Energie prijzen worden sneller dan verwacht duurder

Discussieforum over energiebedrijven (elektriciteit en gas), zonnepanelen, windenergie en andere.
Ordon
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1573
Lid geworden op: 27 apr 2019, 06:52
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Bedankt: 70 keer

De huidige zéér hoge elektriciteitsprijzen zijn alvast nog steeds niet hoog genoeg om onze offshore-windparken "break-even" uit te baten.
De Belgische offshore-windparken ontvangen steun: dat is geweten.
Voor dit jaar was er rekening gehouden met 812 miljoen euro.
Gelet op de zéér hoge elektriciteitsprijzen zou er voor dit jaar minder steun nodig zijn.
Volgens de CREG zou 635 miljoen euro steun kunnen volstaan.
Een verschil van 177 miljoen euro.
Voor de offshore-windparken was dit jaar rekening gehouden met een steun van 812 miljoen euro. Maar volgens energieregulator Creg zou 635 miljoen kunnen volstaan, een besparing van 177 miljoen, of meer dan 20 procent. ­Minister Van der Straeten, die ook de meerinkomsten in andere energiesectoren laat onderzoeken, stelt voor om de eenmalige meevaller in te zetten voor het verlagen van de energiefactuur.
Bron: De Standaard (Paywall)

Met deze steun (635 à 812 miljoen euro) kan op jaarbasis een zeer beperkte hoeveelheid elektriciteit geleverd worden aan de Belgische bevolking.
Uit de laatst beschikbare gegevens van FOD Economie werd er over de periode november 2020 tot en met oktober 2021 de volgende hoeveelheden elektriciteit geproduceerd:
  • Nucleair: 48.643 GWh (50,44%)
  • Thermisch - niet-hernieuwbaar: 24.659 GWh (25,57%)
  • Thermisch - hernieuwbaar: 4.486 GWh (4,65%)
  • Wind: 11.887 GWh (12,33%)
    • waarvan Onshoreㅤ: 4.890 GWh (5,07%)
    • waarvan Offshore: 6.997 GWh (7,26%)
  • Zonne-energie: 5.440 GWh (5,64%)
  • Waterkracht: 1.212 GWh (1,26%)
  • Andere: 101 GWh (0,10%)
  • TOTAAL: 96.428 GWh
.

Wat betekent dit voor de kWh-prijs alvorens de offshore-windparken "break-even" uitgebaat kunnen worden?
Bovenop de huidige zéér hoge energieprijs voor elektriciteit dient u dan nog volgende bedragen te voegen:
  • In het geval van 635 miljoen steun voor de offshore-windparken met een productie van 6997 GWh (7,26%):
    635 miljoen euro steun / 6997 GWh / 1000 (conversie naar MWh) / 1000 (conversie naar kWh)= 0,0908 euro per kWh extra louter aan energiekost (dus nog +BTW etc op de particuliere afrekening)
  • In het geval van 812 miljoen steun voor de offshore-windparken met een productie van 6997 GWh (7,26%):
    812 miljoen euro steun / 6997 GWh / 1000 (conversie naar MWh) / 1000 (conversie naar kWh)= 0,1160 euro per kWh extra louter aan energiekost (dus nog +BTW etc op de particuliere afrekening)
Uiteraard geen wind = geen elektriciteit.

Volgens de "groene" en "100% hernieuwbare energie" voorstanders is dit "Dezelfde elektriciteit, even goedkoop en 100% hernieuwbaar"...
De Standaard geeft er volgende uitleg aan: "Windmolens helpen energiefactuur te verlagen."
Niet dus: er wordt enkel benadrukt dat er 177 miljoen euro minder steun wordt uitgegeven (812-635=177 miljoen euro).
fuserke
Member
Member
Berichten: 58
Lid geworden op: 09 apr 2019, 15:05
Bedankt: 10 keer

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf202201 ... kkEA%3D%3D

Paywall. Hier volledig artikel:

Van “boerenbedrog” tot “geen écht sociaal beleid”: regering sleept zich naar akkoord over energiefactuur

Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) wil énkel de btw op elektriciteit verlagen. Die op gas zou ze onaangeroerd laten uit ecologische overwegingen. Ze hoopt met dat voorstel vandaag de brug te maken tussen de volledige btw-verlaging van Vooruit en CD&V en de beperkte ingreep op de energiefactuur die Open VLD bepleit.

De kern van de federale regering moet vandaag vroeg uit de veren om zich te buigen over de energiefactuur. Al zal het niet evident zijn om effectief een akkoord te bereiken. Waar de voorbije dagen consensus groeide om een btw-verlaging op gas en elektriciteit door te voeren, is er nu toch nog veel discussie over de manier waarop de politiek de torenhoge energiefactuur wil aanpakken. Open VLD begint de debatten vandaag lijnrecht tegenover CD&V en Vooruit. Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) wil van die tweespalt gebruikmaken om een consensusvoorstel op tafel te leggen. Ze wil énkel de btw op elektriciteit van 21 naar 6 procent brengen, de btw op gas wil ze onaangeroerd laten. Volgens de groene minister zou het geen goed idee zijn om gasgebruik te subsidiëren en zo te stimuleren. De accijnzen op elektriciteit wil ze op het minimumniveau brengen. Die twee maatregelen zouden voor een korting van 220 euro op de jaarfactuur zorgen.

