De beroemde relaiskaart van velleman

.Is bij ons int secundair een eindwerkske geweest
[quote]Ik had gedacht aan een standaard/open/centraal systeem.
Dus alles regelbaar vanaf 1 centrale plaats (met 1 pc) via open standaarden.[quote]
Er zijn weinig 'open' systemen centrale systemen hoor. Alle censoren (bijv drukknoppen) moeten dan via (signaal) draad naar een centrale plaats worden gebracht , waaruit dan wordt gestuurt ..Er is dus weinig om vrij te geven ...
Voorbeelden van centrale systemen
Crestron (duur systeem, onbetaalbare maar leuke touchscreens (alles is aanpasbaar, kleur enz enz)
Gardy (heel eenvoudig systeem, teleruptorbasis, heel eenvoudig te programmeren.. beetje plc achtig)
Nikobus (vrij veel gebruikt in belgië, ook vrij eenvoudig systeem)
De laatste 2 zijn dan wel eenvoudig (is letterlijk alle draden naar de kast sturen en aansluiten op de modules) maar bieden dus ook wel minder mogelijkheden. Ook uitbreidingen zijn iets moeilijker met centrale systemen (steeds nen kabel terug naar de centrale kast trekken)
Ik zou niet kiezen voor een centraal systeem. Elentriekers zouden eht nochtans graag leggen (veel draad trekken = veel uren= veel matriaalonkosten)
Het KNX systeem is iets moeilijker (puur uit de elektriciteit bekeken) en werkt met buskabel , censoren en actoren. De buskabel is een twisted pair met isolatie (getest op 4KV, dient naast de laagspanning te komen) die ge dus kunt doorlussen. Op zone kabel kunde dan 64 deelnemers (censoren of actoren ) aansluiten. Wilde er meer, dan moet ge in topologie werken (meerdere lijnen) , als ge der nog meer wil in zones (Zonetopologie) .. ge kunt max 15 zones koppelen die telkens max 15 lijnen bevatten. maar dan zitte al met 14000 deelnemers:p dus ge kunt een half dorp op zo"n KNX systeem zetten

.
Voorbeelden van deelnemers
Load switch (lasten schakelen)
DImmer
Binaire uitgang/ingang
Drukknoppen
Lcd scherm enz...
Jalousieactoren
Deze bestaan in veel uitvoeringen , vormen en aantal uitgangen (2 voudig , 4 voudig) Just gelijk de drukknoppen.
Drukknoppen kunde een functie geven door ze hetzelfde (groeps)adres te geven als zo"n actor.
Dit gebeurd op de pc via het programma ETS, om het systeem eenmalig te programmeren (en achteraf makkelijk wijzigen via ETS) VdaB geeft dacht ik af en toe cursussen , mssn interessant om te volgen.
Andere decentrale systemen zijn luxom,btcino ... technisch gezien weet ik er weinig van , maar eib is interessanter wegens zijn open karakter (heb als eindwerk zelf hardware gemaakt voor EIb systeem). BTchino is meer design

vrouwen zullen da appreciëre .. vind het zelf ook ni zo lelijk. Maar technisch is het zeker geen hoogvlieger.. en naar schijnt installeert het niet gemakkelijk
[quote]
Ok, probleempje als die pc crashed, maar kan er dan niet gezorgd worden voor een soort fall-back systeem? (dus bvb pc crashed en al de dingen werken zoals ze nu werken -> geen domotica meer)
greetz,
Nob
[\quote]
Neen omdat uw ge uw licht niet elektrisch aanschakelt... In een klassieke installatie onderbreekt ge gewoon elektrisch de kring met uw schakelaar op de plaats waar die staat. In een domoticasysteem zijn dat relais, solid state's of wathever die zich in een kast bevinden.
De enige backup die je hebt bij het falen van je systeem zijn noodknopjes op de modules (die meestal in uw elektriciteits kast staan op din rail) om handmatig uitgangen te schakelen).
Er is dus geen enkel professioneel systeem dat werkt met een pc als 'hart' van de installatie. Gateways om via pc/internet/visualisatie software je installatie te bedienen zijn er natuurlijk wel.
Het heeft dan ook weinig zin te denken dat er een systeem bestaat dat een pc gebruikt als hart van zo'"n installatie.