Pagina 1 van 2
Zonnepanelen
Geplaatst: 22 nov 2008, 16:41
door ubremoved_539
Aangezien ik stilaan toch ook interesse krijg in het plaatsen van zonnepanelen had ik hier graag ervaringen/aanbevelingen (of net niet) gezien van de diverse onderdelen (panelen, omvormers, loggers, ...).
Het is dus niet de bedoeling hier te discussieren over voor en nadelen, economisch haalbaar of niet, ... puur de techniek graag (de rest mag je altijd doen in een ander topic
)
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 23 nov 2008, 17:18
door Block
Ik zou Monokristallijn zonnepanelen gebruiken omdat deze toch een hoger rendement hebben dan polykristal zonnepannelen. Zeker naar de garantie kijken 80% rendement na 20 jaar is perfect mogelijk.
omvormer zou ik iets uit de solarmax lijn nemen of een sunny boy.
logger: zou ik toch voor de solarlog lijn gaan (
http://www.solarlog.be) is een beetje een hobbydoos maar is wel plezant denk ik , met uw netwerkkennis kan dat geen probleem zijn.
Een goede firma die zelf de subsidies e.d. regelt is toch ook een aanrader.
Dit systeem had ik zelf in gedachte om mijn eigen dak te bedekken, maar is afgesprongen omdat mijn dak niet mooi naar het zuiden staat, volgens één firma amper een probleem, volgens de ander is een goede uitlijning noodzakelijk. En uw subsidies hangen toch af van de opbrengst, dus het risico is me te groot.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 23 nov 2008, 17:37
door ubremoved_539
Block schreef:Ik zou Monokristallijn zonnepanelen gebruiken omdat deze toch een hoger rendement hebben dan polykristal zonnepannelen.
Het (theoretisch) rendement is inderdaad iets hoger, maar de prijs ook. Vermoedelijk dus redelijk complexe berekeningen om te weten of het verschil iets uitmaakt. Het grote probleem is eerder wat het verschil is tussen al de mogelijke panelen... Suntech, Sharp, Trina, SunPower, Scheuten, Yingly, Istar, Aleo, Bisol, Shuco, Sanyo, ... en nog zeker 50 andere merken. Gezien de technologie nog redelijk nieuw is, is het dus ook moeilijk te zeggen welke de goede zijn (tenzij je subjectief gaat vergelijken dat sommigen uit Duitsland komen, en anderen uit China).
Block schreef:omvormer zou ik iets uit de solarmax lijn nemen of een sunny boy.
Kan je vaak vinden, alsook
Diehl AKO Platinium en
Fronius. De URL van
SMA hierbij ook ter vervollediging.
Block schreef:logger: zou ik toch voor de solarlog lijn gaan (
http://www.solarlog.be) is een beetje een hobbydoos maar is wel plezant denk ik , met uw netwerkkennis kan dat geen probleem zijn.
De SolarLog lijkt me inderdaad best leuk... en één van de weinige met LAN aansluiting. De overige - meestal merk gevonden - loggers werken allemaal op RS-232/484.
Block schreef:Dit systeem had ik zelf in gedachte om mijn eigen dak te bedekken, maar is afgesprongen omdat mijn dak niet mooi naar het zuiden staat, volgens één firma amper een probleem, volgens de ander is een goede uitlijning noodzakelijk. En uw subsidies hangen toch af van de opbrengst, dus het risico is me te groot.
Tot mijn grote verbazing ligt het zuiden hier niet waar ik gedacht had... ik zou m'n panelen nu plots best langs voor moeten leggen, en dat op +70 graden tov. zuid (250 graden noord dus). Nu volgens deze
grafiek blijkt dat nog niet echt rampzalig te zijn, en nog een rendement te halen van ongeveer 85% (m'n helling van het dak is 45 graden), zij het dat aan die kant ook nog een serieuze boom staat. Ik vrees er dus een beetje voor of zonnepalen wel een mogelijkheid zijn voor mij (op een garage van 4m x 6.5m past namelijk ook niet echt veel).
