Pagina 1 van 1

Windows Vista verschijnt in acht varianten

Geplaatst: 21 feb 2006, 10:52
door Blue-Sky
<img src="http://upload.userbase.be/upload/060220_vista_kl.jpg" align="left" width="120" height="100">Media Center Edition verdwijnt. Microsoft is van plan acht varianten van Windows Vista uit te brengen, heeft het bedrijf afgelopen weekend onthuld. De definitieve lijst van 'kernversies' bevat ook een speciale editie voor Europa. Deze Europese versies (Windows Vista Home Basic N en Windows Vista Business N) bevatten geen mediaspeler, om tegemoet te komen aan de eisen van de Europese Commissie om concurrentievervalsing te voorkomen. Overigens zijn de huidige 'mediaspelerloze' N-versies van Windows XP geen succes.

Andere Windows Vista-versies zijn Windows Vista Starter 2007, Windows Vista Enterprise, Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium, Windows Vista Ultimate en Windows Vista Business.

Naast de uitputtende lijst van Windows-versies voor diverse scenario's valt op dat er geen aparte melding wordt gemaakt van 32- of 64-bit varianten. Alle versies zouden spelletjes bevatten - zakelijke versies zouden ook sterk op ondersteuning van mobiele apparatuur inzetten.

Windows Vista moet later dit jaar uitkomen. Volgens bepaalde geruchten zou dat in de herfst kunnen zijn, maar evengoed pas tegen december. Microsoft moet nog de exacte samenstelling van het besturingssysteem bepalen, maar de naamgeving lijkt nu definitief.

De uitsplitsing in allerlei subversies kwam vorige week ook tot uiting in het kantoorsoftwarepakket Office, dat in maar liefst zeven verschillende varianten verschijnt. Zelfstandige Windows-versies voor tablet-pc's en Media Center-machines zullen met de overgang naar Windows Vista zijn verdwenen.


Bron: ZDNet.be van 20 februari 2006

Geplaatst: 21 feb 2006, 11:09
door The_Borg
Zucht, goedkoper zal je er wel nooit vanaf komen. 3 versies voor de home-markt vind ik er nu toch wel over.

Geplaatst: 21 feb 2006, 11:14
door Blue-Sky
The_Borg schreef:Zucht, goedkoper zal je er wel nooit vanaf komen. 3 versies voor de home-markt vind ik er nu toch wel over.
Inderdaad beetje veel, je kunt hier al eens zien, men zag van de bomen het bos niet meer.
Google -> Link Vista

:roll:

Geplaatst: 21 feb 2006, 11:21
door netdata
Van windows XP bestaan ook best veel varianten hoor:

Windows XP Media Center 2005
Windows XP Professinal
Windows XP Home OEM
Windows XP home Retrail
Windows XP Tablet PC
Windpws XP Prof Select
Windows XP Embedded

Dit zijn er toch ook 7 he en tel er dan nog eens alle versie's SP1 en SP2 bij

Geplaatst: 21 feb 2006, 11:26
door no name
prodata schreef:Van windows XP bestaan ook best veel varianten hoor:

Windows XP Media Center 2005
Windows XP Professinal
Windows XP Home OEM
Windows XP home Retrail
Windows XP Tablet PC
Windpws XP Prof Select
Windows XP Embedded

Dit zijn er toch ook 7 he en tel er dan nog eens alle versie's SP1 en SP2 bij


ge vergeet de 64bit versie nog :-)

Me zoveel versies begint het echt onoverzichtelijk te worde. beslist maar is welke het beste bij u past, en goeiekoper zulle ze ook ni zijn denk.
Ik blijf nog ff bij mene win XP PRO zene, kzen er content van!

Gr No Name

Geplaatst: 21 feb 2006, 11:30
door netdata
mss kan een 'vista' kenner me eens de voordeelen opnoemen want wat ik lees is dat de beste dingen eruit zijn gehaald zoals een deftige vernieuwd file-systeem (wat zou gaan gelijken op ext-3)

Geplaatst: 21 feb 2006, 11:32
door Blue-Sky
Info voor de toekomstige Vista Professionals

Geplaatst: 21 feb 2006, 11:43
door The_Borg
Windows XP Home OEM
Windows XP home Retrail


Dat is nog altijd 1 OS hé. Voor de bestaande ga je de OEMs er ook nog eens bij mogen optellen.

Geplaatst: 21 feb 2006, 11:57
door brooklyn
who cares over het aantal versies, als het maar stabiel en betrouwbaar is!

Geplaatst: 21 feb 2006, 12:41
door netdata
Blue-Sky schreef:Info voor de toekomstige Vista Professionals


Bedankt voor de link !

