Pagina 1 van 2

welke programeertaal gebruikt linux

Geplaatst: 02 dec 2003, 19:49
door gamefreak977
ik zou eigenlijk graag de open source comminuty wille steunen aangezien programeren hiervoor een goede methode is vroeg ik mij af als je nu kernel of drivers wilt maken/verbeteren voor linux welke programeertaal moet ik dan gebruiken.
I can dream can I ??

Geplaatst: 02 dec 2003, 19:51
door meon
euh ... C :-)
Maar net zoals je in windows Delphi, fortran, C++, Visual Basic, C#, Assembly en weet ik veel nog meer hebt heb je in Linux ook meer dan 1 programmeertaal eh.
Meeste dingen zijn wel C denk ik.

Geplaatst: 02 dec 2003, 20:15
door gamefreak977
ah thx voor de info.
fantastisch nog geen commentaar hier op gehad jullie beginne wat te kalmeren :P.

Geplaatst: 02 dec 2003, 20:23
door meon
Mja, ik vraag me af of ge van plan zijt sourceforge te imiteren of zoiets, maar ik vind het heel moedig dat ge al aan zoiets durft te denken :-)
Wat gaat ge doen? Shells? CVS-trees? Project-pages?

Maar ik vind het tof dat ge zoiets in gedachten hebt, ik hoop wel dat ge nog naar de haalbaarheid ervan aan het peilen zijt, want dit is niet iets dat ge in 1-2-3 klaar hebt :-)

Geplaatst: 02 dec 2003, 20:26
door gamefreak977
dat weet ik, voor goed te zijn doet ge zo dinge ook beter in team, ik wil dat leren, mijn doel van het leven zoveel mogelijk kennis verzamelen over alles van wat mij intreseert (al de rest de pot op) en proberen mijn kennis dan nog zoveel mogelijk door te geven ook.
Ik bevoorbeeld al een klein ietske opgestelt, de geschiedenis van het internet maar t'is niet zo goed.

Geplaatst: 02 dec 2003, 20:31
door Heatryn
Heb je momenteel al Linux en programmeerervaringen? Want ik vrees dat je u een "klein" beetje mispakt aan de omvang van de kennis die je nodig hebt om maar een kleine driver bevoorbeeld. Ik wil je niet de moed ontnemen, ik wil enkel dat je met beide voetjes mooi op de grond blijft. :-D

Maar als je echt genoeg ervaring hebt en een paar vrienden hiervoor kan dit misschien wel iets worden, maar ga zeker niet dromen. :-D

Geplaatst: 02 dec 2003, 20:34
door meon
Dan vrees ik dat ik uw eerste post verkeerd heb begrepen. Gij wilt eigenlijk een learning community maken en niet zozeer een open source community. Hm... In dat geval kan ik enkel maar zeggen van: begint maar cursussen te schrijven. Een goed idee om te zien hoe het moet is www.w3schools.com . Die vind ik super.

Geplaatst: 02 dec 2003, 21:06
door gamefreak977
nee, mijn post niet verkeerd begrepen, learning community is ook iets wil doen, maar met mijn kennis ga ik mij niet beperken tot enkel wat howto's schrijven.
Ik wil de opensource community helpen liefst die van mandrake.

@Heatryn
wat denkte dat ik bedoel met laaste zinneke uit mijn eerste post ??
Ik heb klein beetje ervaring in batch programming en basic (maar hiervan ben ik het meeste wel verleert), ik heus niet achterlijk hoor ik weet wel dat daar enorm veel komt bij kijk, anders zou iedereen drivers maken voor zijn hardware.
Wat mijn vrienden betreft de slimste (wat computers betreft) gast die ik ken, is niet geintreseert in linux of programeren en voelt ook niets voor om dit te leren, misschien kan ik een online community maken met mensen die wel wat meer feeling hebben voor dit soort zaken.

Alles kort samengevat:
Ik vind het altijd tof als ik mensen kan helpen (als het over pc's gaat).
Als je mij met andere (meeste) jongeren vergelijkt dan gaat ge snel zien waar het verschil zit.
Ik ben verslaaft aan pc's, heb 2 pc's op mijn kamer.
Terwijl de meeste jongeren hun geld gebruiken voor naar bios te gaan of eens te gaan bowlen, geef ik al mijn geld uit aan elektronica (vooral pc's maar het begrip pc heeft bij mij ook een andere betekenis voor mij is een normale pc box niet goed, ik heb een versterker met 1 paar disco boxen erop, mijn tv is vervangen door een pc met tv kaart erin etc (je snapt me wel)).
Zo kan ik nog een helehoop vertellen maar ik denk dat ge wel door hebt.