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 23 nov 2008, 18:16
door Block
Dat is ook eigenlijk de reden dat ik merknamen van panelen niet voortrek of dergelijke, hun rendement zullen ze bij aankoop allemaal vlotjes halen, maar wat na x jaar, de meeste moeten hun kunnen nog bewijzen.
Ik had (denk ik) dezelfde site doorgegeven aan die firma die het afraadde om nog te plaatsen. Hun bewering (wat wel kan kloppen) is dat dit enkel met direct licht van toepassing gaat zijn. Dus eigenlijk enkel de topmaanden, in het na en voorjaar zou het verschil veel groter zijn, en deed de grafiek af als een typisch verkopersplaatje. Ik zeg niet wie er al dan niet gelijk heeft, maar het risico werd toch iets te groot.
Ik kan net als u pannelen zetten op mijn garage met "studs" scheef zetten op een plat dak (ge weet wel wat ik bedoel denk ik), maar daar kan ook niet veel op door de grote schaduw ( niet te onderschatten) die die panelen zelf maken in voor en najaar.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 23 nov 2008, 19:47
door ubremoved_539
Block schreef:Dat is ook eigenlijk de reden dat ik merknamen van panelen voortrek of dergelijke, hun rendement zullen ze bij aankoop allemaal vlotjes halen, maar wat na x jaar, de meeste moeten hun kunnen nog bewijzen.
Vandaar dat het ook belangrijk is panelen te kiezen die vanuit de fabriek tot bv. 20 jaar garantie geven. Vandaag de dag schieten de installateurs als paddestoelen uit de grond, maar hoeveel zullen er nog bestaat binnen 5 of 10 jaar ?
Block schreef:Ik kan net als u pannelen zetten op mijn garage met "studs" scheef zetten op een plat dak (ge weet wel wat ik bedoel denk ik), maar daar kan ook niet veel op door de grote schaduw ( niet te onderschatten) die die panelen zelf maken in voor en najaar.
Dit is volgens mij enkel werkbaar voor bedrijven welke een groot plak dak hebben... meeste particulieren hun dak oppervlakte is volgens mij hiervoor te klein vanwege inderdaad die schaduw.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 23 nov 2008, 21:02
door zogro
ik heb trina zonnepanelen liggen en omvormer een sunnyboy
Voor ik de installatie deed heb ik eigenlijk gewoon verschillende firmas vergeleken qua garantie, prijs en begeleiding voor subsidies ea. (zit veel verschil in sommige geven maar 10jaar )
Van al die veschillende merken van panelen ken ik toch niet zoveel.
Logger heb ik niet maar ziet er wel interessant uit maar op de sunnyboy zie je toch ook telkens hoeveel hij geeft watt en voltage enzo en hoeveel je in totaal aan aangemaakte kwh hebt en van die dag zelf.
Maar zo'n logsysteem ziet er wel goed uit vind het wel nog redelijk duur. Zou dit gemakkelijk zelf aan te sluiten zijn op zo'n sunnyboy?
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 23 nov 2008, 21:53
door ubremoved_539
zogro schreef:Maar zo'n logsysteem ziet er wel goed uit vind het wel nog redelijk duur. Zou dit gemakkelijk zelf aan te sluiten zijn op zo'n sunnyboy?
Ja, gewoon kabeltjes inpluggen en weg ermee.
Je moet enkel zien dat je de juiste versie van de SolarLog aankoopt... die is namelijk afhankelijk van je omvormer.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 24 nov 2008, 08:04
door Styno
Kennen jullie iets van de techniek achter de Eternit zonnedaken? (die waar je het verschil niet ziet tussen de leien en de panelen?) Ik vraag me af of dat even performant is of dat de performantie heeft moeten inboeten voor de looks.
clickedie
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 24 nov 2008, 09:46
door ubremoved_539
Er zijn nog bedrijven die de pannen verwijderen en meteen de panelen leggen op het onderdak, al blijven dit rechthoekige panelen zonder "pan of lei"-look, maar ze liggen er dus niet langer bovenop. Alles hangt dus af van de transparante laag waarmee men de cellen zelf afdekt. Als je hier "naden" moet in simuleren ga je daar volgens mij toch een andere licht breking hebben... maar in hoeverre dit nadelig is ?
