Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Niet-technische onderwerpen of technisch-gerelateerde onderwerpen waar maatschappelijk debat over bestaat. Lees de extra regels in de sticky, aub!
Plaats reactie
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

Viroloog De Croo zal er wel de prijs voor betalen. Maar dat zal peanuts zijn vergeleken met het leed van de mensen van wie een verwante weer op IC belandt, of erger.

Ik mag hier niet naar het buitenland verwijzen, maar in Nederland zijn het nu vooral mensen uit de categorie 40-60 die in t ziekenhuis belanden.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

koenraaddeconinck schreef:wanneer verwachten jullie de volgende golf?
Tegen eind juni/begin juli.
Met alle bijkomende versoepelingen misschien wat sneller? Het zal ook van het weer afhangen natuurlijk...

CCatalyst schreef:Het valt me vandaag op dat ik terrassen in een tent zag die helemaal niet aan een kant volledig open waren. Dat is zo goed als indoor-horeca!
Logisch toch? De politiek heeft op voorhand al gezegd dat ze niet gaan controleren, dan krijg je dit.
Mij zie je niet in de horeca tot 2-3 weken na de 2de spuit.
Gebruikersavatar
cadsite
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4657
Lid geworden op: 20 jan 2015, 16:10
Locatie: Kortrijk
Uitgedeelde bedankjes: 169 keer
Bedankt: 344 keer
Contacteer:

Geschift die tenten!
Binnen, in een verluchte ruimte mag niet, maar buiten in een gesloten, niet verluchte plastic zak wordt toegelaten. :bang:
koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1730
Lid geworden op: 21 jul 2010, 10:11
Uitgedeelde bedankjes: 195 keer
Bedankt: 106 keer

Uiteraard is er geen wetenschappelijke evidentie over de bescherming van de huidige vaccins tegen de Indische variant. Nogmaals, zoals ik al schreef, in een land waar een kat op 8 potten met een kalasjnikov in haar bek, binnen mag daar krijg je dergelijke scenario's.

En viroloog Decroo is een stuk onbenul dat niet niet wakker ligt van mensenlevens maar nogmaals, zijn eigen geldbeurs, ego en macht. En zo is de rest ook.

Dus hoog tijd voor vernieuwing. En 't alternatief is voor mij noch groen, noch vooruit want over gesjoemel gesproken bij deze laatsten. En groen is voor mij best OK maar ze zetten de grenzen iets te wijd open en dan krijg je dit, los van het feit dat ze ecologisch goede plannen hebben die evenwel niet betaalbaar zijn en waarvan ze dus ook getuigen niet te veel wakker te liggen van "het volk" of "de mens" die het geld niet heeft maar het toch moet blijven ophoesten. Op die manier werken ze mee aan het systeem om armen nog armer te maken en rijken ...

Nee, I have had it.

Het ziet er eens te meer niet goed uit en de euforie zal van korte duur zijn, vrees ik.
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 271 keer

Ik heb de indruk dat onze overheden de handdoek in de ring hebben gegooid. De "hoera, de vrijheid" sfeer die er nu hangt geeft een heel wrang gevoel. Er worden lange termijn visies op tafel gelegd waarvan op dit ogenblik niemand kan voorspellen welke richting we uit gaan en dat terwijl het er absoluut niet goed uit ziet. Anderzijds zijn er nooit echt strenge maatregelen geweest in andere aspecten van onze maatschappij dan onze persoonlijke sfeer.

Er wordt een optie genomen met de vaccinaties in het achterhoofd. Een vooruit lopen op de pandemie en dat is Russische roulette spelen. Het enige criterium is het aantal patiënten op de intensieve. Wie zo'n beslissingen neemt hoort eigenlijk thuis in de gevangenis en niet in de Wetstraat.

Sinds midden september 2020 is de pandemie niet onder controle. Onze persoonlijke sfeer werd aan banden gelegd terwijl er enorm veel besmettingen buiten die persoonlijke sfeer plaats hebben en terug mee in intieme kring worden gebracht. Nu kan men natuurlijk niet anders dan de individuele teugels te laten vieren omdat de periode er aan komt waarin we meer dan anders uitgeven voor ons goed gevoel.