Geplaatst: 02 dec 2003, 21:13
door Heatryn
Ja, het is erg tof natuurlijk dat je er mee bezig bent, ikzelf ben ook nog maar 15 en ben ook wel vrij veel bezig met computers en dan wel met pc's in het bijzonder.

Ik hoop dat je gewoon niet in een put valt als je ziet dat je niet op een paar weken wat drivers gaat schrijven. Daar komt enorm veel bij kijken. Waarschijnlijk zit je nu met de examens waar je wel wat meer tijd zal in moeten steken, niet?

Ikzelf moet er nu toch de pc voor aan de kant zetten. Maar na de examens wil ik gerust wel voortgaan ermee. Ik heb sinds een maand geleden een grote stap gezet door de spelletjes aan de kant te schuiven en in de plaats te gaan programmeren of toch proberen. Momenteel heb ik natuurlijk nog niet heel veel ervaring. Kan wel zeggen dat ik goed overweg kan met php, css, mysql en html. Maar dat is meer scripten uiteraard.

Er komt enorm veel bij kijken en je moet daarbij dan ook natuurlijk nog eens superveel ervaring hebben met vele andere zaken: hier linux in het algemeen natuurlijk, de onderbouw van de computer en die zaken. Misschien eerst beginnen met wat simpele programma's voor Linux te schrijven?

Geplaatst: 02 dec 2003, 21:35
door The Oddity
Hmm,

Tja, je hebt gezegd dat je mag dromen.. dat mag je van mij.. maar ik ga toch even mijn idee weergeven :)

Het is niet omdat je via je pc naar tv kijkt, dat je een coole pckast hebt, die megasound produceert, dat je 24/24 met je pc bezig bent, dat je iedere cent die je hebt, steekt in je pc...dat je ook daadwerkelijk de nodige skills hebt...

Wat ik wil zeggen: programmeren in functie van een besturingssysteem: windows of linux.. en omdat je over drivers sprak, zullen we maar die richting inslaan.. het volstaat niet dat je een beetje je weg kent in een programmeeromgeving om zoiets te kunnen ontwikkelen.. om een driver te kunnen ontwikkelen, moet je eerst al deftig de gelaagdheid van een computer begrijpen. Hoe de verschillende niveau's met elkaar interageren en hoe ze met elkaar communiceren..Ik kan je verzekeren, dat is niet iets wat je leert door véél geld in uw pc te steken, of steeds de nieuwste van de nieuwste pc te hebben.. zoiets kan je evengoed leren met een oude 4.86 met een disketje waar assembler op staat.. (back to the basics). Een computer begrijpen is iets aparts..daar zijn boeken over geschreven en ik kan mij moeilijk inbeelden dat je nu al de volledige computerarchitectuur kent.. nu, als je ze kent.. proficiat.. ga je gang dan maar om te programmeren..
Indien je nog niks van de computerarchitectuur kent, dan zou ik, niet alleen u.. maar iedereen die er geïnteresseerd in is, het boek: Computerarchitectuur van A.S Tanenbaum aanraden. Heb al twee boeken gelezen en gestudeerd van hem.. en dat is echt wel zware stof ;-).
Van bitshifting, tot begrijpen van een ALU van je CPU het volledige stuurdproces van de CPU, de pinout van een CPU begrijpen, de snelheden hoe componenten ect met elkaar samenwerken.. enfin ja: ik kan dit maar als 1 ding omschrijven: zo'n boek, met die stof... das DE basiskennis!

Wat betreft dat programmeren: laat me wel zeggen: VB is niet echt een deftige programmeer taal.. wat bedoel ik daar mee.. das niet de taal waarin drivers worden geschreven en is zeker geen krachtige taal..VB is meer een taal om te gebruiken voor de front-end van een project..
Drivers: C, C++...
Wat betreft programmeer-ervaring vergeten? Hmm das iets moeilijks voormij.. programmeren, zelf de syntax verleer ik mee moeite.. ik ben begonnen in Qbasic, dan Pascal, dan VB, VBA, dan begonnen met C, dan noodgedwongen gestopt met C en Java beginnen doen in functie van school, onderweg nog wat meegepict van php...eerlijk gezegd.. ik weet van alle talen wel nog een pak.. en die ervaring dat is iets dat ge niet vergeet.. net als dat ge niet vergeet hoe je met een fiets rijdt.
Ik kan Heatyn enkel bijtreden, schrijf eerst een aanstal gewone programma's zowel voor Windows als voor Linux.. leer de platformen kennen...das een start. (Kortom leer programmeren High-Level & Low-Level))

Enfin dat terzijde: zoals je jezelf beschrijft.. ouch, nog een stapje verder en ik zou zeggen dat je met je pc slaapt... ik begrijp dat je enorme interesses hebt in de informatica wereld.. maar de mens in mij moet toch ook even zeggen, dat die computer ook niet alles is.. dat er naast die computer nog véél andere dingen zijn...vrienden, girls, school, education, family, social life...