Met dat voorstel wil Van der Straeten zichzelf als compromismaker in de markt zetten. De kostprijs voor de staatskas zou beter meevallen dan bij een volledige btw-verlaging. Laat de staatskas nu net de voornaamste bezorgdheid van Open VLD zijn. Die partij wil haar goede voornemens voor het nieuwe jaar waarmaken door zich te profileren los van premier Alexander De Croo (Open VLD).

Oudgediende Maggie De Block (Open VLD) deed gisteren in de Kamer de deur voor een forse energie-ingreep radicaal dicht. Ze noemde een btw-verlaging van 21 naar 6 procent “boerenbedrog”. De Vlaamse liberalen willen énkel de accijnzen op de factuur op nul zetten en niet aan het btw-tarief raken. Dit zou de jaarafrekening met 70 euro doen dalen. Amper 6 euro per maand dus. Voor bijkomende maatregelen wijst Open VLD naar de Vlaamse regering.

Bij de andere regeringspartijen wordt het voorstel van Open VLD, dat in deze discussie zelfs strenger is dan MR, op hoongelach onthaald. Zowel Vooruit als CD&V blijft ervoor pleiten om het btw-tarief op gas en stroom vanaf 1 februari terug te brengen tot 6 procent, een maatregel die volgens beide partijen neerkomt op een korting van 500 à 600 op de jaarfactuur. De impact op de begroting ligt ergens tussen 1 en 1,4 miljard. Dat Van der Straeten eerst op hun lijn zat, en nu een ander voorstel op tafel legt, kunnen CD&V en Vooruit maar matig appreciëren. “De gasfactuur is veel meer ontspoord, maar die wil Groen onaangeroerd laten”, klinkt het bij Vooruit. “De groenen laten met dit voorstel eens te meer blijken dat ze geen échte sociaal beleid willen.”

Voor premier De Croo wordt de opdracht om vandaag met een akkoord te landen aartsmoeilijk, zeker gezien de harde uitval van zijn eigen partij. Vooruit en CD&V zullen het overleg zeker niet verlaten zonder enige vorm van btw-verlaging, voor Groen moet die dan weer groen uitslaan. Bijkomend struikelblok is het hardnekkige pleidooi van PS aan Franstalige kant voor het uitdelen van een energiecheque van 200 euro. Het akkoord dat vandaag gebrouwen wordt, zal er eens te meer een zijn met vele ingrediënten. Voor de consument is het afwachten hoe sterk het brouwsel nog is.

Open VLD: enkel verlaging accijnzen
De Vlaamse liberalen willen énkel de accijnzen op de energiefactuur naar het minimum brengen. Dat zou een gemiddeld gezin naar eigen zeggen 70 euro per jaar opleveren. Energieminister Tinne Van der Straeten heeft het in berekeningen die onze redactie kon inkijken over een korting van 60 jaar op de factuur. Kostprijs voor de begroting zou oplopen tot 281 miljoen euro op jaarbasis. Voor bijkomende maatregelen wijzen de liberalen naar de Vlaamse regering.

CD&V en Vooruit : btw-verlaging gas én elektriciteit
Al sinds het begin van deze week pleiten CD&V en Vooruit voor een snelle verlaging van het btw-tarief op gas én elektriciteit van 21 naar 6 procent. Via die maatregel zou de consument een korting krijgen van 508 tot wel 664 euro op de jaarfactuur. Het verlies aan inkomsten zou voor de overheid dan ook wel oplopen tot 1 miljard euro of zelfs 1,4 miljard euro. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil die maatregel wel maar aanhouden tot juni ongeveer, en schat de kostprijs op 86 miljoen per maand. Daarna moet de lage btw gecompenseerd worden via hogere accijnzen.

Groen: lagere btw en accijnzen op elektriciteit
De ecologisten van Groen hebben de voorbije weken zowat elk mogelijk standpunt vertolkt. Minister Tinne Van der Straeten wou eerst de accijnzen naar beneden halen. Haar voorzitster Meyrem Almaci wou dan weer energiecheques uitdelen. Uiteindelijk dachten CD&V en Vooruit een partner te hebben in Van der Straeten voor een volledige btw-verlaging, maar nu staat de energieminister toch op de rem. De btw en de accijnzen op elektriciteit verlagen moet volgens haar volstaan. Voor de gasfactuur wil ze niet tussenkomen.

--------------

Conclusie: F u werkmens. Crepeer maar. Wij die goed verdienen hebben het niet nodig en jullie die het wel nodig hebben --> pech ga maar in armoede leven (als het van sommige ministers en sommige partijen afhangt.)

My 2 cents: hopelijk zeer zware afstraffing in 2024. De vraag is natuurlijk of de mensen het zullen volhouden tot dan
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

fuserke schreef:De vraag is natuurlijk of de mensen het zullen volhouden tot dan
Nee, de vraag is wat je dan wel voorstelt?
En dus wat andere partijen die niet in de federale of Vlaamse regering zitten, bv PVDA & VB, anders zouden doen (behalve nog diepere putten maken)?
on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4340
Lid geworden op: 05 mei 2006, 16:05
Uitgedeelde bedankjes: 249 keer
Bedankt: 331 keer

fuserke schreef: Paywall. Hier volledig artikel:
Dat gaat niet op prijs gesteld worden, denk ik.
Bye, Maurice
https://on4bam.com
Med
Pro Member
Pro Member
Berichten: 300
Lid geworden op: 20 aug 2017, 22:58
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 9 keer

fuserke schreef:
Conclusie: F u werkmens. Crepeer maar. Wij die goed verdienen hebben het niet nodig en jullie die het wel nodig hebben --> pech ga maar in armoede leven (als het van sommige ministers en sommige partijen afhangt.)