Wie denkt dat onze excellenties nu wakker liggen van onze 'vrijheden' en ons goed gevoel, wil ik toch even wakker schudden. Ze zijn meer geïntresseerd van wat er in onze portefeuille steekt dan onze gezondheids- of emotionele toestand.
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

Ondertussen zou er ook al een tweede besmettingshaard zijn in Oostende, omdat de familie de quarantaine minder goed heeft nageleefd dan ze had aangegeven.

Bron: HLN

Korpschef Nicholas Paelinck vindt dat de regel dat men de woning kan verlaten bij quarantaine, moet worden herbekeken. Bij HLN LIVE sprak hij ook over een aantal pijnpunten omtrent de controle van besmette personen. “Sinds april is de politie bevoegd gemaakt om controles uit te voeren. We krijgen lijsten van gemeenten en we worden ook rechtstreeks aan de databank van Saniport gekoppeld.”

“Mensen die in quarantaine zitten, zijn niet verplicht om permanent thuis te blijven. Men kan bijvoorbeeld nog essentiële boodschappen doen. Dat maakt controles zeer diffuus. Het tweede probleem is het PLF-formulier dat soms verkeerd wordt ingevuld.” Daarnaast wijst Paelinck ook op het feit dat er geen echte grenscontroles meer zijn, waardoor autoverkeer niet systematisch gecontroleerd wordt.
boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4357
Lid geworden op: 05 jul 2017, 09:50
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer
Bedankt: 100 keer

Ze zijn niet verplicht?

Ik vind het eigenlijk een beetje lachen met de mensen. Iedereen buiten een aantal moet zich aan de regels houden :bang:
Volgens Bart Tommelein (Open Vld), burgemeester van Oostende, is de Indiase variant van het coronavirus ook opgedoken in Brugge en Knokke-Heist.
koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1730
Lid geworden op: 21 jul 2010, 10:11
Uitgedeelde bedankjes: 195 keer
Bedankt: 106 keer

Nogmaals, dit is het toppunt van falen en arrogantie van de Belgisch traditionele partijpolitiek, enkel gedreven door plat populisme om hun eigen zakken te vullen finaal en het imago te strelen.

Wat mij betreft, is dit opzettelijke doodslag.

Blijkbaar was de Weledelgeleerde Heer Van den Broecke niet aanwezig op de persconferentie. Dus ... hommeles tussen beide eminenties en binnen de regering?

Aan alle UB'ers: mijn oprechte deelneming voor de intrieste zomermaanden en het intrieste najaar dat jullie te wachten staat. De situatie op IZ is niet van dien aard dat er nu al veel démarches gelegitimeerd zijn.
De terrassen open OK om mensen toch terug wat ademruimte en perspectief te bieden maar de praktijk hier is gedoemd om terug te resulteren in big problems.

Zou nog niet te veel dromen over kerst & nieuw terug "in the good old fashioned way".

@Iceke: het griepseizoen duurt lang hé de voorbije 2 jaar. 't Is alsof de griep niet meer uit het land verdwijnt ....
Didymus
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1091
Lid geworden op: 17 jun 2004, 15:23
Uitgedeelde bedankjes: 257 keer
Bedankt: 91 keer

Origin of Covid — Following the Clues

Of SARS-Cov-2 nu uit een lab is ontsnapt of op natuurlijke wijze is gemuteerd, Gain-of-Function onderzoekers spelen blijkbaar met vuur door in te weinig beveiligde labs, en weliswaar met de beste bedoelingen, virussen te manipuleren tot zeer besmettelijke varianten voor mensen.

edit: correctie
Laatst gewijzigd door Didymus op 12 mei 2021, 12:11, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 271 keer

Covid-19 is de ziekte, dus ik veronderstel dat je SARS-CoV-2 zal bedoelen. Hier hebben we gewoonweg de pech gehad dat er contact is geweest tussen verschillende containers (dier-mens) waarbij het voor de laatste ernstig is.
Het vernietigen van habitats vormt een veel grotere bedreiging. Dat zien we bijvoorbeeld ook in Afrika regelmatig met ebola. Maar dat virus is zo letaal dat het tot nu toe niet tot een pandemie heeft geleid.
Didymus
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1091
Lid geworden op: 17 jun 2004, 15:23
Uitgedeelde bedankjes: 257 keer
Bedankt: 91 keer

SARS-CoV-2 of SARS2 inderdaad. Zo gewoon dat het altijd over de ziekte gaat i.p.v. het virus, dat Covid-19 er vanzelf uitrolt.