Een goed voorbeeld: het is niet omdat je super overweg kan met een pc dat je alles bereikt hebt...al de rest dat men je leert op school is even belangrijk... want net zoals in vorige posts van jou lees ik af en toe aan tegen zo'n DT fout.. en om op die manier iets uit de grond te stampen met iemand die zo schrijft.. mja.. dat geeft dus nen slechte indruk..
Ik ga ni beweren dat ik foutloos schrijf.. maar het valt op bij jou.. vandaar dat ik ff de nadruk wil leggen, dat met enkel pc's je er ook niet komt ;-).

Nuja, ik vind je idee nobel en ik vind dat je toffe ideeën hebt.. maar begrijp de omvang van zoiets...

Nu, je gaat weer zeggen dat ik je afbreek.. neen..totaal niet. Ik wil alleen mijn idee daarover even kwijt.. en hoop dat je bij deze weet waaraan je begint...

Geplaatst: 02 dec 2003, 21:36
door gamefreak977
ge moet altijd met iets simpel beginnen en dat verwacht ik niet dat ik dat in een weekje ofzo kan, ik verwacht zelfs niet dat ik dat in een jaar kan.
Ik hou mij eigenlijk ook bezig met pc's in het bijzonder maar als boxen voor mijn pc gebruik ik dus een versterker met daarop een paar (kleine) disco boxen zo van die dinge, ik heb dat niet hoeven beslissen spelletjes aan de kant te schuiven ik begin mij er gewoon als maar minder met bezig te houden maar de dagen dat ik er mij dan nog eens mee bezig houd zal ik ook niets anders doen.
wat exames betreft heb al 2 dagen van exames achte de rug, om eerlijk te zijn het enigste dat ik tegenwoordig (sinds het middelbaar) nog maar doe is eens alles meedere keren overlezen en vandaag heb ik mij slechts 5 minuunten bezig gehouden met mijn huiswerk.
Ik heb het eingelijk redelijk druk ze ik ben niet zo maar een computerfreakske:
ik ben leader van een clan, ik help een andere clan, ik probeer altijd
zoveel mogelijk kennis te vergaren op een dag, ik wil server administratie leren (aangezien ik een dedicated server wil), ik ben iemand die het idee gehad heeft voor een clubje op te richten dat downloadfreaks heet ge zult wel weten wat dat is, als ik eens tijd/zin heb probeer ik ook wat te leren DJen, ik ben administrator van een aantal forums (zijn momenteel wel nog niet veel leden maar ja)
Niet wat je kunt noemen een rustig leventje, veel mensen beseffen niet dat ik dit allemaal doe en hoeveel tijd hier allemaal in kruipt begrijpen ze al vaak even min.
Dat programeren zou ook niet voor direct zijn, want moet eerst al ne keer beginne deftig met linux te leren werken.

Geplaatst: 02 dec 2003, 22:04
door meon
Ik hoop dat je beseft dat een driver schrijven heel wat anders is als wat rca-stekkers in een versterker steken eh ;)
Drivers schrijven is denk ik het moeilijkste dat ge tegen kunt komen bij een pc, omdat ge dan direct hardware moet gaan aanspreken. Dat betekent enorm veel rfc's doornemen, protocollen leren, ...

Maar programmeren en programmeren is 2 hoor ... Probeer gewoon maar eens een rekenmachine te maken in een scriptingtaal, je zal zien dat daar meer bij komt kijken dan enkel dan enkel wat operatoren onder mekaar te schrijven ;) .