Na het lezen weet ik al iets meer en merk ik vooral op dat het een verbetering is van da huidige tools, maar eigenlijk kan je al die dingen ook met Windows XP, mits toevoeging van externe software...

Geplaatst: 21 feb 2006, 13:17
door MRC101
prodata schreef:Van windows XP bestaan ook best veel varianten hoor:

Windows XP Media Center 2005
Windows XP Professinal
Windows XP Home OEM
Windows XP home Retrail
Windows XP Tablet PC
Windpws XP Prof Select
Windows XP Embedded

Dit zijn er toch ook 7 he en tel er dan nog eens alle versie's SP1 en SP2 bij


Er is ook nog een Windows XP Media Center 2004

Geplaatst: 21 feb 2006, 14:00
door meon
prodata schreef:Na het lezen weet ik al iets meer en merk ik vooral op dat het een verbetering is van da huidige tools, maar eigenlijk kan je al die dingen ook met Windows XP, mits toevoeging van externe software...

In de kernel zijn toch serieuze wijzigingen merk ik. Vista-exe's starten onder XP niet op wegens ontbrekende kernel-hooks.

Geplaatst: 21 feb 2006, 16:53
door Snakehit
En voor welkeen moet ge dan kiezen? :P

Geplaatst: 21 feb 2006, 18:23
door Kartouch
Snakehit schreef:En voor welkeen moet ge dan kiezen? :P


Misschien moet Michelin maar een kaart uitbrengen die een gebruiker naar de juiste Vista-versie brengt.

Volgens mij hanteert MS de politiek dat als klanten door de bomen het bos niet meer zien ze de meest complete versie kopen (en dus ook de duurste) voor hun segment. Meteen betalen ze dan ook een pak funkties die ze toch nooit gaan gebruiken. Maar MS heeft dan toch de poen.

Geplaatst: 21 feb 2006, 18:42
door Tae
Zolang dat er maar een betaalbare exemplaar bij zit is het voor mij goed.

Ik wil geen 150€ betalen voor een versie.

50€ max. :P

Geplaatst: 21 feb 2006, 19:15
door cptKangaroo
Ik heb eens ergens in een discussie gelezen dat de patch tegen de wmv-exploit die onlangs door MS uitgebracht werd, ook in Vista moest aangebracht worden, wat natuurlijk vragen doet rijzen rond de 'geheel nieuwe programmacode' die zogezegd in Vista zou zitten.

Ik heb nog geen enkel echt overtuigend argument gelezen dat mij doet besluiten dat ik beter af ga zijn met Vista -- zelfs de "AeroGlass" halfdoorzichtige windows zijn min of meer ook mogelijk in XP. De enige reden voor overschakeling zal waarschijnlijk de verminderde MS-support voor XP zijn. Dus ofwel overschakelen, ofwel wennen aan het feit dat je je XP Windows Updates wellicht van non-Microsoft bronnen gaat moeten halen (zoals onlangs bij die Sony Rootkit patch). Wat misschien geen slechte zaak is.

Geplaatst: 21 feb 2006, 22:41
door meon
cptKangaroo schreef:Ik heb eens ergens in een discussie gelezen dat de patch tegen de wmv-exploit die onlangs door MS uitgebracht werd, ook in Vista moest aangebracht worden, wat natuurlijk vragen doet rijzen rond de 'geheel nieuwe programmacode' die zogezegd in Vista zou zitten.

Die exploit was geen fout, maar een bewust aangebrachte functie. Als uit (oude) functionele analyses is gebleken dat een bepaalde functie moet werken zoals dit nu deed, waarom zou je dat ineens moeten gaan veranderen? Het is pas als er misbruik van wordt gemaakt dat je er moet tegenin gaan eh. 5 jaar geleden kon iedereen een window.open() gebruiken bij een onload in een webpagina. Dat hoorde zo, het had (en heeft nog steeds) z'n nut, maar omdat er misbruik van wordt gemaakt wordt dit tegenwoordig door popupblockers geblokkeerd ...

Geplaatst: 21 feb 2006, 23:15
door sander
ik draai nog altijd windows 2000 pro, da ding werkt perfect, geen reden om te upgrade, ;)

Geplaatst: 21 feb 2006, 23:20
door Phuncz
prodata schreef:mss kan een 'vista' kenner me eens de voordeelen opnoemen want wat ik lees is dat de beste dingen eruit zijn gehaald zoals een deftige vernieuwd file-systeem (wat zou gaan gelijken op ext-3)

Ge krijgt er een volledig DRM-systeem bij ! Ah nee das geen voordeel. Ge krijgt er een nieuwe coole interface bij ! Hmm been there, done that, got the T-shirt. Ahja het gaat nóg sneller zijn ! Yeah right, dat beloofden ze al sinds Windows 95, het is de hardware die sneller wordt en de Windows die zwaarder wordt... Maar er zit zo'n coole... nieuwe... euhm... mja.