Voor de rest ben je naast de kwestie aan het praten. Het artikel weegt 3 scenario's af: 1) virus ontsnapt in een lab 2) gemuteerd vleermuizenvirus via tussengastheer 3) rechtstreekse overdracht zonder tussengastheer. Optie 1 werd heel snel afgedaan als onmogelijk, maar volgens de auteur ontbreekt de evidentie om die mogelijkheid uit te sluiten.

Zoönose (ziektes dier -> mens) werken we inderdaad zelf in de hand door habitat te vernietigen, maar dat is hier niet het punt. Zelfs als we daar helemaal mee stoppen, dan nog kan dit nog voorkomen bv. via gedomesticeerde dieren. Hogere eisen stellen aan labo's die met GoF bezig zijn, is iets waar veel sneller en radicaler iets aan kan worden gedaan.
Laatst gewijzigd door Didymus op 12 mei 2021, 12:24, 1 keer totaal gewijzigd.
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2798
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 112 keer

Een nieuwe klucht in het vaccinatie verhaal... voortaan worden mensen met AZ de tweede maal reeds gevaccineerd na 8 weken.

Als risico patient ben ik uiteindelijk nog later gevaccineerd dan mensen die de komende weken hun uitnodiging ontvangen (want reeds geplande afspraken worden niet aangepast), of mensen die Pfizer zullen krijgen (hun contract met AZ is namelijk stop gezet dus dat worden er minder en minder).

Wie bedenkt dit toch allemaal :bang:
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

DarkV schreef:Een nieuwe klucht in het vaccinatie verhaal... voortaan worden mensen met AZ de tweede maal reeds gevaccineerd na 8 weken.

Als risico patient ben ik uiteindelijk nog later gevaccineerd dan mensen die de komende weken hun uitnodiging ontvangen.
U bent één van de weinigen die "gevaccineerd" definieert als "beide spuiten gehad" en niet "de seconde na de eerste prik".
Ik prefereer uw striktere definitie ook wel.
koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1730
Lid geworden op: 21 jul 2010, 10:11
Uitgedeelde bedankjes: 195 keer
Bedankt: 106 keer

DarkV schreef:Wie bedenkt dit toch allemaal :bang:
Dit is Belgische logica. Ik snap deze ook al heeeeeeeeeeeeeeel lang niet meer maar we moeten het wel stellen met deze Kafkajaanse toestanden en die bende politici die quasi-identiek is aan een groepering in Sicilië.

Er is ook nog een andere optie: laat u verkiezen tot burgemeester en zeg dat uw opoffering zo ver gaat voor uw gemeente en het land dat ge u en uw naasten als eerste wilt laten vaccineren. Ik heb artikel van lezers in het Nieuwsblad gezien die dergelijke uitleg ook nog pikken en nog straffer er in meegaan :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang:

Finaal blijf ik bij mijn standpunt: een samenleving op drift, zal het zeer moeilijk hebben om deze crisis onder controle te krijgen. En daarbij moeten ook burgers de hand in eigen boezem steken. Men heeft de les nog niet geleerd, men leert ze niet en men zal ze blijkbaar ook nooit leren. Men wil hier en nu the fun ook al is dit maar voor enkele weken in plaats van rationeel af te wachten tot versoepelingen wel kunnen en vooral ook voor een lange termijn, zo niet definitief. Dus ook veel burgers zijn gewoon dom en kortzichtig. Natuurlijk gaan ze wel protesteren als de factuur komt onder de vorm van prijsverhogingen, extra verdoken belastingen, etc. Dan zal het kot te klein zijn.