Maar goed, dat is ook niet meteen de bedoeling heb ik begrepen. Maar niet willen verspringen voor dat ge kunt kruipen eh ;)

Geplaatst: 02 dec 2003, 22:33
door gamefreak977
@The Oddity
In tegenstelling tot wat betreft post ivm server administration ga ik nu niet zeggen dat je me afbreekt want dat is deze keer ook niet zo, ik heb niets gezegt dat ik alles ken van pc's (ken zo iemand die denkte als je veel van pc's kent dan moet je mij maar met elk probleem kunne helpen die denkt dus dat da allemaal zo gemakkelijk is) maar da's een idee op lange termijn want zoals ik al zei heb ik nog heel wat te leren.
Wat betreft mijn sociaal leven ik slaap niet met mijn computers ik ga eerder laat opblijven om er op te kunne zitten want mee slapen daar heb ik niet veel aan é en ik ben er zeker van dat ik bij mijn vrienden totaal iemand anders ben dan wanneer ik achter mijn pc zit, ik besef maar al te goed dat vrienden ook belangrijk zijn maar weet ge online heb ik er meer dan in het echt omdat ik niet bepaald de coolheid zelve ben.
IK heb dus wel een sociaal leven en ik zou dol graag een lief hebbe enzo maar ik ben een met mijn pc als ik thuis ben maar als ik bij mijn vrienden ben ik totaal een ander persoon altijd de grapjas uithangen enzo. Da's gelijk 2 totaal verschillende personen.
Mijn naast mijn ambitie (computers) vind ik het ook leuk om te fietsen, te zwemmen, te wandelen, fietsen kan ik als de beste niet veel mensen die zo snel kunne gaan (ik bezie mij zelf als "the king of the traffic"), hier nog maar eens een bewijs dat ik niet enkel een grote computerfreak ben.
Wat de dt fouten betreft ik vind dat da dikke zever want ik bedoel of er nu een t extra of minder staat gaat gij dat toch niet gaan merken é da's niet iets dat de tekste moelijk leesbaar (tenzij dat ge Nederalndskundige zijt ofzo).
En ik wil me met deze ff veronderschuldigen voor het geen in de topic ivm server administratie eigenlijk was ik niet echt vies op u maar ik was zodanig vies van wat andere schreven, dat ik gewoon ff begon te flippe er heeft dat toen iemand heel mooi gezegt: als je nu 8 jaar zou zijn en een linux kenner zou ik zeggen ga je gang neem een eigen server, maar je bent iemand van 12 jaar die niet nodige kent van linux om eigen server te hosten.
Dat noem ik nu eens kritiek met inhoud, ik ben van hetzelfde principe namelijk het gaat niet om hoe oud je bent, het gaat om hoe oud je je gedraagt, zo ken ik bv iemand die zich bezig houd met van die domme speelgoedjes (echt kinderachtig) en dan hebde mensen die under al redelijk volwassen gedragen.
Ik kan het ook zeggen zoals de minik uit buller proof monk het zei: It's not from without, it's from within (dit voor de mensen die de film gezien hebben :P)

Geplaatst: 02 dec 2003, 22:59
door The Oddity
Gamefreak,

Doet me plezier dat je niet boos bent of je aangevallen ofzo voelt door mijn lange post..maar ja.. zo'n onderwerp das om meningen vragen eh :). Dusja, heb dat maar gedaan.. en twas een lange :p.
Nu, ik wou het maar even tussendoor kwijt dat dus pc's niet alles zijn.. omdat ik zo even een minder mooi beeld voor ogen kreeg bij bepaalde fragmenten uit je post ;-).

Wat betreft die leeftijd.. een leeftijd heeft niks te zien met kennis of ervaring.. maarja, die kennis en ervaring moet dan wel degelijk zijn.

Nu, ivm die server topic.. no hard feelings.. ben nooit kwaad geweest op u ofzo... maarja, soms een beetje moeilijk bereikbaar.. wou je onze argumentatie niet zien..dat kan soms eens moeilijk zij :-). Ma kom zand erover ;-).

Ivm deze topic, waar ik het eigenlijk richting off-topic gestuurd heb: indien je in deze richting wil spelen: leer deftig werken met Windows en met Linux... speel met beiden.. evolueer...lees dat boek.. of een gelijkaardig boek.. en speel na het lezen van het boek eens wat met assembler.. en dan zal je een beter inzicht krijgen in de computerarchitectuur.. wat onontbeerlijk is voor hetgeen jij wilt doen...