In ieder geval is het wel zo dat de panelen optimaal presteren bij 25 graden, het lijkt me dan ook dat opbouw panalen een betere lucht circulatie hebben (en dus cooler blijven) dan de inbouw panelen.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 24 nov 2008, 10:02
door Styno
Tiens, ik dacht ergens gelezen te hebben dat in België 25° minimaal was en optimale helling 30°.
Het verschil tussen opbouw en geintegreerde panelen zou in theorie 2% opbrengst moeten zijn door inderdaad die luchtcirculatie. In de praktijk naar het schijnt te negeren.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 24 nov 2008, 11:36
door ubremoved_539
Styno schreef:Tiens, ik dacht ergens gelezen te hebben dat in België 25° minimaal was en optimale helling 30°.
Is verwarrend soms... bedoelde 25 graden temperatuur
Als je panelen dus 50 graden worden in de zon dan heb je 25 maal een bepaalde factor (ken hem niet vanbuiten) minder rendement.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 24 nov 2008, 17:19
door zogro
Iemand ervaring met sunnybeam apparaat voor te loggen?
Gelezen hier en daar op forums dat sommige dit apparaat er bij kregen bij installatie van sunnyboy omvormer.
Eens een mail gestuurd naar firma die de mijn gezet hebben of ik dit ook gratis bij kan krijgen
nog geen reactie tot nu toe zal morgen eens bellen.
Apparaat werkt ook draadloos met omvormer voor zover ik kan gelezen heb en kunt hem inpluggen via usb met pc voor reporten op te slaan en online te zetten etc.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 10 feb 2009, 20:10
door Block
@ r2504
Heb je toevallig iets gehoord van installateurs of dergelijke? Ik heb enkele installateurs laten komen, rendement schommelt tussen 65 en 90% opbrengst.... Er zitten volgens mij toch ook een hoop 'verkopers' op de markt van zonnepanelen.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 14 feb 2009, 15:52
door ubremoved_539
Block schreef:Ik heb enkele installateurs laten komen, rendement schommelt tussen 65 en 90% opbrengst.... Er zitten volgens mij toch ook een hoop 'verkopers' op de markt van zonnepanelen.
Da's wel een stevig verschil... maar je kan dit zelf bepalen door de grafiek met orientatie en helling, en daar neem je dan nogmaals een 80% van. Persoonlijk is het zonnepanelen avontuur voor mij voorbij, orientatie en obstructies (bomen) zorgen dat het weinig zin heeft, en nu de groene certificaten ook gaan dalen in prijs lijkt het intressante er ook meteen af.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 29 apr 2009, 00:41
door kaween
een leuke verzamelsite van mensen die hun logs in RT ter beschikking stellen is
http://users.skynet.be/fa534199/zonnesc ... lgium.html
dan kan je zelf een beetje uitmaken wat je mag/kan verwachten bij wat voor soort installatie, en praktijkgerichte voorbeelden zien van wat voor opbrengst je kan verwachten bij welke oriëntatie en dakhelling.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 04 mei 2009, 00:07
door Block
Ik heb de mijne ook besteld bij twinergy. 12 stuks van 180watt, ik moet wel met van die flappen op het dak werken. 9700 Euro
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 04 mei 2009, 09:17
door a3ke
Block schreef:Ik heb de mijne ook besteld bij twinergy. 12 stuks van 180watt, ik moet wel met van die flappen op het dak werken. 9700 Euro
zelfplaatsing ?