My 2 cents: hopelijk zeer zware afstraffing in 2024. De vraag is natuurlijk of de mensen het zullen volhouden tot dan
En denk je werkelijk dat "andere" partijen (n-va, pvda of vb) dan wel iets gaan doen?

Vlaams niveau wil/mag niets doen want vlaamse begroting is nu al slecht. : dus federaal moet maar oplossen (financieel) en de bevolking tevredenstellen.
Tegelijkertijd is het net de grootste partij die wel in vlaamse regering zit, maar niet federaal die krijst over federaal begrotingstekort, maar wel eist dat het federale gat groter word als men toch persé iets voor de werkmens wil doen :bang:

Dus als de federale regeringspartijen in 2024 afgestraft worden, krijg je een regering met n-va erin. Die kan dan opnieuw 1-2 of 3 indexsprongen uitvoeren wegens "enorm begrotingsgat van vorige regering". Dus een belastingsaanslag van 30-60 of 90 duizend euro voor elke werkmens!

En dan kunnen ze weer klagen dat België niet werkt want kijk maar eens naar die federale begroting, en vlaanderen heeft een betere begroting. En dat is allemaal de schuld van groen/rood/blauw/oranje/walen/brusselaars/....(take your pick) :nono:

En blijkbaar trap jij met open ogen in hun politiek spelletje..... Als er al afgestraft zou moeten worden in 2024 is het de politieke klasse die in zijn volledigheid moet afgestraft worden. Inclusief extremen.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

Med schreef:Vlaams niveau wil/mag niets doen want vlaamse begroting is nu al slecht.
En net de meeste "prullen" van de elektriciteitsrekeningen zitten op Vlaams niveau.
Zuhal Demir toetert wel dat ze al 1,5 jaar "aan het opkuisen" is, maar dat is wel sh*t van de vorige Vlaamse regeringen waar NVA mee inzat.

Enkel de fans die politieke partijen fia Facebook en andere fuiken volgen, geloven die onzin nog.
bollegijs
Premium Member
Premium Member
Berichten: 654
Lid geworden op: 31 jul 2019, 13:26
Uitgedeelde bedankjes: 37 keer
Bedankt: 18 keer

Straks gaan ze nog de 1% extra moeten taxeren om er uit te geraken, stel je voor... 22 jaar te laat :lol:
Gebruikersavatar
Matt555
Pro Member
Pro Member
Berichten: 242
Lid geworden op: 01 aug 2019, 09:37
Locatie: Thailand
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer
Bedankt: 10 keer

bollegijs schreef:Straks gaan ze nog de 1% extra moeten taxeren om er uit te geraken, stel je voor... 22 jaar te laat :lol:
Er uit geraken doen ze altijd ..... maar het zijn wij die het gaan betalen ......en ze doen nu al hun best om alles te weten wat je op je bank hebt.....kijk dit bank bericht maar eens ... :-(

(copy paste )

10-01-2022 - Mededeling met betrekking tot het Centraal aanspreekpunt
bij de Nationale Bank van België
De programmawet van 20 december 2020 (B.S. 30 december 2020) heeft de
informatie uitgebreid die financiële instellingen, waaronder AXA Bank,
moeten meedelen aan het Centraal Aanspreekpunt bij de Nationale Bank
van België, ook wel CAP genoemd.

- Wat werd tot nu toe al meegedeeld?

Identiteitsgegevens van klanten en volmachthebbers, hun rekeningnummers
(inclusief opening en afsluiting van rekeningen en volmachten op die
rekeningen met datum), financiële contracten zoals huur van kluizen,
overeenkomst beleggingsdiensten, kredieten (inclusief bestaan en einde
ervan met datum).

- Wat wordt extra medegedeeld vanaf 31 januari 2022?

Het periodieke saldo van de bankrekening waarvan de klant(en)
(mede-)houder is/zijn.
Om het half jaar zullen rekeningstanden van
30/06 en 31/12 worden medegedeeld in de loop van de maand juli/januari.
Een eerste gegevensoverdracht zal gebeuren op 31/01/2022 voor de
rekeningstanden van 31/12/2020, 30/06/2021 en 31/12/2021.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

Matt555 schreef: Er uit geraken doen ze altijd ..... maar het zijn wij die het gaan betalen ......en ze doen nu al hun best om alles te weten wat je op je bank hebt.....kijk dit bank bericht maar eens ...

(copy paste )

10-01-2022 - Mededeling met betrekking tot het Centraal aanspreekpunt
bij de Nationale Bank van België
Dat is bezwaarlijk nieuws te noemen :).
En het CAP is enkel toegankelijk voor fraude-onderzoek etc.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20201211_98089687
De opgeslagen informatie in het CAP is immers, via een specifieke procedure, beschikbaar voor fraudeonderzoek door de belastingadministratie en het gerecht.

Daarnaast consulteren bijvoorbeeld notarissen het CAP bij de opmaak van een aangifte van nalatenschap. De gegevens in het CAP worden gedurende tien jaar bewaard.
Met die informatie gaan ze het (bijkomend) gat in de begroting niet toerijden :).
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

Al die partijen die beweren dat BTW verlaging slecht is, want dan verrijk je de rijken en krijg je minder indexaanpassingen. Alsof je met die index aanpassing ook niet de rijken bevoordeelt. Want hoe hoger het loon, hoe groter de aanpassing.
boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4357
Lid geworden op: 05 jul 2017, 09:50
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer
Bedankt: 100 keer

Sowieso was de btw al eens op 6% maar denk dat de regering michel of di rupo dit had gewijzigd.