In het leven krijg je niets zo maar. Je moet het verdienen en / of er staat een prijs tegenover. That's life. En daarvoor heb ik geen data, grafieken, statistieken edm. nodig want met cijfers en statistiek kan ik alles bewijzen ...
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3395
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 95 keer

heist_175 schreef:
DarkV schreef:Een nieuwe klucht in het vaccinatie verhaal... voortaan worden mensen met AZ de tweede maal reeds gevaccineerd na 8 weken.

Als risico patient ben ik uiteindelijk nog later gevaccineerd dan mensen die de komende weken hun uitnodiging ontvangen.
U bent één van de weinigen die "gevaccineerd" definieert als "beide spuiten gehad" en niet "de seconde na de eerste prik".
Ik prefereer uw striktere definitie ook wel.
geen echte politicus

gisteren 1 vd zotten over de familiefeesten
dat gaat niet omdat 1 spuit ni genoeg is

over festival? 1 spuit is gene
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2798
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 112 keer

koenraaddeconinck schreef:Er is ook nog een andere optie: laat u verkiezen tot burgemeester en zeg dat uw opoffering zo ver gaat voor uw gemeente en het land dat ge u en uw naasten als eerste wilt laten vaccineren. Ik heb artikel van lezers in het Nieuwsblad gezien die dergelijke uitleg ook nog pikken en nog straffer er in meegaan
Als Burgemeester kan dit allemaal... als je de pech hebt gewoon een medewerker te zijn dan word je op staande voet ontslagen ( https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/05/11 ... natiecent/ ) ! Blijkbaar heeft onze politiek twee maten en twee gewichten, echter hoe hoger je op de ladder staat hoe meer je je kan permiteren :bang:
heist_175 schreef:U bent één van de weinigen die "gevaccineerd" definieert als "beide spuiten gehad" en niet "de seconde na de eerste prik".
Ik prefereer uw striktere definitie ook wel.
Ik heb trouwens ook nog niet op een terras gezeten of zelfs maar de nood gehad... laat staan om 8u 's ochtends met een pint bier :bang:
1207 schreef:dat gaat niet omdat 1 spuit ni genoeg is
Ook dat is allemaal onduidelijk... probeer maar eens de verschillende vaccins te vergelijken (het ene spreekt over bescherming tegen hospitalisatie, het andere over bescherming zonder meer, uiteenlopende cijfers, ...). Trouwens ook een volledige vaccinatie is geen garantie dus ik vrees dat het huidige hoera geroep ook wat voorbarig is.
Didymus
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1091
Lid geworden op: 17 jun 2004, 15:23
Uitgedeelde bedankjes: 257 keer
Bedankt: 91 keer

Pro-tip: je kan je immuunrespons laten nagaan via een eenvoudige bloedtest op antilichamen. Er zijn wel degelijk mensen die voldoende immuniteit hebben na de eerste dosis.
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5514
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer
Bedankt: 313 keer

Klopt, als je hoger op de ladder staat kom je vaak met veel weg waarvoor kleine garnalen de bak voor in vliegen. Het is opvallend in deze zaak dat er van binnen de politiek weinig reactie op is. Dat wijst erop dat dit geval niet het enige geval is. Net zoals in de zaak LGU zitten er meestal meer betrokkenen in het verhaal dan eerst lijkt.

De ex-burgemeester die dit verhaal opgepookt heeft is dezelfde die ooit met zijn zatte kloten een hele rij wagens beschadigde en dan niet thuis gaf om de volgende dag op vakantie te vertrekken. De kloof met de burger zeker.

Het is pijnlijk om vast te stellen dat mensen die graag kritisch zijn op anderen inzake beheer van middelen zelf maar met geld lijken te strooien zonder enige degelijke controle. Ook het feit dat partijen hun ruime subsidiëring gebruiken om gebouwen te kopen en verhuren of facebook vol fake news te laden is pijnlijk.