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 04 mei 2009, 20:20
door Block
Nee, wel een extra korting omdat we met 2 personen tegelijk bestellen.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 04 mei 2009, 21:28
door kaween
Bij ons liggen ze deze of volgende maand op het dak : 24 panels, 4400 Piek/3100 verwacht geleverde vermogen. 20.000€, na gesplitse betaling/dubbel fiscale aftrek + nog wat éénmalige subsidies links en rechts blijft een rekening van ruwweg 13.000€ over. Meest optimistische terugverdienperiode : 7 jaar.
Inmiddels ook mijn dagverbruik stevig aangepakt vorig jaar : van 5500 naar 2500 gezakt, ten koste van een hoger nachtverbruik. Gevolg : maandelijkse betaling ging met 25€ naar onder. Heel groot deel wegens het nu compleet uitgeschakeld hebben van alle gloeilampen, inclu die in de (veel te dure) luchters (12x60Watt x 2 dimmable gloeilampen vervangen door 12x9Watt x2 dimmable spaarlampen). Yep, ik zie het wel zitten.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 04 mei 2009, 21:30
door Weetgraag
Neem een kijkje op deze site, is van een collega/vriend van mij.
http://users.telenet.be/ficofe/
Greetz
Weetgraag
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 09 mei 2009, 00:28
door liger
ik heb vandaag iets raar gehoord. Kan het zijn dat de staat/gemeente//whatever niet meer overschot van energie willen aankopen?
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 09 mei 2009, 10:09
door a3ke
dat kan ja , als er al grote PV installatie's of een boer zo een biogasinstallatie heeft in de buurt/gemeente kan de netbeheerder jouw stroom weigeren of de terugkoppeling ofzoiets weigeren
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 04 jul 2009, 17:16
door kaween
Ik ben nu een groene jongen : hier ligt de installatie inmiddels op het dak. Tevreden ? Vraag me dat over 7 jaar nog eens (break-even als alles goed gaat). 't is wel grappig om die teller achteruit te zien draaien, dat kan ik wel zeggen. Ging -éénmaal de gemeentelijke goedkeuring erdoor- heel vlot allemaal want het was eigenlijk vooral de gemeente zelf die nogal moeilijk deed en je als goed-bedoelende burger tot aardig wat loopwerk verplicht.
De installateurs gaven grif toe dat dit "één van hun makkelijkste installaties" was, want quasi alles was voorzien, inclu een bestaande buis van de zolder recht naar de meterkast toe : ooit gestoken toen ik nog aan de bouw bezig was en nog wat buis overhad met het idee "je weet nooit waar het goed voor is".
Heb daar wel _geen_ korting voor gekregen.
Enige wat ik ontbreek is een "mooie" logger. Moet nog zien hoe of wat; daar bestaan allerlei leuke oplossingen voor maar het zal een beetje van het kostenplaatje en het gebruiksgemak van de verschillende systemen afhangen.
Heb nu zo ongeveer alles gedaan wat in eerste instantie mogelijk is om het stroomverbruik thuis aan banden te leggen : alle gloeilampen en zelfs hallogeenspots zijn de deur uit en alles is vervangen door (deels) dimbare spaarlampen. Enige grote slokkoppen blijven de TV toestellen en groter huishoudelijke toestellen zoals droogkasten en (af)wasmachines die meestal op nachtstroom lopen; aan het eerste wil ik niet echt raken, en als ik aan het tweede raak krijg ik op mijn kop van moeder-de-vrouw.
Vast staat allersinds dat mijn electriciteitsrekening er binnenkort heel anders gaat uitzien.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 04 jul 2009, 18:43
door splinterbyte
Hmm, leuk.
Hier zijn ze ook al besteld
Staan wel op een wachtrij...
Nu als het zou zijn dat ze de elec niet willen aankopen, dan doe je gewoon zoveel mogelijk tijdens de dag als het kan.