Dus dat argument van indexvertraging trekt nergens op.

Daling naar 6 procent
In 2014 werd de btw op elektriciteit verlaagd van 21 procent naar 6 procent. De maatregel maakte deel uit van het relancepakket waarover de regering toen besliste. De bedoeling was om de economie weer aan te zwengelen.

De maatregel gold trouwens niet voor iedereen: de btw op elektriciteit daalde fors voor particulieren, maar niet voor professionele klanten. Voor bedrijven, verenigingen, organisaties en scholen bleef het btw-percentage gewoon 21 procent. Dat deed het trouwens ook voor zelfstandigen met een ‘gemengd verbruik’. De bakker die boven zijn winkel woont en een professioneel contract heeft afgesloten bij zijn energieleverancier, kreeg geen btw-korting op zijn privéverbruik. Dat betekende dus kiezen: btw-recuperatie of btw-verlaging.

Ook mensen die onrechtstreeks afhangen van een professioneel contract bleven 21 procent btw betalen. Denk daarbij aan camping- of appartementsbewoners die geen eigen teller hebben, maar hun stroomverbruik rechtstreeks aan de eigenaar betalen.

Opnieuw gestegen naar 21 procent
Oorspronkelijk werd gezegd dat de verlaging naar 6 procent zou gelden tot eind 2015. Dat werd uiteindelijk iets minder lang: vanaf 1 september 2015 werd het btw-tarief op elektriciteit voor alle particuliere consumenten terug bijgesteld naar 21 procent.

Die beslissing deed nogal wat stof deed opwaaien destijds, want een stijging van 15 procent is toch serieus voelbaar op je elektriciteitsfacturen. De precieze impact van de stijging? De btw-verhoging op elektriciteit kostte een gemiddeld gezin ruim 100 euro extra per jaar. Als je meer dan 3.500 kWh verbruikt, valt je factuur nog duurder uit.
Gebruikersavatar
Belgissschenaap
Pro Member
Pro Member
Berichten: 352
Lid geworden op: 21 nov 2020, 07:01
Uitgedeelde bedankjes: 44 keer
Bedankt: 50 keer

boonpwnz schreef:Sowieso was de btw al eens op 6% maar denk dat de regering michel of di rupo dit had gewijzigd.
Regering Di Rupo heeft deze verlaagd en is vervolgens bij regering Michel terug verhoogd.
(Belangrijk onderscheid om te weten wie wat gedaan heeft vind ik :p )
Negen jaar geleden had ook de regering-Di Rupo de btw op energie naar 6 procent verlaagd, maar de regering-Michel had die maatregel teruggedraaid.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/12 ... voor-om-p/
Gebruikersavatar
Matt555
Pro Member
Pro Member
Berichten: 242
Lid geworden op: 01 aug 2019, 09:37
Locatie: Thailand
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer
Bedankt: 10 keer

heist_175 schreef:
Matt555 schreef: Er uit geraken doen ze altijd ..... maar het zijn wij die het gaan betalen ......en ze doen nu al hun best om alles te weten wat je op je bank hebt.....kijk dit bank bericht maar eens ...

(copy paste )

10-01-2022 - Mededeling met betrekking tot het Centraal aanspreekpunt
bij de Nationale Bank van België
Dat is bezwaarlijk nieuws te noemen :).
En het CAP is enkel toegankelijk voor fraude-onderzoek etc.


https://www.standaard.be/cnt/dmf20201211_98089687
De opgeslagen informatie in het CAP is immers, via een specifieke procedure, beschikbaar voor fraudeonderzoek door de belastingadministratie en het gerecht.

Daarnaast consulteren bijvoorbeeld notarissen het CAP bij de opmaak van een aangifte van nalatenschap. De gegevens in het CAP worden gedurende tien jaar bewaard.
Met die informatie gaan ze het (bijkomend) gat in de begroting niet toerijden :).
Sorry , maar dat ze enkel ingeval van fraude mogen inzien is met deze achterhaald , nu kan belastingadministratie gewoon inkijken , voordien was het zoals je zegde ,maar nu vanaf dit jaar gaat alles van elke rekening automatisch naar dat punt waar financien automatisch inzagerecht heeft , zelfs retroactief voor 2020 en 2021

Waarom denk je dat een bank deze verwittigingsmededeling doet ? En waarom er een lobby groepsklacht loopt bij Raad van state wegens privacyschending ?

"De opgeslagen informatie in het CAP is immers, via een specifieke procedure, beschikbaar voor fraudeonderzoek door de belastingadministratie en het gerecht." :nono: Deze regel is nu omgezet dat financien dit nu automatisch aangereikt krijgt , of heb je het niet goed gelezen misschien ?