Programeertaal is ondergeschikt aan het begrijpen van de pc.. dus die taal.. kan je later snel leren.. als je de programmeer-methodes snapt..zal je snel elke taal onder de knie hebben.. kwestie van oefening.. dus ook niet direct met het moeilijkste starten eh :)

Geplaatst: 03 dec 2003, 07:53
door gamefreak977
jammer dat ik geen hulp krijg van mijn maat die mij normaal altijd helpt als er iets met de pc, die wilt namelijk gewoon linux niet leren en wat mijn BIOS betreft krijg ik mijn passwoord niet voordat ik het eens goed uitgelegt krijg van hem, dat remt mij bij de instalatie van linux wel een beetje af maar ja beter dat dan een kapotte pc.
Ik heb persoonlijk de indruk dat ik bijna elke dag iets bij leer, maar meon zijn uitspraak (Maar niet willen verspringen voor dat ge kunt kruipen eh) is vaak wel op zijn plaats want ik word vaak zo overmoedig dat ik de gekste ideeen eerst krijg.
Programeren van drivers ligt nog ver ik denk niet dat ik hiermee snel zal beginnen.
Wat server betreft da's dus iets dat ik zal willen blijven doen en waarschijnlijk zal ik dat ook doen, ik zou win 2003 server editie eens mogen uitproberen van mijn vriend, linux ga ik zo snel mogelijk leren (beginnen met mandrake dan redhat en uiteindelijk freebsd) ik heb ier thuis al een heel goede pc staan het bedrijf dat dedi servers verhuurt heeft niet zo goede pc's als ik ga gebruiken als dedi server (co location) da's ook al een + punt.
Verder wil ik ooit ook nog eens beOS leren, lijkt me ook een tof besturingsysteem al hoewel mij daar niet veel over bekend is.

Geplaatst: 03 dec 2003, 09:30
door Sub Zero
Als ik mij niet vergis is de ontwikkeling van BeOS een paar jaar geleden stop gezet. Dus de versie die nu nog te vinden is is een paar jaar oud. En ik zou je ook willen voorstellen dat je Gentoo of Slackware ook eens probeert. Dit zijn distro's waar je veek bij kan leren. Gentoo vb moet je vanaf 0 zelf compilen en alles zelf doen. Je kan het sneller ook doen, maar als je het goed wil doen, dan kan je gewoon vanaf de sourcecode beginnen en zelf je versie compilen.

Cheers

Geplaatst: 03 dec 2003, 09:35
door Nob
Ik denk dat de meeste drivers idd C/C++ zijn, maar voor de echt kritieke toepassingen zal dat wel Assembler zijn.

Anyway, veel geluk ermee! (maar onderschat het niet!)

greetz,

Nob

Geplaatst: 03 dec 2003, 10:03
door ubremoved_539
Nob schreef:maar voor de echt kritieke toepassingen zal dat wel Assembler zijn.


Nope... zou dik probleem zijn met het porteren naar andere platforms (Linux kan je draaien op meer dan i386 instruction sets).

Alles van Linux/Unix is in C geschreven (het overgrote deel trouwens in pure C, en geen C++)

Geplaatst: 03 dec 2003, 10:26
door Gast
Ik ben er vrij zeker van dat kritieke toepassingen (ik had het over drivers he) grotendeels in Assembler geprogged zijn.

bvb:
http://sourceforge.net/projects/btwincap/

En da's dan nog niet echt kritiek. Bij kritiek denk ik meer aan bvb kerncentrale toepassingen. En zijt maar zeker dat die in Assembler zijn.

greetz,

Nob

Geplaatst: 03 dec 2003, 10:40
door airzimmy
Anonymous schreef:Ik ben er vrij zeker van dat kritieke toepassingen (ik had het over drivers he) grotendeels in Assembler geprogged zijn.

bvb:
http://sourceforge.net/projects/btwincap/

En da's dan nog niet echt kritiek. Bij kritiek denk ik meer aan bvb kerncentrale toepassingen. En zijt maar zeker dat die in Assembler zijn.

greetz,

Nob

Op die page staat: "Universal Video Capture driver for WinMe,Win2000,WinXP and Win98SE for Bt848/Bt878 based capture cards" we waren toch over GNU?Linux bezig ;). Het deeltje assembler zal redelijk klein zijn denk ik, kerncentrales is ook iets waar we hier niet echt over spreken.

Geplaatst: 03 dec 2003, 10:48
door Nob
Zimmy, dat was maar een voorbeeld om aan te tonen dat bvb videotoepassingen kritieker zijn dan bvb ne printer-driver.

edit: critischer -> kritieker ;)

greetz,

Nob

Geplaatst: 03 dec 2003, 11:46
door ubremoved_539
Nob schreef:Zimmy, dat was maar een voorbeeld om aan te tonen dat bvb videotoepassingen critischer zijn dan bvb ne printer-driver.


Wat niet wil zeggen dat je ze niet in C kan schrijven. Dergelijke low-level routines worden dermate goed geschreven en in C nogal goed gecompileerd naar assembler (de overhead van de HLL zal nogal klein zijn).