Het doet me ook denken aan de verlenging van de pensioenleeftijd die noodzakelijk blijkt te zijn maar niet voor de politiek.
Hoe krommer de tenen, hoe gevoeliger de schenen
koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1730
Lid geworden op: 21 jul 2010, 10:11
Uitgedeelde bedankjes: 195 keer
Bedankt: 106 keer

DarkV schreef:Blijkbaar heeft onze politiek twee maten en twee gewichten, echter hoe hoger je op de ladder staat hoe meer je je kan permiteren :bang:
Erger nog, die trappen over lijken als het moet ...
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2798
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 112 keer

Didymus schreef:Pro-tip: je kan je immuunrespons laten nagaan via een eenvoudige bloedtest op antilichamen. Er zijn wel degelijk mensen die voldoende immuniteit hebben na de eerste dosis.
Maar is dat voldoende voor langere termijn... vermoedelijk niet want anders zou er geen tweede prik noodzakelijk zijn.
Stroper
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1749
Lid geworden op: 24 aug 2011, 10:27
Uitgedeelde bedankjes: 87 keer
Bedankt: 140 keer

Bij biologie zijn er extreem veel variabelen dat je daar geen zwart-wit antwoord op kan geven.
Een eerste prik zorgt sowieso voor minder besmettelijkheid, minder zieken en zware symptomen en minder ziekenhuisopnames, bekeken over gans de populatie.
Individueel zijn er echter wel verschillen.
iamborg
Pro Member
Pro Member
Berichten: 272
Lid geworden op: 23 dec 2005, 18:47
Uitgedeelde bedankjes: 55 keer
Bedankt: 47 keer

Didymus schreef:Pro-tip: je kan je immuunrespons laten nagaan via een eenvoudige bloedtest op antilichamen. Er zijn wel degelijk mensen die voldoende immuniteit hebben na de eerste dosis.
Dit noemt meen een titter test... wordt in de dierenwereld vaker om vaker toegepast om onnodige jaarlijkse vaccinaties te vermijden. M'n honden worden al jaren getitterd ipv gevaccineerd. Enkel als de antistoffen onder een bepaald punt zakken worden ze gevaccineeerd.

P.
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

Een ander punt van ongerustheid is de drempel van 500 COVID-bedden op intensieve zorg. Die is bijzonder hoog, stelde de socialistische vakbond BBTK. De Croo nuanceert: “De limiet ligt op vijfhonderd, maar de komende maanden zal het aantal mensen in ziekenhuizen drastisch naar beneden gaan”, zo voorspelt hij. “Mocht dat niet zo zijn, dan zitten we in een gans andere situatie en moeten we evalueren.”

Wist niet dat onze politicus-viroloog nu ook al een glazen bol heeft.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

cadsite schreef:Geschift die tenten!
Binnen, in een verluchte ruimte mag niet, maar buiten in een gesloten, niet verluchte plastic zak wordt toegelaten. :bang:
Wel, neen he. Maar het wordt "voorlopig gedoogd" omdat de politici geblunderd hebben. Probleem is dat niemand gezegd heeft wanneer "voorlopig" afloopt en men dus weer geblunderd heeft in de reactie op het blunderen.
koenraaddeconinck schreef: Blijkbaar was de Weledelgeleerde Heer Van den Broecke niet aanwezig op de persconferentie. Dus ... hommeles tussen beide eminenties en binnen de regering?
Hij was de enige die niet zo snel wou gaan met versoepelen. Maar zelfs De Croo steunde zijn eigen minister van gezondheid niet meer (daarvoor altijd wel). Als hij niet afkomt mag je idd concluderen dat hij niet akkoord gaat, zo is hij.
petrol242 schreef:Het vernietigen van habitats vormt een veel grotere bedreiging. Dat zien we bijvoorbeeld ook in Afrika regelmatig met ebola. Maar dat virus is zo letaal dat het tot nu toe niet tot een pandemie heeft geleid.
Klopt. Maar dat is nog net niet de grondoorzaak. Want hoe worden habitats vernietigd? Door overbevolking van de mensen. En dat kan je dan weer (voor een stuk toch) terugleiden tot armoede, en die armoede kan ook weer verschillende oorzaken hebben. Complex maar wel fascinerend om te zien hoe zelfregulerend de natuur werkt.
koenraaddeconinck schreef: in plaats van rationeel af te wachten tot versoepelingen wel kunnen en vooral ook voor een lange termijn, zo niet definitief
Ja, maar de maatregelen duren ook veel te lang. Dit is eigenlijk allemaal het gevolg van de verkeerde keuzes die men in oktober gemaakt heeft waarbij men de bedrijven en scholen niet meer wou sluiten en daar niet wou aan toegeven ("nooit meer lockdown", aka nooit meer het enige dat werkt). Toen is dus het fameuze "onderhandelen met het virus" (cfr. Dizzy) begonnen dat een totale mislukking werd. Uiteindelijk hebben ze dat ten lange laatste wat de scholen betreft dan toch nog moeten sluiten na zoveel maanden.
Laatst gewijzigd door CCatalyst op 12 mei 2021, 17:24, 1 keer totaal gewijzigd.
Didymus
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1091
Lid geworden op: 17 jun 2004, 15:23
Uitgedeelde bedankjes: 257 keer
Bedankt: 91 keer