Of, zoals ze in de jugnle bv. doen, tijdens de dag batterijen opladen voor de verlichting snachts.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 04 jul 2009, 19:16
door kaween
... de installatie is hier inderdaad berekend om het dagverbruik op te vangen : dus echt veel "terug leveren" zal ik nooit doen; een "quasi nul" op dagverbruik was het uitgangspunt. In het weekend gaat er natuurlijk via de dubbel-tarief teller ook overdag wat van het nacht-tarief af.
Dat van die wachtlijst kan best. Die gasten die hier bezig zijn geweest zeiden dat ze nu al vol geboekt zaten tot midden 2010; soms kan er een "één dag installatie" tussen geschoven worden als een voorgaand project buiten verwachting sneller loopt, maar anders is het je beurt afwachten.
Dat met de groene stroom certificaten is trouwens ook zoiets kroms. Infrax bijvoorbeeld becijferde dat de verhoging van het aantal PVC's op korte termijn voor een _toename_ van de stroomrekening voor _alle_ gebruikers van rond de 4% zal betekenen. Dit komt omdat de overheid een terugbetalingssoms van 450€ (wat volgend jaar dus daalt naar 350€) garandeert : nu is de _marktwaarde_ voor bijvoorbeeld Infrax van zo'n certificaat eigenlijk zo rond de 120€, en het verschil zal betaald worden door ons allemaal, of je nu groene stroom levert of niet. So you're damned if you do, and you're even more damned if you don't ? Typische Belgisch denk ik dan.
Er wordt trouwens heel wat gezeurd en "ik dacht dat" waarheden verkondigd over dat hele gebeuren. Een goede rundown over wat er staat te gebeuren en wanneer, kan je hier vinden :
http://www.zonnepanelenbelgie.be/groene ... caten.html
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 06 jul 2009, 13:50
door Block
Mijn installatie zou na het bouwverlof komen...dat kan je natuurlijk erg ruim interpreteren!
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 14 jul 2009, 00:40
door SniFManS
Nu woensdag komen ze van twee firmas advies geven ! Ben eens benieuwd wat ze te vertellen hebben en wat ze gaan aanbieden van panelen en toebehoren .
Donderdag zal ik alles even vermelden zodat de kenners me raad kunnen geven . Ik vond de trhead alwel erg raadzaam
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 16 jul 2009, 00:19
door Block
Nog geen nieuws snifmans?
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 16 jul 2009, 08:38
door gertd
liger schreef:ik heb vandaag iets raar gehoord. Kan het zijn dat de staat/gemeente//whatever niet meer overschot van energie willen aankopen?
De gemeenten kopen die energie niet aan. Je energie leverancier koopt deze impliciet aan (door het terugdraaien van de meter). Het is wel wettelijk zo geregeld dat je indien je meer produceert dan verbruikt je niet voor de produktie betaald.
Anderzijds krijg je heel goedkoop een zekerhied van energie (het maakt niet uit wanneer je energie verbruikt binnen een metertimeframe (dag/nacht) als je binnen dat zelfde timeframe ooit meer energie maakte (of zal maken) dan je verbruikt(e). moet je hier niet voor betalen.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 16 jul 2009, 10:31
door kaween
Je energie leverancier koopt deze impliciet aan (door het terugdraaien van de meter
Een veel gelezen en foutieve uitspraak. Je wordt niet vergoed op basis van de mate van teruggedraaide meterstand, maar van
opgewekte Kwh's. Als je _alles_ zelf opgebruikt, krijg je deze hoeveelheid alsnog terubetaald, ondanks het feit dat je dit _niet_ terug het net in hebt geinjecteerd. Daarom is er de apparte teller in je PV installatie.