Ik ga echter niet ontkennen dat er niets assembler in Linux zit... maar het is alvast tegen de algemene regels wat betreft de kernel. Je kan echter een leverancier niet tegenhouden specifieke dingen te schrijven, maar dan spreek je ook niet meer over de normale drivers.

Geplaatst: 03 dec 2003, 12:10
door gamefreak977
enkele dingen die ik kwijt wil:
Ik heb interesse om te programeren maar ik denk dat ik eerst al eens ga beginne met wat scripting aangezien ik echt nog niet veel ervaring heb met programeren.
Wat beOS betreft is er een nieuwe versie oud maar is eigenlijk onder andere naam en het is betalend.
Ik ben van plan zoveel mogelijk te leren maar ik ga beginne met de basics de simpele dingen, want gelijk er hier al een paar mense vermeldde "leert ge beter eerst wat leer van werking van pc's, besturingssytemen zeker voor zo compkexe dingen gelijk drivers maken", dat wil ik ook doen en iedereen weet dat je dit niet op een maand kunt realizeren maar ik kan maar proberen beetje bij beetje te leren en ik ben ook niet van plan mij op dit ene ding te focusen, want altijd hetzelfde dat zou super saai zijn.
Ik heb ook altijd graag willen hacken en ik ben er zeker van als ge wat meer van de werking van pc, internet en programereing van besturings systemen begrijpt dat da al een enorm voordeel is dus da's ook mooi meegenomen.
Waarom wil ik drivers programeren ?? awel omdat ik geloof in de opensource en freeware toepassingen, ik vind dat bepaalde dinge gewoon gratis moete zijn, aankoop van hardware is al niet goedkoop en als ge dan nog eens windows moet beginne kopen en al dan word het naar mijn zin altijd een veel te zware kost.
Ik wil mensen ook helpen (met hun problemen met hun pc's enzo), ik wil mijn steentje toedragen aan de informatizering van de bevolking.
Ik heb nu wel geen zin om mensen te helpen die nog moete leren hoe je een pc aanzet en afsluit maar eerder de mensen die de basis (niet DE basis é :P) kennen van pc's, die wil ik helpen om naar hogere levels van hun computerkennis te geraken.
Daarvoor heb ik eigenlijk jregroup opgericht maar dat project is eigenlijk een totaale flop geworden maar ik ga het samen met een nieuwe naam ook eens nieuw leven in blazen.
Ok, dat was weeral eens mooi gezevert maar ja zo geef ik toch ff aan waarom ik dit soort posts doe.

Geplaatst: 03 dec 2003, 13:18
door Nob
Wat jij probeert, proberen wij met de userbase ook te doen. Elkaar helpen dus.

Maar er is altijd nog plaats voor extra tutorials, manuals, tips, ... ;)

greetz,

Nob

Geplaatst: 03 dec 2003, 13:21
door ubremoved_539
gamefreak977 schreef:Ik heb ook altijd graag willen hacken


Euh... misschien eerst het artikel eens lezen van RedAttack :roll:

gamefreak977 schreef:Waarom wil ik drivers programeren ?? awel omdat ik geloof in de opensource en freeware toepassingen, ik vind dat bepaalde dinge gewoon gratis moete zijn


Euh... wat versta jij dan onder een driver ? Kan je eens een concreet voorbeeld geven van wat je zou schrijven (in de theorie dat je het ook zou kunnen).

Geplaatst: 03 dec 2003, 13:37
door gamefreak977
t'is daarmee dat ik userbase meestal een tof forum vind.
Maar ik heb een beetje een andere aanpak wat betreft forums beheren maar ik heb dus hetzelfde doel ;)
redattack weet ge wat het verschil is tusse hem en hackers die niet gesnapt worden ??
Bah, in de eerste plaats natuurlijk drivers voor mijzelf en dan doorsture naar mandrake maar na een tijdje ook andere drivers natuurlijk, ik denk dat dit wel logisch volgorde is :P
't hoeft ook niet bij drivers te blijven é.

Geplaatst: 03 dec 2003, 13:39
door Sub Zero
Ik denk dat er bedoeld wordt voor welk type apparaat zou je dan drivers hebben. Want een driver is een klein programmatje om software en hardware met elkaar te kunnen verbinden. Dus aan wat had je gedacht? Een printer, NIC, CD-speler, ... Ik zeg nu maar iets.

Cheers

Geplaatst: 03 dec 2003, 13:43
door gamefreak977
Bah alles dat in mijn bereik ligt.
Eerst het makkelijkst dan als maar ingewikkeldere drivers.
En dan maar hopen dat mijn hardware niet naar de zak gaat :P.