"MacOS X: see where Windows is someday getting to."


[serieus]Voorlopig zie ik echt weinig speciaals aan Vista. De betalende klanten krijgen alweer wat minder rechten (bv. OEM licentie die vervalt bij verandering van mobo), het gaat vol DRM-enabled spul zijn dat naar een medialoos bestaan leidt. Het gaat weer lekker incompatibel zijn met tal van programma's als ik het zo zie. Dus naast de interface updates die al jaren in MacOS X zitten, komen ze met vrij weinig nieuwe zaken. Het lijkt er ook naartoe te gaan om NOG meer brol bij de Windows te steken dus 1GB RAM zal nog lekker stroperig aanvoelen ook.

Persoonlijk ben ik totaal tegen de introductie van DRM omdat het een systeem in de hand werkt waar de betalende koper enkel nog het recht krijgt om media te bekijken of beluisteren, evenals het per platform verplichten opnieuw een "licentie" te verkrijgen. Je hebt geen recht op backups of om het te converteren naar een ander formaat. Als niet al je hardware voldoet aan de strikte DRM-eisen, is het zelfs mogelijk dat het niet afspeelt of in lagere kwaliteit weergegeven wordt. Zie het HDCP verhaal: geen enkele bestaande videokaart is in staat om toekomstige HDTV media af te spelen, ook al is het hardwarematig perfect mogelijk. Maar omdat ze elke link onder perfecte beveiligde controle willen hebben, ben je verplicht HDCP-compliant spul te kopen. Windows Vista is gewoon 1 grote stap in een maatschappij waarin aanvaard wordt dat je als gebruiker geen rechten meer hebt, enkel toestemming. En die toestemming wordt bepaald door de groten in de wereld.

Zo durft bv. EA Games het om geld te vragen om via een PSP sport spel online te kunnen spelen. Doe je dat niet, dan wordt jouw persoonlijke informatie aan derden doorgespeeld. Dat is het EA dat vroeger beloofde dat spellen goedkoper werden doordat ze geen handleidingen meer drukten. Dat spellen goedkoper werden doordat ze de kartonnen doos achterlieten. Wel, nu vragen ze je gewoon extra centen voor hun spel online te mogen spelen. Bij MMORPG-spellen kan ik dat begrijpen: veel trafiek, veel onderhoud, veel balancing, veel extra content en veel support. Echter EA kennende zal er juist NIKS van dat allemaal te verwachten zijn en moet je nu gewoon betalen voor iets dat vroeger ook gratis kon.

Dat is ook een aspect waar Microsoft langzaam aan naartoe gaat. Het duurt niet lang voor je 5€/maand voor Hotmail kan gaan dokken. Of 2€/maand voor MSN Messenger. En zo gaat het verder. Voor je het weet betaal je zoveel abonnementen op allerlei diensten die vroeger gratis konden. Spam en reclame is nochtans niet afgenomen ! Kijk maar eens naar Messenger, hoe kan het nóg erger ?

Re: Windows Vista verschijnt in acht varianten

Geplaatst: 22 feb 2006, 10:49
door Drewvt
Blue-Sky schreef:Deze Europese versies (Windows Vista Home Basic N en Windows Vista Business N) bevatten geen mediaspeler


Goed begin. Graag ook versies zonder Internet Explorer, zonder Messenger en zonder Outlook. :lol:

Re: Windows Vista verschijnt in acht varianten

Geplaatst: 22 feb 2006, 11:02
door Blue-Sky
Drewvt schreef: Goed begin. Graag ook versies zonder Internet Explorer, zonder Messenger en zonder Outlook. :lol:
Outlook welke bij Office XP hoort konden ze er wel bij laten. Ze maken zo al genoeg winst. :eek:

Geplaatst: 22 feb 2006, 19:03
door Chewie
Virussen
Intruders
Spyware
Trojans
Adware

:roll:

Re: Windows Vista verschijnt in acht varianten

Geplaatst: 27 feb 2006, 21:57
door Rapt0r
Drewvt schreef:
Blue-Sky schreef:Deze Europese versies (Windows Vista Home Basic N en Windows Vista Business N) bevatten geen mediaspeler


Goed begin. Graag ook versies zonder Internet Explorer, zonder Messenger en zonder Outlook. :lol:


Hehe. Messenger mag blijven, al die andere brol mag inderdaad weg :)

Geplaatst: 27 feb 2006, 22:16
door meon
Laat Windows Live Messenger 8 Beta net een van de programma's zijn die zich niet op Vista Build 5308 laat installeren :D

Geplaatst: 01 maa 2006, 22:56
door 4ng3l
Phuncz schreef:Windows Vista is gewoon 1 grote stap in een maatschappij waarin aanvaard wordt dat je als gebruiker geen rechten meer hebt, enkel toestemming. En die toestemming wordt bepaald door de groten in de wereld.