http://www.vreg.be/nl/04_prive/03_groen ... _steun.asp
Groenestroomcertificaten worden door de VREG uitgereikt per 1.000 kWh geproduceerde elektriciteit, onafhankelijk of de stroom in het net wordt geïnjecteerd of door uzelf wordt verbruikt. Het is een virtueel certificaat dat bewaard wordt in een databank die de VREG beheert.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 16 jul 2009, 10:54
door gertd
Kaween
Je hebt 2 "vergoedingen"
1 Die waar jij het over hebt nu 450 € per geproduceerde MWH onafhankelijk of je het zelf gebruikt of niet. Dit is geen betaling voor de stroom maar voor het groene stroom certificaat (wat producenten nodig hebben om hun % groen te bereiken)
2 De stroom zelf : vb
bij de dagteller (of enkelvoudig geld dit ook)
verbruik productie teller
Dag 1 8 10 -2
Dag 2 8 6 2
Dag 1 8 10 -2
Totaal geeft dit een teller stand van -2 Het verbruik dat je aangerekend zal krijgen van je leverancier is 0 niet -2
impliciet heeft je leverancier 2 KWH van je overproductie gekocht (je betaald immer niet voor de 2 KWH die je van je leverancier gebruikt hebt. Je betaald enkel de vergoedingen gebaseerd op aantal dagen niet op verbruik
naar mijn aanvoelen zal deze situatie niet kunnen blijven bestaan als meer mensen locale productie gaan hebben.
ik vermoed dat de tarieven op aantal dagen gaat stijgen terwijl de kwh prijs dan kan dalen (of gelijk blijven)
in nederland zijn ze hier al mee bezig : distributie tarieven op aangesloten vermogen niet meer op verbruik.
Dit zou de terugbetalingstermijnen van pv installaties geen goed doen.
momenteel betalen mensen zonder locale productie te veel ze moeten namelijk volgende zaken extra betalen
- extra kost groene stroomcertificaten (450€ aan de pv eigenaar terwijl slechts 120€ marktwaarde)
- voorzieningen netwerk : vermits de meeste distributie tarieven op kwh zijn gebaseerd betaald iemand met een pv hier nauwelijks voor terwijl hij dit netwerk even hard nodig heeft als iemand zonder.
- Voorziening aan productie capaciteit en de productie zelf : De producenten moeten voorzien in voldoende capaciteit om iedereen te beleveren ook die van locale productie.
mijn conclusie het hebben van een pv installatie gaat duurder worden dan het nu is vermits dit weinig of geen besparing met zich meebrengt in het netwerk of bij de producent. De oplossing mensen (regio's) met locale productie self sustaining maken
via baterijen of zo
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 16 jul 2009, 11:08
door kaween
Klopt.
Het ging mij erom dat je uitspraak voor (foute) interpretatie vatbaar is, en dat net op het item (de certificaten) van het financiele plaatje dat net de aanschaf van een PV installatie financieel interessant maakt, want zonder die groene stroom certificaten is het _ondoenbaar_ voor de normale klant om hier je broek niet aan te scheuren.
Dat deze situatie op lange termijn onhoudbaar is, klopt. Zie mijn post enkele regels hoger ivm het afbouwscenario van de groene stroom certificaten.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 16 jul 2009, 14:27
door SniFManS
Block schreef:Nog geen nieuws snifmans?
Eerste offerte is vandaag binnen gekomen en hier stellen ze een moeilijke setup voor in mijn ogen .
26 panelen van Suntech 180 WP Waarvan 8 op een plat dak van de tuinberging gericht naar het zuiden ( 30 meter van de woning) en 18 panelen op de dakpannen gericht naar het Zuid weste .
2 omvormers van solar Sunny Boy type ( 1 voor de 8 panelen en de andere voor de 18 van op het pannendak)
