Pagina 1 van 1

Stubru beluisteren via het web kost geld

Geplaatst: 08 jun 2006, 05:03
door Blue-Sky
Studio Brussels proefproject met internetradio kan de luisteraars op kosten jagen. Studio Brussel zendt zijn programma's sinds gisteren niet alleen meer uit via de traditionele internetradio, maar doet dat ook via peer-to-peer -netwerken. Die technologie is vooral bekend van software als Kazaa en E-donkey, waarmee illegaal films en muziek worden uitgewisseld, maar kan ook gebruikt worden om radioprogramma's legaal te verspreiden.

Tot nu toe zenden alle VRT-radiozenders op het internet uit via het unicasting -principe: iedere luisteraar maakt daarvoor een rechtstreekse verbinding met de netwerkserver van de VRT. Als er duizend mensen via het internet naar Studio Brussel luisteren, vereist dat duizend verbindingen. Voor peer-to-peer (P2P) moet de VRT in principe maar één verbinding leggen met een internetluisteraar. Het P2P-netwerk stuurt de programma's dan door naar andere luisteraars. Op die manier ontstaat een sterstructuur waarin de computercapaciteit van alle gebruikers op het netwerk gedeeld wordt. Het voordeel daarvan is een hogere geluidskwaliteit en het uitblijven van storingen op piekmomenten.

Maar via deze technologie verschuift de openbare omroep de kosten wel naar de gebruiker. Met unicasting betaalt de VRT per individuele gebruiker. Hoe meer gebruikers, hoe hoger de kosten. Met P2P kan hij in die kosten snoeien, omdat er veel minder internetverbindingen gelegd worden. De internetluisteraars betalen dan voor een stukje mee, omdat zij via P2P immers ook informatie doorsturen naar andere luisteraars, ze uploaden informatie. Op die manier iedere dag een uur naar Studio Brussel luisteren vereist volgens de VRT 2,06 gigabyte uploadcapaciteit per maand.

Wie veel via P2P naar internetradio luistert, staat op het einde van de maand dus een dure internetfactuur te wachten. Wie een gewoon internetabonnement heeft bij Telenet, beschikt per maand over 2 gigabyte uploadcapaciteit. Dertig uur naar Stubru luisteren volstaat al om dat op te gebruiken en dan mag je nog geen e-mails of zware bestanden versturen. Extra uploadcapaciteit kost minimum 1 euro per 200 megabyte (ongeveer drie uur radio). Bij Skynet gelden dezelfde beperkingen. Wie daar geen extra gigabytes koopt, ziet de downloadsnelheid trouwens sterk afnemen.

<img src="http://upload.userbase.be/upload/tn_vrt_logo.jpg" align="left" width="120" height="73">Bij de VRT beseft men dat de nieuwe technologie de luisteraars op kosten kan jagen als ze vaak via het internet luisteren. ,,Dat is inderdaad een bezwaar'', zegt Rutger Beckers, de adviseur innovatieve radio van de VRT. ,,Maar met dit proefproject willen we testen wat de luisteraars ervoor over hebben om een betere geluidskwaliteit te verkrijgen. Een proefproject in Denemarken wees al uit dat ze er niet van wakker liggen.''

De VRT zal altijd op het internet blijven uitzenden via unicasting, maar volgens Beckers moet er een oplossing gevonden worden voor de alsmaar stijgende kosten. ,,Internetradio blijft groeien. Per maand hebben we nu 60 terabyte bandbreedte nodig (1 terabyte is 1024 gigabyte, red.) en iedere maand komen daar enkele terabytes bij. Als je weet dat 1 terabyte 250 à 300 euro kost, merk je snel dat dat serieuze facturen zijn voor de VRT. We moeten dus naar een oplossing zoeken, anders dreigt internetradio het slachtoffer te worden van zijn eigen succes.''

www.digitaleradio.be

www.stubru.be


Bron: De Standaard.be van 8 juni 2006 -->(Erratum: foutje verbeterd, uploadcapaciteit)

Geplaatst: 08 jun 2006, 09:48
door Silence
Ik vind dit positief omwille van 2 reden

* het in de verf zetten dat P2P ook op een "positieve" wijze kan worden gebruikt.
* het zal sommige ISP's onder druk zetten om na te denken over hun diensten mbt traffiek.

Geplaatst: 08 jun 2006, 10:22
door MRC101
Volgens mij is dit vooral de schuld van de providers die al jaren een belachelijke limiet opleggen. Als je al na dagelijks een uurtje te luisteren aan je limiet zit :? .