iamborg schreef:Dit noemt meen een titter test... wordt in de dierenwereld vaker om vaker toegepast om onnodige jaarlijkse vaccinaties te vermijden. M'n honden worden al jaren getitterd ipv gevaccineerd. Enkel als de antistoffen onder een bepaald punt zakken worden ze gevaccineeerd.
Jammer genoeg nemen de antilichamen bij Covid snel weer af, wat echter niet betekent dat er geen immuniteit meer is. In de maanden na vaccinatie of infectie is het zinvolle manier om immuniteit na te gaan, maar na bijvoorbeeld een jaar waarschijnlijk niet meer.
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6667
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 226 keer
Bedankt: 611 keer

koenraaddeconinck schreef: @Iceke: het griepseizoen duurt lang hé de voorbije 2 jaar. 't Is alsof de griep niet meer uit het land verdwijnt ....
Niet langer als anders, griep seizoen is voor en najaar en duurt meestal een week of 10-15, alleen hebben we de laatste jaren enkel nog in het voorjaar griep gezien.(2016 piek op week 5 2017 piek op week 7 2018 piek op week 11 2019 piek op week 13)
Dus nee, het griepseizoen duurt nog altijd even lang als anders, alleen is influenza volledig verdrongen door covid (het recht van de sterkste zeker ?)
https://epistat.wiv-isp.be/docs/influen ... son_NL.pdf
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 271 keer

Didymus schreef: Voor de rest ben je naast de kwestie aan het praten.
Dat denk ik niet gezien het artikel wel degelijk ook de optie over de containeruitwisseling aanhaalt. Het is hier een topic over de corona pandemie. Maar als je het inderdaad over het artikel alleen hebt ben ik wel mee. Hoewel dat het ook naar SARS-CoV-2 geschreven is.
De uiteindelijke nulpatiënt gaan we heel waarschijnlijk toch niet meer terug vinden.
Didymus schreef:Het artikel weegt 3 scenario's af: 1) virus ontsnapt in een lab 2) gemuteerd vleermuizenvirus via tussengastheer 3) rechtstreekse overdracht zonder tussengastheer. Optie 1 werd heel snel afgedaan als onmogelijk, maar volgens de auteur ontbreekt de evidentie om die mogelijkheid uit te sluiten.
De auteur heeft een punt als het gaat over beveiliging in labo's, maar daar blijft het ook bij. Zelf denk ik dat de nulpatient niet uit een virologisch labo van Wuhan moeten gekomen want dan zou die ook daar een eerste uitbraak hebben veroorzaakt.
Didymus schreef:Zoönose (ziektes dier -> mens) werken we inderdaad zelf in de hand door habitat te vernietigen, maar dat is hier niet het punt.
Ik denk het eerder wel, toch zeker als we het over dezelfde pandemie hebben. Het is trouwens meer dan zoönose (besmetting van gewervelden dieren op mensen) maar ook in de andere richting, dus niet alleen van dier op mens. We hebben dat gezien bij onder andere de nertsen in Denemarken.

Het is inderdaad wel zo dat voorzichtigheid en strenge afscherming nodig is in onderzoeklabo's, dat hoop ik toch. Maar ik denk niet dat ze de hoofdoorzaak zijn in het ontstaan van nieuwe virussen. Moeder Natuur moeten we daar wat meer krediet geven. Zeker bij de m-RNA virussen die van nature kanonnen zijn die op een mug schieten als het over mutaties gaat.
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

Intussen zegt de premier van een land waar bijna iedereen intussen gevaccineerd is, dat je - in tegenstelling tot onze premier-viroloog - toch moet voorzichtig zijn met die nieuwe varianten, want je weet niet of die vaccins daar volledig gaan tegen beschermen.

