Gluren bij de buren

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 feb 2003, 20:42
Locatie: België - Limburg

<img src="http://upload.userbase.be/upload/earth_kl.jpg" align="left" width="120" height="95">Driedimensionale satellietbeelden. Binnenkort kunt u vanuit uw bureaustoel inzoomen op - of vliegen over - elke plek op aarde. SAME maakt een virtuele reis rond de wereld wel heel eenvoudig. Een professor verbonden aan de Canadese universiteit van York heeft deze nieuwe technologie ontwikkeld.

SAME (wat staat voor See Anywhere - Map Everywhere) is een internetgebaseerde technologie die in real-time 3D-beelden kan maken van elke plaats op aarde. Vincent Tao, de uitvinder, vergelijkt SAME met een GPS-navigatiesysteem voor auto's, maar dan in 3D.

SAME maakt gebruik van satellietbeelden en combineert die gegevens onder meer met weers- en verkeersinformatie. De gebruiker kan dan via een website de beelden bekijken.

De resolutie van de beelden is momenteel nog vrij ruw: een halve meter op een meter. Voldoende om een geparkeerde auto te zien, maar niet scherp genoeg om een gezicht te herkennen.

De beelden kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden door hulpdiensten om snel een overzicht te krijgen van een ongeval. Ook bewakings- en beveiligingsdiensten kunnen SAME gebruiken om belangrijke gebouwen in het oog te houden.

De technologie roept echter ook vragen op bij privacyorganisaties. Met SAME kunt u eenvoudig en ongezien gluren in de tuin van de buren, wat niet elke buurvrouw op prijs zal stellen.

De uitvinder onderzoekt nu hoe hij de technologie kan commercialiseren. Spioneren vanuit de bureaustoel zal ten vroegste vanaf volgend jaar mogelijk zijn.


Bron: ZDNet.be van 1 december 2004
Laatst gewijzigd door Blue-Sky op 21 sep 2007, 17:00, 1 keer totaal gewijzigd.
Limburg
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1636
Lid geworden op: 28 okt 2003, 14:40
Locatie: N.O.Limburg
Uitgedeelde bedankjes: 27 keer
Bedankt: 4 keer

Hm, de schoonheid van m'n zonnende buurvrouw is niet in 3 pixels te vatten....
Plaats reactie

Terug naar “Telecom Algemeen”