door Blue-Sky » 15 feb 2005, 20:22
Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum (MC) in Rotterdam hebben het type DNA-beschadiging geïdentificeerd dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van huidkanker door ultraviolette straling. In een gen dat tijdens de evolutie verloren is gegaan in de meeste zoogdieren, waaronder de mens, hebben zij een methode gevonden om het DNA te herstellen. Het werkt bij muizen, en in de toekomst mogelijk ook bij mensen, aldus de onderzoekers.
Ultraviolette (UV) straling in het zonlicht beschadigt het DNA en kan daardoor huidkanker veroorzaken. De onderzoekers van de afdeling Genetica van het Erasmus MC kunnen muizen blijvend beschermen tegen de kwalijke effecten van UV-straling. Zij voorzagen de dieren van het DNA-herstel-gen. Huidcellen van de dieren kunnen hiermee een eiwit aanmaken dat een van de twee meest voorkomende soorten UV-schade zeer snel repareert.
Het eiwit heeft voor dit proces energie nodig in de vorm van licht. Muizen met het gen zijn veel beter bestand tegen blootstelling aan ultraviolet licht dan dieren die het niet hebben en ook dan dieren die het eiwit wel aanmaken maar in het donker verblijven. Het eiwit beschermt niet alleen tegen verbranding, maar zorgt er ook voor dat de dieren nauwelijks meer huidtumoren ontwikkelen.
Bron: HBVL.be van 15 februari2005
[b][size=92]Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum (MC) in Rotterdam hebben het type DNA-beschadiging geïdentificeerd dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van huidkanker door ultraviolette straling. In een gen dat tijdens de evolutie verloren is gegaan in de meeste zoogdieren, waaronder de mens, hebben zij een methode gevonden om het DNA te herstellen. Het werkt bij muizen, en in de toekomst mogelijk ook bij mensen, aldus de onderzoekers.[/size] [/b]
[size=92]Ultraviolette (UV) straling in het zonlicht beschadigt het DNA en kan daardoor huidkanker veroorzaken. De onderzoekers van de afdeling Genetica van het Erasmus MC kunnen muizen blijvend beschermen tegen de kwalijke effecten van UV-straling. Zij voorzagen de dieren van het DNA-herstel-gen. Huidcellen van de dieren kunnen hiermee een eiwit aanmaken dat een van de twee meest voorkomende soorten UV-schade zeer snel repareert.
Het eiwit heeft voor dit proces energie nodig in de vorm van licht. Muizen met het gen zijn veel beter bestand tegen blootstelling aan ultraviolet licht dan dieren die het niet hebben en ook dan dieren die het eiwit wel aanmaken maar in het donker verblijven. Het eiwit beschermt niet alleen tegen verbranding, maar zorgt er ook voor dat de dieren nauwelijks meer huidtumoren ontwikkelen. [/size]
Bron: HBVL.be [size=92]van 15 februari2005[/size]