Boris Johnson heeft gewaarschuwd voor een nog “groter lijden” volgende winter dan de bevolking dit jaar al moest ondergaan indien nieuwe coronavarianten wortel kunnen schieten. “Er is in elk geval een grote kans op een nieuwe coronagolf deze winter”, zei de Britse premier.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

Een reden te meer om patenten tijdelijk op te heffen - mits vergoeding - zodat er meer geproduceerd kan worden, meer gevaccineerd kan worden en cov2-infecties minder kunnen woekeren en cov2 kan doen muteren.

Onbegrijpelijk dat VOKA zo kortzichtig is. Bedrijven zullen gigantisch veel last hebben van mutaties, die natuurlijk hun werknemers en uiteindelijk ook hun klanten treffen. Hoe sneller covid uit de wereld is, of zo goed als uitgeroeid, hoe sneller de Voka's terug (veel/meer) winsten kunnen boeken.
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 271 keer

Die ijdele hoop op vaccins... Dat werkt maar voor even. Tijdelijk patenten opheffen volstaat niet. En nu zou het immorele patentensysteem op de schop moeten? En dan nog tegen betaling? In 2002 was er al een basisvaccin tegen SARS maar dat is afgevoerd omdat de farma besefte in eigen voet te gaan schieten. De miljarden business van de verkoudheidsmiddelen kwam in gevaar. De ontwikkeling van medicatie tegen de ziekten die deze virussen veroorzaken is ook de schop op gegaan en daar zit wél potentieel. Het wordt hoog tijd dat we de ontwikkeling terug in het publiek domein doen. Eigenlijk gebeurt dat nu ook al deels, maar wordt het gekaapt en in patenten weg gestoken. Hebben we nu nog altijd niet geleerd dat de markt anderen belangen dient dan volksgezondheid?

Wat Johnson zegt klopt. De enige manier om veel varianten te voorkomen is het aantal besmettingen zo laag mogelijk houden. En laat dat net nu zijn wat we niet aan het doen zijn. Toelaten dat drieduizend (in werkelijkheid een drievoud) mensen besmet geraken is niet OK! Ook bij mensen waar geen symptomen optreden, zoals bij kinderen, loop je de kans op mutaties. Elke besmetting is er één te veel. Het is dus veel meer dan enkel de 'zorg ontlasten' wil je deze pandemie de kop indrukken.
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3395
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 95 keer

petrol242 schreef:Die ijdele hoop op vaccins... Dat werkt maar voor even. .
het is een combinatie

kijk naar de Denen
relatief lage vaccingraad maar wel een enorme testmachine en veel vertrouwen in de overheid
Om de 3 à 4 dagen je laten testen en je leeft voor de terug normaal.

hier lukt dat natuurlijk niet
gisteren de afspraak gezien en van peel schoot bijna in de slappe lach door de onzin die Somers uitkraamde over Heeren :)
fluppie
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3288
Lid geworden op: 18 feb 2008, 17:55
Uitgedeelde bedankjes: 114 keer
Bedankt: 60 keer

Voor mij blijft het grootste probleem dat niemand weet hoelang zo een vaccin gaat blijven werken, maanden,een jaar,of meerdere jaren?/ niemand weet het,(Europa heeft er alvast 180 miljoen besteld,voor volgend jaar)maar de regels naar de prullemand verwijzen daar is iedereen klaar voor.
De mensheid speelt hier een heel gevaarlijk spel,en weet nog niet met wat ze eigenlijk bezig zijn.
wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5891
Lid geworden op: 28 okt 2011, 15:07
Locatie: 'tstad
Uitgedeelde bedankjes: 334 keer
Bedankt: 253 keer

@1207

Reden te meer om ook zijn naam met hoofdletters te schrijven: Van Peel... :-D
Scarlet Loco, FVD/OVH/Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix/Disney+, IPTV, Astra1&2 FTA
koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1730
Lid geworden op: 21 jul 2010, 10:11
Uitgedeelde bedankjes: 195 keer
Bedankt: 106 keer

phil48 schreef:Een ander punt van ongerustheid is de drempel van 500 COVID-bedden op intensieve zorg. Die is bijzonder hoog, stelde de socialistische vakbond BBTK. De Croo nuanceert: “De limiet ligt op vijfhonderd, maar de komende maanden zal het aantal mensen in ziekenhuizen drastisch naar beneden gaan”, zo voorspelt hij. “Mocht dat niet zo zijn, dan zitten we in een gans andere situatie en moeten we evalueren.”