Dat "ze" met dit nog niet toekomen zoals je zegt , kan ik aannemen , ze komen nooit toe in Belgie :wink:
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

Matt555 schreef:
heist_175 schreef:En het CAP is enkel toegankelijk voor fraude-onderzoek etc.
Sorry, maar dat ze enkel ingeval van fraude mogen inzien is met deze achterhaald , nu kan belastingadministratie gewoon inkijken, voordien was het zoals je zegde ,maar nu vanaf dit jaar gaat alles van elke rekening automatisch naar dat punt waar financien automatisch inzagerecht heeft , zelfs retroactief voor 2020 en 2021
Het wordt wél automatisch doorgestuurd, maar de inzage is nog steeds zoals voordien ook was.
En waarom er een lobby groepsklacht loopt bij Raad van state wegens privacyschending ?
Omdat die lobbygroep wil dat de binnenlandse spaargelden afgeschermd blijven van de CAP.
Buitenlandse tegoeden worden al jaren lang doorgegeven aan de CAP (via CRS - Wikipedia, FOD Financien, OESO).
"De opgeslagen informatie in het CAP is immers, via een specifieke procedure, beschikbaar voor fraudeonderzoek door de belastingadministratie en het gerecht."
Deze regel is nu omgezet dat financien dit nu automatisch aangereikt krijgt
Aangereikt naar de CAP wel, aangereikt naar de fiscus niet.
warpozio2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 766
Lid geworden op: 19 okt 2016, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer
Bedankt: 13 keer

https://www.linkedin.com/pulse/te-hoge- ... voorspools
Kris Voorspools, altijd interessant om te lezen
bollegijs
Premium Member
Premium Member
Berichten: 654
Lid geworden op: 31 jul 2019, 13:26
Uitgedeelde bedankjes: 37 keer
Bedankt: 18 keer

Wie was die politieker terug die 10 jaar terug veel in het nieuws kwam met "vergelijken, vergelijken, vergelijken!" om Electrabel een knik te geven?
dragonflo
Premium Member
Premium Member
Berichten: 734
Lid geworden op: 30 dec 2009, 23:49
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 22 keer

Johan Vande Lanotte? maar hij is niet de enige politieker die dit heeft gedaan. Terwijl de energie component natuurlijk maar 25% is/was van de totale prijs natuurlijk.
Gebruikersavatar
Sasuke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4854
Lid geworden op: 13 aug 2003, 20:25
Locatie: Vlaanderen
Uitgedeelde bedankjes: 153 keer
Bedankt: 332 keer
Contacteer:

Mijn ouders wonen in een grote ‘blok’ met 140 appartementen en hebben vandaag te horen gekregen dat ze voor hun gas rekening alvast 550 EUR extra moeten betalen voor het afgelopen kwartaal. De totale blok kijkt tegen een factuur aan van 120k EUR per kwartaal voor die 140 appartement. Het gros van de appartement zijn kleiner dan 70m2

Ik kan mij heel goed voorstellen dat dit op een sociaal drama gaat uitdraaien binnenkort .
Who the fxxk is General Failure and why is he reading my hard disk ?
Afbeelding
TeLugo
Member
Member
Berichten: 59
Lid geworden op: 28 sep 2021, 20:56
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer
Bedankt: 2 keer

fuserke schreef:
Van “boerenbedrog” tot “geen écht sociaal beleid”: regering sleept zich naar akkoord over energiefactuur

Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) wil énkel de btw op elektriciteit verlagen. Die op gas zou ze onaangeroerd laten uit ecologische overwegingen.

Ze wil énkel de btw op elektriciteit van 21 naar 6 procent brengen, de btw op gas wil ze onaangeroerd laten.
Volgens de groene minister zou het geen goed idee zijn om gasgebruik te subsidiëren en zo te stimuleren.

De ecologisten van Groen hebben de voorbije weken zowat elk mogelijk standpunt vertolkt.
Dit is dezelfde minister die subsidies voorziet om ... gascentrales ... te bouwen :beerchug:
bollegijs
Premium Member
Premium Member
Berichten: 654
Lid geworden op: 31 jul 2019, 13:26
Uitgedeelde bedankjes: 37 keer
Bedankt: 18 keer

Sasuke schreef:120k EUR per kwartaal voor die 140 appartement.
Wat gebeurd er als iemands huishouden op sociaal tarief zit?
tom35
Pro Member
Pro Member
Berichten: 313
Lid geworden op: 20 apr 2009, 19:40
Uitgedeelde bedankjes: 16 keer
Bedankt: 23 keer

Der is nochtans een vrij simpele oplossing, reken uit hoeveel meerinkomsten er zijn op gas en elektriciteit door die hogere prijzen. Reken daarmee uit hoeveel je per gezin of meter kan geven met een verlaagd btw tarief.. Geef bv 3000kwh elektriciteit en 1000m3 gas aan een verlaagd Btw tarief. Zo begunstig je zeker de grootverbruikers niet, het kost de schatkist tov vorig jaar niks en je helpt er een groot aantal mensen mee.
Voor er nu iemand begint te roepen dat men mensen die gas verbruiken niet moet helpen.. Rome en Parijs is niet op een dag gebouwd en niet iedereen heeft de middelen om een wp te plaatsen of voor duizenden euro's te gaan isoleren.
Ik vraag me echter wel af of veel van die prijsstijgingen niet wat opgekrik worden door de leveranciers om wat meer winst te maken..
Gebruikersavatar
Matt555
Pro Member
Pro Member
Berichten: 242
Lid geworden op: 01 aug 2019, 09:37
Locatie: Thailand
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer
Bedankt: 10 keer

bollegijs schreef:
Sasuke schreef:120k EUR per kwartaal voor die 140 appartement.
Wat gebeurd er als iemands huishouden op sociaal tarief zit?
Dat gaat inderdaad voor problemen zorgen voor gebouwen met een algemene verwarming , geen mogelijkheid om bezuinigen door radiators meer toe te draaien , daar met die vloeistof verdampende metertjes op radiators betaalt ge altijd mee voor het algemeen verbruik via gemiddeld calorieverbruik appartement/blok ..... zelfs de zonnewarmte betaalt ge voor alzo .....