Geplaatst: 03 dec 2003, 13:56
door Nob
Een driver schrijven is echt wel low-level programming (+veel technische documenten lezen over de toestellen waarvoor je drivers wilt maken, als je die al vind). Zou je eerst niet gewoon proberen te proggen?

greetz,

Nob

Geplaatst: 03 dec 2003, 13:58
door gamefreak977
wat denkte dat de bedoeling is ? Ik heb zelfs al gepost dat ik eerst voor het echt programeren eerst wat ga leren scripten.

Geplaatst: 03 dec 2003, 15:41
door ubremoved_539
gamefreak977 schreef:redattack weet ge wat het verschil is tusse hem en hackers die niet gesnapt worden ??


Slimme kerel gij :!:

gamefreak977 schreef:Bah, in de eerste plaats natuurlijk drivers voor mijzelf


Euh, heb jij wel enig idee wat een driver is :???:

gamefreak977 schreef:'t hoeft ook niet bij drivers te blijven é.


Begin misschien eens met een "Hello world" 8)

Geplaatst: 03 dec 2003, 18:42
door The Oddity
r2504,

Gelieve niet té aanvallend te worden.. het is al duidelijk dat het idee "drivers schrijven in linux" een te hoog gegrepen idee was.. en dat zal zeker voor hem nog voor vandaag of morgen niet zijn.. dus aangezien dat al duidelijk is.. laat het ons constructief houden ;-)

Wat betreft c en c++, véél verschil is er niet eh..c++ kent enkel een betere object-orientatie. Denk dat die c++ toch wel vaker gebruikt wordt in nieuwe kernels? Of nog steeds C? (Ik ben het niet zeker.. ik nam het gewoon aan.. door het gemak van OO...).

Wat betreft Scripten... das niet 100% gelijk aan programmeren eh...

Ik zou eerst leren programmeren in een taal zoals Java (is goede starttaal) en dan leren scripten met Jscript, Jsp, php.. das bijna exact hetzelfde.. maar lijkt me aangenamer te starten met eerst gewone eenvoudige proggies schrijven.... en dan pas overchakelen naar deftig programmeren en drivers ofzo...

Nu, voor mij in het tweede semester is er sprake dat we een encryptie gaan moeten schrijven in java voor een wireless communicatie met het schoolnetwerk voor de zetel in Aalst onder Linux...

Nu, das een eerste wind die ik heb horen waaien.. dat zal weer een brok werk zijn.. nuja, dacht dat wifi maar in linux zat vanaf kernel 2.6.. ma kom.. dat doet er hier niet toe ;-)

Geplaatst: 03 dec 2003, 18:53
door airzimmy
Voor zo ver ik er kennis van heb is het grootste deel van de GNU/Linux kernel in C geschreven en zijn bepaalde processor specifieke code in assembler.

C blijft denk ik ook de taal om het echt aan te leren, eens je daar een beetje kennis van hebt is de link tussen heel wat andere talen snel gelegd.

Linux om van te leren

Geplaatst: 03 dec 2003, 22:19
door fd2k
Als je het een en ander wilt bijleren over linux (wat sowieso nodig zal zijn als je hiervoor programma's en/of drivers wil schrijven), moet je ook eens een "Linux from scratch" installatie doen. Net als bij gentoo ga je hier het volledige besturingssysteem (en programma's) compileren vertrekkende van source code. Het verschil met gentoo ligt hem in het feit dat je ZELF zal moeten instaan voor het hele proces en dat het dus niet automatisch verloopt. Dit kan al heel leerrijk zijn.

Verder kan je hier ook al het een en het ander over linux uit leren:
http://users.skynet.be/bluedigit/cursus/

Greetz, fd2K.

Geplaatst: 03 dec 2003, 22:33
door Nob
Ik vind dat je je eerst een grote vraag moet stellen vooraleer je een programmeer taal begint.

Wil ik OO proggen of procedureel.

Want ik ben dus begonnen met C en dan C++ en ik vond die overgang niet echt plezant (ik voelde mij meer thuis in C). OO is heel anders.