Blue-Sky schreef:Wie een gewoon internetabonnement heeft bij Telenet, beschikt per maand over 2 gigabyte downloadcapaciteit.


Moet dat niet 2GV uploadcapaciteit zijn?

Blue-Sky schreef:Bij Skynet gelden dezelfde beperkingen. Wie daar geen extra gigabytes koopt, ziet de downloadsnelheid trouwens sterk afnemen.


Is bij telenet en meeste andere provider ook zo dacht ik.

Geplaatst: 08 jun 2006, 10:37
door svenska
Met het oude Versatel Always en Always More ADSL is de upload ongelimiteerd.

Bij Dommel is (denk ik) geen echte regel op de download en upload capaciteit (gewoon 50GB elke maand)...

Als dit er definitief doorkomt (want je kan nu nog steeds luisteren via unicasting) dan zullen velen niet constant meer kunnen luisteren naar StuBru...

Bij mij op het werk bv staat internetradio 10u per dag op, 5 dagen per week, soms zelfs 7/7, als met het vergeet af te zetten op vrijdagavond :-)

Geplaatst: 08 jun 2006, 10:46
door brooklyn
Als je weet dat 1 terabyte 250 à 300 euro kost


Doet telenet de hosting ? :lol:
Welke zot betaald er nu 300 euro per terrabyte

Geplaatst: 08 jun 2006, 10:58
door ubremoved_983
brooklyn schreef:
Als je weet dat 1 terabyte 250 à 300 euro kost


Doet telenet de hosting ? :lol:
Welke zot betaald er nu 300 euro per terrabyte


In *.be is de bandbreedte nu eenmaal zo duur !

Geplaatst: 08 jun 2006, 11:09
door MRC101
ditCh schreef:
brooklyn schreef:
Als je weet dat 1 terabyte 250 à 300 euro kost


Doet telenet de hosting ? :lol:
Welke zot betaald er nu 300 euro per terrabyte


In *.be is de bandbreedte nu eenmaal zo duur !


Volgens mij kost een terabyte nog geen 100€ als ge zoveel afneemt op een maand.
Maar wat bedoeld men nu met bandbreedte? Hun maandelijks volume of hun snelheid van hun verbinding, ik hoop het eerste, want "bandbreedte" (dus de snelheid van hun verbinding) kost natuurlijk direct al wat meer.

Geplaatst: 08 jun 2006, 13:20
door rapweg
http://www.digitaleradio.be/dab/hoeluisteren/pc/help/Links_streams.html

mp3.streampower.be gaat via het belgacom/skynet netwerk

Geplaatst: 08 jun 2006, 17:20
door crapiecorn
geef mij maar stubru via dvb-t, geen bandwidth gezever.

Geplaatst: 08 jun 2006, 19:36
door brooklyn
geef mij maar Stu Bru op de gewone radio, nog veel minder zever

Geplaatst: 09 jun 2006, 01:17
door Snakehit
geef mij maar Q-Music :P

Geplaatst: 09 jun 2006, 02:21
door Zambo
Geef mij maar KLARA :roll:

Geplaatst: 09 jun 2006, 07:29
door devilkin
Voor mij Radio 1 :) Of Kiss FM vanuit Spanje - ook goeie radio.

Geplaatst: 09 jun 2006, 08:00
door selder
Geef mij maar geene radio, k zet wel CDs op, zónder reclame!

Geplaatst: 09 jun 2006, 08:02
door FezzFest
Doe mij maar Studio Baptiste 8)

Geplaatst: 09 jun 2006, 10:20
door Phuncz
BassDrive of Digitally Imported (de Deephouse stream) dan thuis en onderweg StuBru of CD's. Ik ga niet betalen voor naar StuBru te mogen luisteren. Ze maken reclame genoeg op de radio...

Geplaatst: 09 jun 2006, 10:33
door selder
Maken ze dan nog iets anders dan reclame op de radio?

Geplaatst: 11 jun 2006, 00:19
door Block
... Een proefproject in Denemarken wees al uit dat ze er niet van wakker liggen.'' ...

Tsja, denemarken is qua internetstructuur niet echt te vergelijken met België.

Dat ze proberen de kosten te drukken door p2p in te schakelen is een goeie beslissing. Kijk maar naar de Nasa die zo een forse besparing aan bandbreedte kon realiseren.

Was er in windows vista ook geen soort p2p ingebouwen, ik meen mij toch zoiets te herinneren.

Geplaatst: 17 aug 2006, 13:23
door Dave