Heb al opgemerkt dat zulke gebouwen nu nog een laag vaste kost aanhouden anders gaan ze het aan de straatstenen niet kwijt raken op huurmarkt , en geven huurders de voorkeur aan individuele verwarming omdat daar ze daar nog enig inzage en actie hebben , bvb 100 euro voor zulke een app. in blok , wat voor algemene elec, onderhoud , concierge en privatief water + verwarming PROVISIE met huidige gasprijzen absurd laag is ....., maar eens je huurcontract getekend hang je vast

vb https://www.immoweb.be/nl/zoekertje/app ... cd2fae9ea8
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

tom35 schreef:Der is nochtans een vrij simpele oplossing, reken uit hoeveel meerinkomsten er zijn op gas en elektriciteit door die hogere prijzen. Reken daarmee uit hoeveel je per gezin of meter kan geven met een verlaagd btw tarief.. Geef bv 3000kwh elektriciteit en 1000m3 gas aan een verlaagd Btw tarief.
Hoewel dat logisch klinkt en bv voor water al toegepast wordt, is dat blijkbaar niet toegestaan.
De piste van VanPeteghem om de BTW te verlagen en dat te compenseren met een accijns is in dat opzicht misschien niet zo zot?
Zo kan je aan de verplichting voldoen om een uniform BTW tarief te hebben (6%).
En zo kan je grootverbruikers een hoger tarief presenteren.

Opnieuw, bij drinkwater is dat al het geval.

Bv:
Per wooneenheid 2000kWh en per inwoner 500kWh.
1 persoon = 2500kWh
2 personen = 3000kWh
...
En in de accijnzen simuleer je 21% BTW op alles boven dat verbruik.

Nog interessante lectuur voor als je uw verwarmingsfactuur wil verlagen en tegelijk thermisch comfort wil behouden:
https://www.lowtechmagazine.com/2022/01 ... ottle.html
https://www.lowtechmagazine.com/2011/02 ... rwear.html
9livesuni
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 962
Lid geworden op: 25 jun 2012, 17:31
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer
Bedankt: 72 keer

Mensen willen niet als ne eskimo naar de VTM kijken maar zich comfortabel in hun ondergoed door gans het huis bewegen.

Minder verbruiken bij stijgende prijzen of gelaagd gekleed lopen is teveel van het goede.

Ik kan mezelf wel vervloeken dat ik niet ben ingegaan op het aanbod van mijn leveracier om vast te gaan, maar bij de huidige prijzen blijft het zelf variabel maar een schijntje.
Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5759
Lid geworden op: 01 feb 2006, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 1057 keer
Bedankt: 435 keer

9livesuni schreef:maar bij de huidige prijzen blijft het zelf variabel maar een schijntje.
Wat bedoel je daarmee ? Bij variabel weet je per definitie niet wat de eindafrekening gaat zijn. Als de prijzen x2 gaan, zal dat met je variabel tarief ook zo zijn, tenzij het een of andere formule is met een cap op de stijgingen. Het is niet omdat je maandelijkse voorschot laag blijft, dat je effectieve energiekost ook laag is.
wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5891
Lid geworden op: 28 okt 2011, 15:07
Locatie: 'tstad
Uitgedeelde bedankjes: 334 keer
Bedankt: 253 keer

tom35 schrijft ...of veel van die prijsstijgingen niet wat opgekrik worden door de leveranciers om wat meer winst te maken...

Inderdaad, dit alles lijkt verdacht veel op de oliecrisis van 1973, waarna de westerse regeringen torenhoge staatsschulden gingen opbouwen. Toen werd het verhaal verteld dat de arabieren kwaad waren en hun olieprijzen 4X duurder werden. Nu zijn het de russen blijkbaar terwijl we duidelijk kunnen lezen dat de EU zelf alle langlopende "goedkope" gascontracten heeft geschrapt!!!
Scarlet Loco, FVD/OVH/Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix/Disney+, IPTV, Astra1&2 FTA
9livesuni
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 962
Lid geworden op: 25 jun 2012, 17:31
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer
Bedankt: 72 keer

Tomby schreef:Het is niet omdat je maandelijkse voorschot laag blijft
Ik kies mijn voorschot zelf ( en mijn verbruik ), ik pas beiden aan naargelang de kost. Met een briefje van vijf zal mijn afrekening wellicht betaald zijn :-D
bollegijs
Premium Member
Premium Member
Berichten: 654
Lid geworden op: 31 jul 2019, 13:26
Uitgedeelde bedankjes: 37 keer
Bedankt: 18 keer

“We zien vandaag dat die termijn van zestig dagen voor bedrijven voldoende is. Bij gezinnen is dat echter niet het geval. Na 45 dagen heeft ongeveer 90 procent van de klanten een nieuw contract afgesloten. In theorie worden huishoudens die na zestig dagen geen nieuw contract hebben afgesloten bij een nieuwe leverancier afgesloten van het net. Dat willen we nu aanpassen”, zeggen de indieners van het decreet.

