem zijn. Het zou natuurlijk kunnen dat de decoder intern daar iets van maakt maar in feite geen gescheiden kanalen zijn.

Re: [BgcTV] geen geluid uit center speaker

Geplaatst: 23 jun 2010, 13:27
door krisken
5.0 Zou eigenlijk juist betekenen dat de subwoofer niet werkt? En de sagem waar je over spreekt is de modem :-) De afbeelding is een decoder.

Re: [BgcTV] geen geluid uit center speaker

Geplaatst: 23 jun 2010, 14:42
door TRiSS
vermoedelijk stuurt die decoder inderdaad 5 kanalen door in pcm, maar bevatten enkel L en R geluid - ik vermoed met het oog op dat in de toekomst meer dan 2 kanalen zulen meegestuurd worden, of dat bij sommige kanalen/on demand dingen wel meer dan 2 kanalen gebruikt worden.

Re: [BgcTV] geen geluid uit center speaker

Geplaatst: 23 jun 2010, 15:19
door Freeco
krisken schreef:5.0 Zou eigenlijk juist betekenen dat de subwoofer niet werkt? En de sagem waar je over spreekt is de modem :-) De afbeelding is een decoder.
Weet ik, dermee vond ik 5.0 ook al vreemd. Zou dan surround zonder sub moeten zijn. Trouwens nog nooit van 5.0 gehoord. 2.0, 2.1, 3.0, 3.1, 5.1, 7.1, 7.2, 9.1, 9.2 etc :) maar 5.0 :roll:
Tis alleszins die decoder van de afbeelding. Khad Sagem eens ergens in een config menu gezien, 't zal dan wel van de BBox2 geweest zijn :)

Allez, straks eens zien met de TOSlink, maar heb er weinig hoop op.
't zal dan wel de AllChannelStereo setting worden voor TV denk ik.

Re: geen geluid uit center speaker met BelgacomTV

Geplaatst: 25 jun 2010, 23:30
door Freeco
Wel, heb ondertussen de BgcTV decoder en ouwe DVD speler via de optische kabel aan de surround versterker hangen.
DVD => super, zeker voor zo'n oud ding :) Heb daar nu ook Dolby Digital, DTS, enz.
Maar BgcTV is dus gewoon stereo verpakt in een multikanaal pakket, maar 't blijft gewoon stereo. Of toch op de meeste zenders. RTL HD bijvoorbeeld had ik ook Dolby D, maar 't was een tennismatch en het geluid kwam overwegend van links. Nog een andere Franse HD zender had eveneens Dolby D met geluid uit alle speakers.

Ik denk dat ik me dus bij stereo zal moeten neerleggen. Geluidsprofiel "AllChannelStereo" klinkt niet slecht alleszins.
Maar de optische kabel blijft zitten, voor de zenders die méér geven :) De versterker schakelt toch automatisch over als écht surround beschikbaar is.

Re: geen geluid uit center speaker met BelgacomTV

Geplaatst: 25 jun 2010, 23:55
door quistnix
Freeco schreef:... ter vervanging van mijn ouwe analoge 5.1 amp. Met de oude had ik met de BelgacomTV decoder aan te sluiten via een cinch kabel op de versterker proper 5.1 surround ('upscaled' stereo zeker :roll:), dus uit alle speakers kwam geluid
Dit vind ik dan weer zeer raar. Dus met de cinch kabel had je wel degelijk 5.1 surround geluid ? En met de HDMI kabel op je nieuwe amp niet meer, als ik het goed begrijp ?

Re: geen geluid uit center speaker met BelgacomTV

Geplaatst: 26 jun 2010, 00:31
door Freeco
yep, maar zoals ik zei, 't zal wel de versterker zijn die van een stereo signaal via allerlei dolby matrixen er surround uit tovert. 'Upscaled' stereo zoals ik het noemde.

Re: geen geluid uit center speaker met BelgacomTV

Geplaatst: 26 jun 2010, 16:31
door alfadude
Als ik een minpuntje opnoem als ze op het werk vragen naar mijn ervaringen met belgacom tv noem ik steeds twee dezelfde dingen.
- Traagheid van de decoder. ( Met de sw update gisteren is het iets beter maar nog gene stoef )
- Het geluid dat verkeerd verpakt zit in multichannel waardoor mijn versterker stemgeluid niet naar de middenspeaker stuurt.
Voor de rest ben ik tevreden dus ik hoop dat die puntjes ooit nog aangepakt worden.