1 Solar Sunny Beam dat ik er gratis bij kreeg !
1 kilowatt uur meter voor de standen door te geven aan de vreg
Effectieve oppervlakte van de modules 33 m2
Geïnstalleerd vermogen 4680 Wp € 3,95
Factor kWh/Wp per jaar 0,76
Verwachte opbrengst bij zuid - westoriёntatie 3556,8 kWh
Totale systeemwaarde € 18.486
BTW 6% € 1.109
Totale systeemwaarde inclusief BTW € 19.595
Fiscaal voordeel € 7.838
Opcentiemen van de gemeente€ 627
Gemeentelijke subsidie € 620
Netto investering na aftrek subsidie € 10.510
Waarde groenestroomcertificaat per 1000 kWh € 450 (gedurende 20 jaar)
Besparing per 1000 kWh op elektriciteitsfactuur € 180
Jaarlijkse inkomsten uit groenestroomcertificaten € 1.601 (bij verwachte opbrengst kWh)
Jaarlijkse besparing op de energiefactuur € 640 (bij verwachte opbrengst kWh)
Totale jaarlijkse opbrengsten : € 2.241
Dat zijn allegevens die ik verkregen heb ! Geen type van de sunny boy's
Alles in deze prijs in begrepen kwa materialen en werkuren.
Wat ik niet snap is, dat ze het systeem opslitsen in twee delen. Wat toch een groot verschil maakt voor de kost prijs zo heb je een tweede omvormer nodig .
Ik zou 27 panelen op mijn pannedak kunnen leggen wat kwa vermogen het zelfde weer geeft.
Tweede offerte zou ik maandag verkruigen en die stelde wel voor alles op het pannendak te leggen dus ben benieuwd .
Misschien zo toch de mogelijkheid om voor panelen te gaan van 23O watt het stuk om binnen het budget van 20 000 euro te blijven .En dan het grote plus punt te hebben om meer vermogen te verkrijgen .
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 16 jul 2009, 14:57
door kaween
... die 2 sunny boy's zijn normaal. Afstand tussen panels en inverter hoort zo klein mogelijk te zijn (DC) om verliezen te beperken. 30 meter van "install 1 tot install2" is technisch gezien zelfmoord met single inverter setup en het is inderdaad raar dat ze zoiets voorstellen, zeker als je de ruimte hebt op een enkel dak. Voor de rest vind ik dat een best eerlijke prijs.
Binnen dat vermogen verwacht ik 2 mogelijk verschillende sunny boys, mogelijk een 2100TL en een 2500TL, maar da's gissen van mijn kant. Trouwens, zelfs op 1 dak zullen de meeste leveranciers ervoor kiezen om bij -eenmaal meer als 16 panelen- naar een dual inverter setup te gaan.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 16 jul 2009, 15:25
door SniFManS
kaween schreef:... die 2 sunny boy's zijn normaal. Afstand tussen panels en inverter hoort zo klein mogelijk te zijn (DC) om verliezen te beperken. 30 meter van "install 1 tot install2" is technisch gezien zelfmoord met single inverter setup en het is inderdaad raar dat ze zoiets voorstellen, zeker als je de ruimte hebt op een enkel dak. Voor de rest vind ik dat een best eerlijke prijs.
Binnen dat vermogen verwacht ik 2 mogelijk verschillende sunny boys, mogelijk een 2100TL en een 2500TL, maar da's gissen van mijn kant. Trouwens, zelfs op 1 dak zullen de meeste leveranciers ervoor kiezen om bij -eenmaal meer als 16 panelen- naar een dual inverter setup te gaan.
Ha ok , weer iets bij geleerd ! Ga ze volgende week eens bellen om eens teinformeren of ze geen offerte kunnen maken voor alles op 1 dak te zetten !
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 16 jul 2009, 20:12
door ubremoved_539
SniFManS schreef:Wat ik niet snap is, dat ze het systeem opslitsen in twee delen. Wat toch een groot verschil maakt voor de kost prijs zo heb je een tweede omvormer nodig . Ik zou 27 panelen op mijn pannedak kunnen leggen wat kwa vermogen het zelfde weer geeft.
En in plaats van 180 WP panelen te leggen zou je ook 210 WP panelen kunnen leggen zodat je zeker als op één plaats kan leggen en zelfs nog aan meer vermogen kan komen... al spreek je van zuid-west (hoeveel graden ?), misschien tracht men het mindere rendement hiervan te compenseren met de andere panelen puur zuid ? Of heb je misschien schaduw plaatsen op je eigen dak ?