“Een huishouden afsluiten van het net kan, gelukkig, uiteraard niet zomaar. Daarvoor is een stevige administratieve procedure voorzien, zodat de consument maximaal beschermd is. Die procedure vergt uiteraard enige tijd. Om ervoor de zorgen dat de consument maximaal beschermd blijft, en niet in een juridische schemerzone terechtkomt, passen we nu de termijn aan naar twaalf maanden”, klinkt het.
:roll:
bambipower
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2786
Lid geworden op: 04 sep 2004, 19:37
Locatie: Antwerpen... naast de parking
Uitgedeelde bedankjes: 526 keer
Bedankt: 248 keer

Voila, goed nieuws. Ons probleem is opgelost. Topic mag gesloten worden. :lol:
Bijlagen
272907497_10225102313320729_2168250139603731126_n.jpg
(56.92 KiB) Nog niet gedownload
de koe zegt boe
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

De Croo vandaag in het parlement. 100 euro is écht het maximum dat we kunnen doen om de energiefactuur te verlagen.

Daarnet in het nieuws. BTW alleen is is vergelijking met vorig jaar voor een gemiddeld gezin +600 euro gegaan. Pér gezin.

Daarnet ook nog in het nieuws. De regering gaat 14 miljard investeren in de modernisering van het leger.

Zo zie je waar de prioriteiten liggen.
wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5891
Lid geworden op: 28 okt 2011, 15:07
Locatie: 'tstad
Uitgedeelde bedankjes: 334 keer
Bedankt: 253 keer

wied schreef:tom35 schrijft ...of veel van die prijsstijgingen niet wat opgekrik worden door de leveranciers om wat meer winst te maken...

Inderdaad, dit alles lijkt verdacht veel op de oliecrisis van 1973, waarna de westerse regeringen torenhoge staatsschulden gingen opbouwen. Toen werd het verhaal verteld dat de arabieren kwaad waren en hun olieprijzen 4X duurder werden. Nu zijn het de russen blijkbaar terwijl we duidelijk kunnen lezen dat de EU zelf alle langlopende "goedkope" gascontracten heeft geschrapt!!!
Prijs voor een vat olie bereikt alweer 90$, omwille van de schermutselingen van de Russen wordt verteld!!!
Scarlet Loco, FVD/OVH/Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix/Disney+, IPTV, Astra1&2 FTA
jphermans
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 834
Lid geworden op: 31 aug 2009, 15:28
Locatie: Aalst
Uitgedeelde bedankjes: 116 keer
Bedankt: 102 keer

Omdat ik ook één van de gedupeerde was bij de VEL had ik dus vrij snel een contract afgesloten bij een andere leverancier dat maar pas op 5/1 is ingegaan. Dus van terugwerkende kracht bij de nieuwe leverancier blijkbaar geen sprake. Vandaag van Fluvius dus een factuur gekregen voor gas en elektriciteit voor 1 maand en dit was dus bijna 900€. Gewoon schandalig.


Sent from my iPad using Tapatalk Pro
Internet via EDPNET & Telenet Fiber 300
TV via Plex plugin xteve IPTV & Kodi
IPTV via different providers.
Telefonie via Edpnet(incoming) en Easycall (outgoing)
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

jphermans schreef:Vandaag van Fluvius dus een factuur gekregen voor gas en elektriciteit voor 1 maand en dit was dus bijna 900€. Gewoon schandalig.
:eek:
Zonder indiscreet te willen zijn, voor hoeveel kWh elektriciteit en gas?
€900... dat is meer dan onze totale elektriciteitsfactuur pre-2021...
PeterP
Pro Member
Pro Member
Berichten: 316
Lid geworden op: 23 nov 2014, 09:04
Locatie: West-Vlaanderen
Uitgedeelde bedankjes: 26 keer
Bedankt: 35 keer

Dat bedrag van 900€ is er behoorlijk over. Ik vermoed dat dit dan gaat om het echte verbruik tss het faillisement en 5/1. December is natuurlijk een van de maanden met het hoogste verbruik voor zowel gas als elektriciteit.
Verder vind in de schone schijn die gewekt werd, dat er met terugwerkende kracht ging gewerkt worden, er ook behoorlijk over.
Voip : Weepee, Callingcredit, Voiptiger Gsm : Proximus
Loc 1: PX start 60/4+BBOX3 + C530IP + RL500 + C530H + E630H + C610H
Loc 2: TN basic 50/5+HGW + C610IP + RL500 + 2xE630H + 3xC620H
Loc 3: PX start 60/4+BBOX3 + USG + US48-500 + UCM6102 + RL500 + GXP2160 + N510IP + 4xR650H + 2N Helios IP Vario
Wifi: UAP-AC-L + 2xUAP-AC-LR + UAP-AC-M
Gebruikersavatar
Dafke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2755
Lid geworden op: 04 mei 2006, 21:31
Uitgedeelde bedankjes: 181 keer
Bedankt: 142 keer
Contacteer:

Een oprechte vraag naar informatie/hulp:

Wat is nu de beste manier om een zo goed mogelijke prijs/leverancier te vinden in energieland?
Persoonlijk was ik er vroeger nog iets mee bezig, maar met een drukke job en gezin heb ik er geen tijd meer willen aan spenderen. Toen viel die 20€ per jaar verschil per leverancier nog mee. Dit is vandaag dus wel anders.

Dus maar een aantal jaar geleden de toevlucht in Gaelle gezocht, en dankzij hen zitten we dus met mega opgescheept, variable contract.
Eind april vervalt dat contract, maar aangezien ik weer heel andere (negatieve) berichten lees over Gaelle, ga ik toch maar eens kijken om rechtstreeks een leverancier te zoeken.