Wist niet dat onze politicus-viroloog nu ook al een glazen bol heeft.
Zo is het niet moeilijk toch om een glazen bol te hebben toch? De zaak zal drastisch verbeteren maar als we niet onder de 500 IZ opnames zitten dan moeten we opnieuw evalueren. Dat is toch zoveel als voorspellen dat het morgen zal regenen en zo niet, dat het droog zal blijven ... Zo heb je altijd gelijk. :wink:
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

koenraaddeconinck schreef:Zo is het niet moeilijk toch om een glazen bol te hebben toch?
Zijn voorspelling is realistisch op basis van de evolutie in landen die veel verder staan met vaccineren, zoals het VK, zoals Israël. Het grote verschil echter, waar hij dan geen rekening mee houdt, is weliswaar dat die landen geen grote versoepelingen gedaan hebben VOOR hun gevallen en ziekenhuiscijfers drastisch aan het dalen waren.

Voor het overige verwijs ik naar de persconferentie van vorige dinsdag. "Richtdrempel" heeft - itt wat iedereen dacht - niets te maken met een "criterium," het betekent gewoon dat we op 9 juni minder dan 500 bezette bedden zouden moeten hebben volgens de voorspellingen/modellen. Als we er meer dan 500 hebben, betekent dat dus niet dat de versoepelingen automatisch niet doorgaan oid, zoals hij dan zegt: "dan moeten we evalueren".
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6667
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 226 keer
Bedankt: 611 keer

1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3395
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 95 keer

nog steeds niet begrepen
maatregelen dienen om de gezondheidszorg intact te houden,
het dient ervoor dat men u nog kan verzorgen als straks uw huis afbrandt
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

Eén derde van de Franstaligen wil zich niet laten vaccineren.

De Vlamingen zijn meer bereid om zich te laten vaccineren dan de Franstaligen. Terwijl in Vlaanderen 71 procent van de niet-gevaccineerde Vlamingen positief staan tegenover de coronavaccins, is dat in Brussel en Wallonië maar 51 procent. Daarnaast weigert 38 procent van de Franstaligen een vaccin, tegenover 20 procent van de Vlamingen. Dat blijkt uit de motivatiebarometer van de UGent, UCLouvain en de ULB, waarover Le Soir en de kranten van Sudpresse vrijdag schrijven.

Bron: HNB
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2798
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 112 keer

Kinderen geven het virus opmerkelijk vaker door. Nooit eerder wogen de besmettingen bij jonge kinderen zo zwaar door in de epidemie. Sinds de Britse variant in het land is, steken zij merkelijk vaker anderen aan. ‘Er is algemene euforie, de waakzaamheid zakt.’

Bron: https://www.standaard.be/cnt/dmf20210513_97575834 (Paywall)
Abusimbal
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1694
Lid geworden op: 30 okt 2004, 13:34
Uitgedeelde bedankjes: 194 keer
Bedankt: 85 keer

Net vernomen dat als men 1 risico patient een uitnodiging krijgt er ook een niet risico patient moet uitgenodigd worden.
Dus risco patient 55 jaar krijgt een uitnodiging en een 55 jarige krijgt een uitnodiging.
Komt door klacht gelijke kansen centrum blijkbaar.
Telenet All-Internet (Gigabit optie)
Samsung Galaxy S22 Ultra
Ubiquiti UDM Pro
Synology DS3615xs
Nvidia Shield TV console
Dell Latitude 5480
Microsoft Surface Pro 4
Garmin VivoSmart HR (activity tracker)
Plaats reactie

Terug naar “Maatschappelijke uitdagingen / discussies (niet technisch)”