[ Post made via mobile device ]
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 16 jul 2009, 22:09
door SniFManS
r2504 schreef:SniFManS schreef:Wat ik niet snap is, dat ze het systeem opslitsen in twee delen. Wat toch een groot verschil maakt voor de kost prijs zo heb je een tweede omvormer nodig . Ik zou 27 panelen op mijn pannedak kunnen leggen wat kwa vermogen het zelfde weer geeft.
En in plaats van 180 WP panelen te leggen zou je ook 210 WP panelen kunnen leggen zodat je zeker als op één plaats kan leggen en zelfs nog aan meer vermogen kan komen... al spreek je van zuid-west (hoeveel graden ?), misschien tracht men het mindere rendement hiervan te compenseren met de andere panelen puur zuid ? Of heb je misschien schaduw plaatsen op je eigen dak ?
[ Post made via mobile device ]
De ideale setup is idd wel de tuinberging met recht naar het zijden das dan op een plat dak .
Het pannendak staat onder een hoek van 45 graden en is dus meer west dan zuid gericht!
Geen schaduw op het pannendak na 10u a 10u30 . Dan voor de rest van de dag zon.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 17 jul 2009, 11:53
door ubremoved_539
SniFManS schreef: De ideale setup is idd wel de tuinberging
Lijkt me trouwens een diefstal gevoelige plaats.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 17 jul 2009, 12:21
door kaween
Klopt misschien, maar je kan -alles- pikken. Die antidiefstalmaatregelen (kettingen/speciale bouten/...) die tot nu toe de revu hebben gepasseerd maken op iemand die echt wil ook geen enkele indruk en vormen nauwelijks een hinder of oponthoud. Het argument dat ze "dan kabaal moeten maken" is een non-argument : ook zonder speciale antidiefstalmaatregelen is "stil en ongezien verwijderen" van een installatie alles behalve evident.
Beste diefstalbeveiliging :
1) je terrein afgesloten houden
2) goede buren hebben (sociale controle)
en niet noodzakelijk in die volgorde.
Heb zelf 2 of 3 jaar geleden zo enkele ongure types weggejaagd bij onze buurman toen die op verlof was (wat achteraf gezien heel dom van mij was : voor hetzelfde geld knalt zo'n kerel me ondersteboven of slaan ze mijn kop in). Man heeft metalen poorten van 2.5 meter en rondom afgesloten terrein, speciaal inbraakvrij glas en alles wat je wil, maar ze hadden de *voordeur wel al open* en dat zonder noemenswaardig kabaal.
Re: Zonnepanelen
Geplaatst: 17 jul 2009, 14:13
door silencer
kaween schreef:Klopt misschien, maar je kan -alles- pikken. Die antidiefstalmaatregelen (kettingen/speciale bouten/...) die tot nu toe de revu hebben gepasseerd maken op iemand die echt wil ook geen enkele indruk en vormen nauwelijks een hinder of oponthoud. Het argument dat ze "dan kabaal moeten maken" is een non-argument : ook zonder speciale antidiefstalmaatregelen is "stil en ongezien verwijderen" van een installatie alles behalve evident.
Beste diefstalbeveiliging :
1) je terrein afgesloten houden
2) goede buren hebben (sociale controle)
en niet noodzakelijk in die volgorde.
Heb zelf 2 of 3 jaar geleden zo enkele ongure types weggejaagd bij onze buurman toen die op verlof was (wat achteraf gezien heel dom van mij was : voor hetzelfde geld knalt zo'n kerel me ondersteboven of slaan ze mijn kop in). Man heeft metalen poorten van 2.5 meter en rondom afgesloten terrein, speciaal inbraakvrij glas en alles wat je wil, maar ze hadden de *voordeur wel al open* en dat zonder noemenswaardig kabaal.
als ze willen kunnen ze alles, maar als het elders minder moeite is dan weten ze wel waar ze best langsgaan.