Maar hoe begin ik hier in:
- mijn cijfers van de afrekening van vorig jaar intypen op https://vtest.vreg.be en daar de meeste “grote” en “goedkoopste” nemen?
- indien niet, wat is dan de procedure die je best kan volgen?
- we hebben nog een dubbele teller en zonnepanelen. Is dit ook belangrijk?

Bedankt en mss kan ook dit een hulp zijn voor andere?
PeterP
Pro Member
Pro Member
Berichten: 316
Lid geworden op: 23 nov 2014, 09:04
Locatie: West-Vlaanderen
Uitgedeelde bedankjes: 26 keer
Bedankt: 35 keer

Zelf vind ik wat deze man schrijft geen onzin en vind ik dat dit een hulp kan zijn bij uw keuze.
https://www.linkedin.com/in/kris-voorsp ... bdomain=be
https://www.70gigawatt.com/
Best eens alles lezen wat hij geschreven heeft. Helaas geeft hij zijn exacte rekenmethode niet vrij of ik zou er moeten overgekeken hebben.
Voip : Weepee, Callingcredit, Voiptiger Gsm : Proximus
Loc 1: PX start 60/4+BBOX3 + C530IP + RL500 + C530H + E630H + C610H
Loc 2: TN basic 50/5+HGW + C610IP + RL500 + 2xE630H + 3xC620H
Loc 3: PX start 60/4+BBOX3 + USG + US48-500 + UCM6102 + RL500 + GXP2160 + N510IP + 4xR650H + 2N Helios IP Vario
Wifi: UAP-AC-L + 2xUAP-AC-LR + UAP-AC-M
jphermans
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 834
Lid geworden op: 31 aug 2009, 15:28
Locatie: Aalst
Uitgedeelde bedankjes: 116 keer
Bedankt: 102 keer

heist_175 schreef:Zonder indiscreet te willen zijn, voor hoeveel kWh elektriciteit en gas?
€900... dat is meer dan onze totale elektriciteitsfactuur pre-2021...
Aardgas gaat om 3.114kwh en electriciteit gaat om 672 voor dag en nacht tellers. En dit bedrag is uiteraard ook veel meer dan wat we het daarvoor betaalde.


Sent from my iPad using Tapatalk Pro
Internet via EDPNET & Telenet Fiber 300
TV via Plex plugin xteve IPTV & Kodi
IPTV via different providers.
Telefonie via Edpnet(incoming) en Easycall (outgoing)
PeterP
Pro Member
Pro Member
Berichten: 316
Lid geworden op: 23 nov 2014, 09:04
Locatie: West-Vlaanderen
Uitgedeelde bedankjes: 26 keer
Bedankt: 35 keer

Het is eigenlijk de combinatie van een aantal feiten die ervoor zorgen dat u zoveel betaald :
- Uw verbruik aardgas van 3114 kWh is vrij hoog. Omgerekend met de graaddagen geeft dit een jaarverbruik van 21000 kWh wat vrij hoog is.
- Uw verbruik electriciteit van 672 kWh is ook vrij hoog. Dat zou een jaarverbruik zijn van 8000kWh.
Het feit dat december dan ook nog eens een maand is met de hoogste verbruiken en dat men dan ook nog rekent met de hoogste tarieven in de markt maakt dat u een dergelijke hoge factuur krijgt.
Ik weet dat ik u geen oplossing geef en leef met u mee, doch bovenstaande geeft u misschien wat inzicht.
De meest drastische oplossing zou zijn om te verhuizen naar een energiezuiniger huis.
Voip : Weepee, Callingcredit, Voiptiger Gsm : Proximus
Loc 1: PX start 60/4+BBOX3 + C530IP + RL500 + C530H + E630H + C610H
Loc 2: TN basic 50/5+HGW + C610IP + RL500 + 2xE630H + 3xC620H
Loc 3: PX start 60/4+BBOX3 + USG + US48-500 + UCM6102 + RL500 + GXP2160 + N510IP + 4xR650H + 2N Helios IP Vario
Wifi: UAP-AC-L + 2xUAP-AC-LR + UAP-AC-M
jphermans
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 834
Lid geworden op: 31 aug 2009, 15:28
Locatie: Aalst
Uitgedeelde bedankjes: 116 keer
Bedankt: 102 keer

Ja, waarschijnlijk wel. Maar het is zoals je zegt. Donkerste dagen en alsook meer stoken. Want in de zomermaanden hebben we dan net zoals iedereen weinig verbruik. Want uiteindelijk hebben we op jaar basis net zoals elk gemiddeld gezin een verbruik van elektriciteit van rond de 3800kwh.
Huis is vrij goed geïsoleerd, kan altijd beter.
Internet via EDPNET & Telenet Fiber 300
TV via Plex plugin xteve IPTV & Kodi
IPTV via different providers.
Telefonie via Edpnet(incoming) en Easycall (outgoing)
fuserke
Member
Member
Berichten: 58
Lid geworden op: 09 apr 2019, 15:05
Bedankt: 10 keer

https://www.hln.be/dossier-compensatie- ... ae08880f7/

Een doekje tegen het bloeden maar geen structurele oplossing. Btw verlaging op electriciteit is een peulschil omdat gas de grote boosdoener is. Electriciteit is rechtsreeks afhankelijk van de gasprijs.
Het cliquetsysteem. Zie waar het ons gebracht heeft met de diesel en benzine. Het is weer typisch belgisch.
Plaats reactie

Terug naar “Energie en duurzame ontwikkeling”