Video onthoofding Amerikaan op internet is hoax

Wil je gewoon eens testen of je klaar bent om te posten? Doe dit dan hier.
Plaats reactie
Spock
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1591
Lid geworden op: 20 feb 2004, 11:48
Locatie: St-Truiden, Brussel, Utrecht en Capetown
Contacteer:

Een video-opname die zaterdag is opgedoken op het internet en waarop te zien is hoe een Amerikaan wordt onthoofd in Irak, blijkt nep te zijn. De opname is gemaakt door een 22-jarige Amerikaan uit San Francisco. How sick kan you be?

<img src="http://upload.userbase.be/upload/tn_benjamin_vervalste_video.jpg" align="left"> De Amerikaan, Benjamin Vanderford, zette de video naar eigen zeggen op het internet om aandacht te trekken en te laten zien hoe makkelijk dergelijke opnames te vervalsen zijn. "Het was een stunt", aldus Vanderford. Hij maakte de opname in een huis bij San Francisco en gebruikte onder meer nepbloed en beelden van verminkte lichamen die hij van een website van de Palestijnse Hamas-beweging had gehaald. Op de video, met de titel 'Abu Musab Al-Zarqawi slacht een Amerikaan', zit Vanderford in een donkere kamer, trillend en heen weer schuivend met zijn stoel. Zijn handen zijn achter zijn rug gebonden. Voordat een hand in beeld verschijnt die met een mes zijn hoofd afsnijdt, zegt hij dat de bezetting van Irak moet stoppen omdat anders "iedereen" zo gedood zal worden.

Benjamin is al jaren met computers bezig. Hij werkt bij de Wells Fargo bank, maar zegt dat hij ook videospelletjes bedenkt. Zijn filmpje met de vervalste executie was een experiment. Eentje waar veel is over nagedacht. Het ensceneren was simpel: het bloed was haarkleurmiddel, de camera stond in de garage en een vriend hield het mes vast. Benjamin zorgde zelf voor de dramatiek door doodsbang in de lens te kijken en zenuwachtig op zijn stoel te schuifelen. Het was de afwerking van het filmpje die voor de finishing touch zorgde: Ben zette er beeldfragmenten van echte executies tussen en bewerkte de video om de beeldkwaliteit te beschadigen en het 'iets amateuristisch' te geven.

<img src="http://upload.userbase.be/upload/tn_benjamin.jpg" align="right"> Vanderford beweert dat hij het filmpje maanden geleden al op het internet zette. Dat het filmpje op een webstek van Islamitische militanten belandde, is volgens Vanderford niet zijn schuld. Hij wou de wereld gewoon iets duidelijk maken: ,,Het bewijst dat dit soort executies makkelijk te vervalsen zijn en dat zo'n beelden razendsnel verspreid raken. Het is ongelukkig dat ik zo'n schokkende video heb moeten maken, maar het was nu eenmaal nodig om mijn idee duidelijk te maken. Het was niet mijn bedoeling te kwetsen. Ik wou aantonen dat je de media kunt foppen.'' Aan een journalist zei Vanderford dat hij het niet nodig vond zich te verontschuldigen.

Benjamin Vanderford werd gisterochtend ondervraagd door de FBI. Ongeveer tegelijkertijd gaf de Turkse zender NTV beelden vrij een Turkse vrachtwagenchauffeur die wordt gegijzeld door een gemaskerde groep. Op een webstek dreigt de groepering de man binnen de 48 uren te vermoorden als zijn werkgever Irak weigert te verlaten. Vorige maandag schoot een militante groepering nog een Turkse trucker door die enkele dagen eerder was gegijzeld.

Op de webstek van Benjamin Vanderford regent het intussen haatmail. De meeste berichten komen van landgenoten die hem naar de elektrische stoel wensen. Eén bericht aan Ben luidt: ,,Weet je wat? Als jij je keel ècht oversnijdt, zal ik voor jou stemmen.''

Zo worden we met zijn allen er weer aan herinnerd dat veel van wat het internet te bieden heeft hoaxes zijn.

Bron: UP
Laatst gewijzigd door Spock op 07 aug 2004, 23:36, 2 keer totaal gewijzigd.
Weetgraag
Erelid
Erelid
Berichten: 2117
Lid geworden op: 15 sep 2002, 08:50
Locatie: Zelzate Belgie
Contacteer:

De combinatie Onthoofding/Hoax is wel een beetje ver gezocht,
dit heeft niks met de UB te maken en nieuws is het ook al niet.
Je leest het dagelijks in de krant en omdat een "weirdo" zo in de aandacht wil komen hoeft het hier zeker niet geplaatst worden.

Greetz
Weetgraag :wink:
"Carpe Diem"
Gebruikersavatar
NuKeM
Content Editor
Content Editor
Berichten: 5132
Lid geworden op: 10 nov 2002, 00:55
Uitgedeelde bedankjes: 67 keer
Bedankt: 156 keer
Contacteer:

Bewijst nog maar eens erg duidelijk dat je internet niet altijd mag vertrouwen en dat zelfs de media de informatie op het internet overschat.
NuKeM
Tae
Premium Member
Premium Member
Berichten: 520
Lid geworden op: 21 nov 2003, 16:20
Locatie: Antwerpen

Inderdaad ik vind dit spijtige zaak dat nu de echte slachtoffers niet meer o serieus worden genomen en dat hun vrijheid nu echt helemaal in het bedwang komt.

Werkgevers en politiekers zullen nu misschien niet sneller toegeven aan de eisen van de ontvoerders met alle gevolgen vandien natuurlijk.

Wat wel bewijst is dat internet een serieuze greep op ons leven heeft :|
Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 feb 2003, 20:42
Locatie: België - Limburg

De 22-jarige Amerikaan Vanderford is zelf de grote manipulator, neemt de rest van de wereld in het ootje door het publiceren van deze gruwelijke beelden.

Wat heeft Vandervord nu bewezen? Er voor gezorgd dat terroristen weer eens in de media komen, als het ware extra reclame krijgen.

Deze reclame had ik hun niet gegund, dergelijke informatie is dus zo bekeken puur sensatie en heeft een politieke achtergrond.

Gaat userbase zich nu ook laten verleiden om in dat circuit mee te draaien?

Als anderen zwaar aangepakt worden voor het verspreiden van virussen, wel dan mag ook deze manipulator zwaar aangepakt worden.

Zo denk ik daarover.
:wink:
Afbeelding
Akira
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1386
Lid geworden op: 10 jan 2004, 13:30

voor een deel geef ik die kerel wel gelijk alleen is zijn doel wat uit de hand gelopen, het was misschien een slim idee maar het liep totaal uit de hand
ach ja die kerel kan er ook nix aan doen dat de meeste mensen niet het verschil kunnen zien tussen een hoax en iets dat echt is
de pispaal <<
Plaats reactie

Terug naar “Test”