Ik zie het nut van OO wel in, maar ik zit nu bvb op de KBC en hoewel ze allemaal OO proggen wordt er maar een belachelijk klein percentage hergebruikt van wat ze geschreven hebben (ook al omdat sommige proggers gewoon niet weten wat andere proggers schrijven enzo, dus dat ligt meer aan de organisatie, maar ik kan mij wel voorstellen dat dat bij veel bedrijven zo is)

Dus voor de moment heb ik een beetje dubbele gevoelens. Procedureel programmeren voelt voor mij natuurlijker aan. OO is dan weer handig voor hergebruik, enz...

greetz,

Nob

Geplaatst: 04 dec 2003, 20:47
door The Oddity
Hmm,

Ff iets toevoegen aan Nob zijn post:

OO proggen of proceduraal proggen: héél véél verschil is er niet aan.. enkel dat je bij OO je code liefst zodanig schrijft dat je ze kan hergebruiken.. maar DE manier (logica en syntax) van programmeren is identiek in OO als in Proceduraal.. binnen de methods van een object ga je immers ook proceduraal te werk.. dus véél verschil is er niet.. qua programmeren.. analyse bij OO is ietsje moeilijker.. je moet er grondiger over nadenken en beter plannen ;-)

Wat betreft die organsisatie.. das idd een groot punt.. maar dat ligt volgens mij aan de programmeur en aan het bedrijf... als programmeur moet ge uw code steeds goed documentarieren.. wat niet altijd gebeurt... maar het bedrijf legt de druk zo hoog dat dit documentarieren soms wat achter en achtergeschoven wordt.. en uiteindelijk niet gedaan heb. Maw: documentatie is héél belangrijk voor het slagen van OO en dus aan Reuse te kunnen doen...

Ik ben persoonlijk een groot voorstander van OO eens je ermee weg bent is het héél handig: alles kan je in een object steken :).

Geplaatst: 04 dec 2003, 20:59
door gamefreak977
sorry dat ik tijdje niet meer gereplied heb eigenlijk niet zoveel commentaar op het geen ier gezegt is sinds mijn laaste post.
Enkel r2504 kalm blijve é man van waar die redelijk aanvallende reacties op mijn posts ??
Je dacht ik ga eens commentaar geve op zodat alles wat ik gezegt heb humoristisch lijkt ??
Vond persoonlijk dat van "hello world" wel heel grappig.

Geplaatst: 04 dec 2003, 21:03
door The Oddity
Als je niet zo héél véél commentaar hebt is het niet altijd nodig om iets te posten eh :).

Wat betreft r2504, die heeft nu een beetje hetzelfde voor als wij met u voor hadden toen je over de dedi begon.. vandaar. Maar kom, r2504 is al beke aangemaand.. en zal het ondertussen wel begrijpen..

Wat betreft "hello world", daar moet ge niets achter zoeken ofzo zenne.. das de basic 1ste oefening in alle cursusen voor alle progtalen:
"Zet "HELLO WORLD" op het scherm... :)". Simpeler kan niet ;)
En van hierna, begin je te bouwen aan je kennis.

Geplaatst: 04 dec 2003, 22:44
door Nob
Ik vind OO mooi in theorie, maar uiteindelijk kan je maar bitter weinig hergebruiken (in je eigen project valt het nog wel mee, maar als je dan stukken code van het ene voor het andere project wil gaan gebruiken is de herbruikbaarheid (volgens mijn ervaring) bijna nihil)

En OO vind ik toch wel effe anders dan procedureel... dunno, voor mij voelt het minder intuitief aan. (bij OO moet je aan vanalles en nog wat denken)

Ik prog liever maar wat op (met minimale planning voorop) ik verander alles wel tijdens het proggen zelf. (niet altijd de goeie manier, maar MS heeft bewezen dat het kan :p )

greetz,

Nob

Geplaatst: 05 dec 2003, 11:15
door ubremoved_539
The Oddity schreef:Gelieve niet té aanvallend te worden.. het is al duidelijk dat het idee "drivers schrijven in linux" een te hoog gegrepen idee was.. en dat zal zeker voor hem nog voor vandaag of morgen niet zijn.. dus aangezien dat al duidelijk is.. laat het ons constructief houden ;-)


Ik heb hier zeker niet de bedoeling om aanvallend te worden... maar het leek mij dat de persoon in kwestie een foutieve opvatting heeft van wat 'drivers schrijven' wel degelijk wil zeggen.

Als ik dan lees dat hij nog zijn eerste stapjes moet zetten in het programmeren, en wat scripting als reeds een belangrijke stap aanziet, tja dan word ik wat directer in m'n posts.

Enfin, no hard feelings, en proficiat met je motivatie om drivers te gaan schrijven, al hoop ik alleen dat je geen teleurstelling oploopt als je merkt dat dit toch niet voor de eerste jaren is. (het aantal mensen dat in Belgie drivers schrijft of een bijdrage leverd aan Linux is echt wel beperkt hoor !)