Ik vermoed dat je ook doelt op Trusted Computing.
http://en.wikipedia.org/wiki/Trusted_computing en
http://en.wikipedia.org/wiki/Next_Generation_Secure_Computing_Base

Persoonlijk huiver ik van die gedachte. En ik denk iedereen die ook maar iets van computers afkent samen met mij.

Maar mss is dit voer voor een andere topic?

Geplaatst: 01 maa 2006, 23:36
door The_Borg
4ng3l, thrusted computing is idd de walgelijkste en de meest verwerpbare technologie die langzaam in pc-onderdelen aan het insluipen is. Toch blijft het mij verbazen hoe weinig mensen maar op de hoogte zijn van het bestaan. Ik heb het dan niet enkel over six-pack Joe, maar ook over ITers.

Geplaatst: 01 maa 2006, 23:55
door meon
Ik heb m'n TPM-chip niet ingeschakeld, maar in Vista kan ik daarmee m'n HDD volledig versleutelen.

Vista versions not so confusing after all

Geplaatst: 02 maa 2006, 00:59
door MRC101
<img src="http://users.fulladsl.be/spb10419/ms_vistanew.gif" align="left" width="130" height="100">Vista versions not so confusing after all

Yesterday Microsoft released information about how Windows Vista will be packaged when it’s ready for retail delivery later this year. (The press release, unfortunately, is written in very broad strokes. I hope Microsoft publishes a detailed feature matrix soon.)

When the rumors of Vista versions first began flying several months ago, I read many complaints about the potential for mass confusion among Windows consumers. Now that the official announcement is out, those fears seem overblown.

Set aside the Starter version, which is designed for use on cheap PCs in emerging markets (Thailand, Malaysia, Indonesia, Russia, Brazil, India, and many more) and won’t be sold in the U.S., Europe, and other major markets. Forget about the N versions, too - those are the Media Player-free versions the European Commission required Microsoft to make available to OEMs as part of its antitrust decree, and they’ve been a spectacular flop in the marketplace.


Bron/meer: ZDnet.com

Geplaatst: 02 maa 2006, 07:07
door Gast
Mar. 01, 2006

Responding to a recent article in ExtremeTech entitled "Why Windows Vista Won't s****," DesktopLinux.com columnist Steven J. Vaughan-Nichols, who's been using Vista for months, is pulling no punches: Microsoft's replacement for Windows XP is flat-out going to "s****," he retorts.

"While I write a lot about Linux, and I prefer it, my real specialty is that I know operating systems of all types and sorts, including Vista," Vaughan-Nichols writes. "So when I say Vista s****, well, I know what I'm talking about."

http://www.desktoplinux.com/news/NS4597193927.html

Geplaatst: 02 maa 2006, 09:59
door meon
Anonymous schreef:
Mar. 01, 2006

Responding to a recent article in ExtremeTech entitled "Why Windows Vista Won't s****," DesktopLinux.com columnist Steven J. Vaughan-Nichols, who's been using Vista for months, is pulling no punches: Microsoft's replacement for Windows XP is flat-out going to "s****," he retorts.

"While I write a lot about Linux, and I prefer it, my real specialty is that I know operating systems of all types and sorts, including Vista," Vaughan-Nichols writes. "So when I say Vista s****, well, I know what I'm talking about."

http://www.desktoplinux.com/news/NS4597193927.html

Ik heb het eens gelezen. Wat een typische linux-fanboy zeg ...
Zijn zogenaamde "proof" is maar zwak hoor.
De "fout" in WMF-files die hij aanhaalt is nooit door MS als fout gezien, maar als feature. Bovendien kan die sinds XP SP2 door het inschakelen van DEP geblokkeerd worden, zonder dat dit specifiek voor de WMF-exploit was.
You see, with SuperFetch you can a USB 2.0-based flash drive as a fetch buffer between your RAM and your hard disk. Let me spell that out for you. Vista will put part of your running application on a device that can be kicked off, knocked out, or your dog can carry away as a chew toy. Do you see the problem here? Me too!

Goh. Je nog niet gestart programma wordt uit het geheugen verwijderd! Dan zal het normaal opstarten toch gewoon even lang duren als zonder superfetch :roll:
En nog van die rare dingen die 'em zegt ... Beetje Microsoft bashing.