LibreWolf, de privacy-respecterende open source web browser

Windows, Android, iOS, Linux, Chrome OS, ...
Plaats reactie
gumibear
Member
Member
Berichten: 64
Lid geworden op: 14 aug 2021, 20:56
Bedankt: 2 keer

Voor de meeste mensen voldoet makkelijk en snel en dan zit je bij Google Chrome goed. Wens je echter ook wat privacy dan is Chrome (of Edge) geen optie. Er zijn eigenlijk bitter weinig browsers die niet allerhande "telemetrie" doorsturen naar allerhande servers zonder dat daar goedkeuring van de gebruiker aan vooraf ging. Die ene alles-of-niets checkbox die 100 bladzijden kleine lettertjes juridisch jargon herbergt voorafgaand aan een installatie beschouw ik niet als een goedkeuring. :nono:

Eerder gebruikte ik Firefox, Waterfox (een Firefox-fork die wat achterop hinkt) en Basilisk/Palemoon (wat een heel oude Firefox-fork is en waar ik een drive-by virusinfectie aan overhield).

Firefox wordt geacht privacy focussed is te zijn maar dat is over de jaren heen sterk afgenomen. Met Wireshark zie je een explosie aan traffiek naar allerhande servers zelfs al zit je slechts op http://localhost. Ik vind het ook bedenkelijk dat het overkoepelende bedrijf achter Firefox zijnde Mozilla zich wil bezighouden met informatiepolitieagent te spelen (https://blog.mozilla.org/en/mozilla/moz ... on-online/). Anderen die voor mij zouden gaan bepalen wat nieuwswaardig zou zijn en wat fake news zou zijn en mij daarin hinderen ruikt naar dictatoriale nijgingen.

LibreWolf heeft niet die missie en tracht privacy te respecteren by design hoewel er nog een beetje ruimte voor verbetering is.

LibreWolf zit voor zover ik weet in nog geen enkele repository en moet dus handmatig geïnstalleerd worden. Het kan gedownload worden als portable versie zijnde een AppImage op de volgende URL: https://gitlab.com/librewolf-community/ ... -/releases . Je download dan bijvoorbeeld LibreWolf-91.0-1.x86_64.AppImage en maakt die executable. Eventueel kan je nog een launcher aanmaken en icoon toevoegen zodat het wat mooier oogt. Een handige handleiding is hier te vinden: https://askubuntu.com/questions/1309661 ... rm-support

Na de installatie is er wel nog wat werk om de browser inzake privacy op punt te krijgen.

In about:config kom je Google op nog veel plaatsen tegen. Ook Mozilla wat misschien niet verwondelijk is maar wel als je bedenkt dat je het ziet voorbijkomen in Wireshark terwijl je eigenlijk toch maar http://localhost hebt ingegeven.

Na een eerste opkuis in about:config door ze allemaal inactief te maken connecteert LibreWolf nog steeds naar addons.cdn.mozilla.net en raw.githubusercontent.com. Dit moet blijkbaar in de gewone instellingen worden aangepast. Na deze tweede opkuis wordt er nog steeds naar pgl.yoyo.org geconnecteerd. Dit blijkt om uBlock te gaan die standaard is geïnstalleerd en waarvan ik vermoed dat het dient om de server-lijsten te updaten. Hoe dan ook, ik hou niet van ongevraagde uitgaande datatransmissies die op zijn minst al aangeven wanneer je je browser opstart alsook je IP enzovoort.

uMatrix 1.4 ondanks dat het oud is (een dik jaar) en niet meer wordt onderhouden blijkt alsnog goed te werken. In about:config moet xpinstall.signatures.required op false gezet worden voor het geïstalleerd kan worden. uMatrix is beter dan pakweg uBlock omdat je volledig zelf kan bepalen of 3rd party links (scripts, css, afbeeldingen, ...) opt-in of opt-out moeten zijn terwijl de meeste ad-blockers opt-out zijn en je data dus al is ge-upload nog voor je dit zelf kan beslissen. uBlock gaat veel voor jou gaan beslissen en kan je hier en daar wel wat instellen maar dat is beperkt en voor wat ik wil te gelimiteerd. Met uMatrix kan je ook nog "vrij" vlot even Google Captcha terug aanzetten waar nodig wat al weer moeizamer zou gaan indien je dit met iptables zou willen doen of op een nog lager niveau.

Met LibreWolf kijkt Google alvast niet meer mee (tenzij Google ook al volledig is ingebed bij Proximus natuurlijk).
Nob
Erelid
Erelid
Berichten: 3373
Lid geworden op: 09 sep 2002, 18:19
Locatie: Belgium, Bever
Uitgedeelde bedankjes: 87 keer
Bedankt: 109 keer
Contacteer:

Spijtig dat Firefox ook meer en meer die richting aan het opgaan is.

Nu, ik begrijp, Mozilla is een bedrijf en heeft geld nodig, maar ik wil bvb net zoals ik bij wikipedia ofzo doe, regelmatig een bijdrage storten, ipv al die telemetrie brol.
ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8445
Lid geworden op: 28 jan 2012, 18:22
Uitgedeelde bedankjes: 164 keer
Bedankt: 618 keer

FF "effed up" toen het met quantum de usefulness van zovele addons compleet kapot maakte.
Ik heb nog altijd, jaren na datum, mijn workflow niet volledig terug op het niveau van ervoor.
Plaats reactie

Terug naar “Software en apps”