Pagina 1 van 1

GSM: Voordeel in natura ...

Geplaatst: 11 okt 2007, 23:06
door Dave
Via mijn werkgever heb ik een GSM ter beschikking. Bij ontvangst heb ik een papier moeten ondertekenen waarin vermeld wordt dat beperkt persoonlijk gebruik toegelaten is (op kosten van de werkgever).
Een tweetal weken terug kwam er plots het bericht dat men verplicht is om bij alle personeelsleden die een GSM ter beschikking hebben, een maandelijks bedrag (afgeleid van de waarde van de toestellen en een gemiddelde waarde van de gesprekken voor persoonlijk gebruik) op te tellen bij het loon (en na berekening van de nodige afhoudingen, dit bedrag opnieuw af te trekken) om zo hierop belasting te kunnen inhouden (op het voordeel in natura).
Dit zou wettelijk zo moeten (en met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2007).
Iedereen reageerde zeer verbaasd (niemand had hier iets van vernomen bij andere bedrijven of in de media), doch echter bij navraag (door de vakbond) bij de personeelsdienst, geven deze als antwoord dat dit door ALLE bedrijven in België dient te worden toegepast en dat overal waar dit nu nog niet gebeurt, men eigenlijk in overtreding is en men dit binnenkort (verplicht) zal dienen in te voeren ...

Kan iemand dit bevestigen???

Geplaatst: 11 okt 2007, 23:30
door X-2datop
Volgens vacature.com klopt dat niet:
http://www.vacature.com/art5131

Maar als je dit leest:
http://www4.mobistar.be/nl/bus/clientzo ... /guide.pdf

Denk ik dat het enkel als voordeel in natura moet gezet worden als er een splitsing is tussen de prof. en de persoonlijke kosten.
Als jouw werkgever je volledige factuur van de GSM voor zich neemt, is er dus geen sprake van een voordeel in natura aangezien het voordeel gelijk is aan de besparing (wat niet zo is met een bedrijfswagen)

Ik heb ook niks teruggevonden van een nieuwe wet sinds 01/2007 ofzo.

Grtz,
X

Geplaatst: 12 okt 2007, 01:39
door Jan_B
X-2datop schreef:[...]
Als jouw werkgever je volledige factuur van de GSM voor zich neemt, is er dus geen sprake van een voordeel in natura aangezien het voordeel gelijk is aan de besparing (wat niet zo is met een bedrijfswagen)


Ik ben niet zeker of dat juist is. Mijn werkgever betaalt mijn GSM rekening volledig (dus inclusief prive gesprekken) en ik betaal elke maand een bedrag aan de belastingen hiervoor.

Vroeger was dat niet zo, maar sinds januari 2007 heeft de fiscus hier bij ons bedrijf op aangedrongen.

Geplaatst: 12 okt 2007, 08:25
door NickG
Wel, mijn werkgever betaalt ook mijn GSM rekening (zowel privé als prof gesprekken). En ik zie op mijn loonbriefje en/of belastingen toch niks verschijnen daarvan. Ze bekijken het wel als een voordeel en bij sollicitaties wordt dit dan ook zo gezegd als een kandidaat zegt dat hij ergens anders 50€ meer krijgt maar geen GSM. Maar officieel wordt er dus nergens iets afgehouden van het loon. Ik denk dus niet dat dit wettelijk verplicht is (moest dit wel zo zijn hoop ik dat mijn werkgever niet meeleest :wink: )

Geplaatst: 12 okt 2007, 09:14
door denbonzo
Regel werd hier inderdaad ook ingevoerd sedert 06/2007 (met de reden dat dat wettelijk verplicht was) met de keuze - ofwel al de prive gesprekken voor eigen rekening (door prefix 8 voor je nummers te tikken) ofwel via een fixed bedrag dat mee op je loonfiche komt (voordeel allerlei aard).

Wat je dan als prive beschouwd en wat als beroepsgesprek - blijft een dunne lijn.... :wink:

Geplaatst: 12 okt 2007, 09:18
door meon
Bij ons is er sinds een aantal maanden inderdaad een verschil tussen professioneel en privégebruik van de GSM. Voor die nummers die privé zijn hoor je een 8 te draaien. Maar niet in het buitenland. En niet voor SMS'jes en ... 't s**** :(.
... dus pas je het niet toe ;)

Geplaatst: 12 okt 2007, 11:25
door Dave
Jan_B schreef:Ik ben niet zeker of dat juist is. Mijn werkgever betaalt mijn GSM rekening volledig (dus inclusief prive gesprekken) en ik betaal elke maand een bedrag aan de belastingen hiervoor.

Vroeger was dat niet zo, maar sinds januari 2007 heeft de fiscus hier bij ons bedrijf op aangedrongen.


Allee, dan zijn wij toch niet de enigen, omdat ik hier niks van in de media gehoord had, vond ik het nogal vreemd ...
En dan nog ineens met terugwerkende kracht vanaf 1 jan 2007 ...
't is wel geen enorm bedrag, maar wat als men dit gaat uitbreiden?
Er is nu al sprake van eenzelfde voordeel in natura aan te rekenen indien de werkgever een ADSL-abo zou sponseren (wat bij ons spijtig genoeg nog niet het geval is) ...

Geplaatst: 12 okt 2007, 11:42
door Dafke
dit klopt.
Ik werk bij een grote multinational.
Enkel de blackberry etc is volledig kosteloos.
Senior management heeft naast BB, ook nog eens een extra GSM.
Die is zelfs voor de hoogste in rang, betalend.

Maar er is een achterpoortje:

Laat de user de gsm zelf kopen en het bedrijf houdt hem 7€ per maand af voor abonnementskosten ed..
is eigenlijk nog gratis, niet? ;-)

Geplaatst: 12 okt 2007, 15:02
door Joe de Mannen
Ik zit in een wachtdienst, daarvoor heb ik een GSM nodig, als die regeling er bij ons dorokomt zal er voor de wachtdienst niet te veel volk mee overblijven.

J.

Geplaatst: 12 okt 2007, 21:48
door Edward Valckx
Dave schreef:Er is nu al sprake van eenzelfde voordeel in natura aan te rekenen indien de werkgever een ADSL-abo zou sponseren (wat bij ons spijtig genoeg nog niet het geval is) ...

Mijn werkgever betaalt mijn ADSL aansluiting, en hiervoor moet ik ook een kleine bedrage betalen ivm voordeel in natura op mijn loonfiche. Voor de GSM rekenen ze voorlopig nog niets aan. Voor de laptop konden we een formulier ondertekenen waarin we verklaren dat we hem strikt professioneel gebruiken - anders moesten we hiervoor ook een bijdrage betalen (zou ook wettelijk zo moeten, zeiden ze).

Voor bedrijfswagens verschilt het overigens nogal fel van firma tot firma wat de werknemer zelf betaalt. Soms 50 euro, soms 150 euro per maand... (voor zelfde type wagen)